Ekonomik büyümede şok sürpriz!

Türkiye ekonomisi birinci çeyrekte, geçen senenin aynı dönemine oranla % 2.3 ile % 1.6 dolayında olan beklentilerin üzerinde gelişme gösterdi. Gelişme çoğunlukla hizmetler ve tarım alanında yaşandı.

Google Haberlere Abone ol
Ekonomik büyümede şok sürpriz!


Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) sabit fiyatlarla % 2.3’lük artışla 30 milyar 89 milyon liraya, cari fiyatlarla da % 7.8’lik artışla 443 milyar liraya çıktı.
TÜİK verilerine göre, ekonomideki büyüme bir önceki çeyreğe göre de yüzde 1.3 olarak gerçekleşti. Büyüme bir önceki çeyreğe oranla, hizmetler sektöründe yüzde 4.1, tarım sektöründe yüzde 2.7 olarak gerçekleşirken, sanayide değişim olmadı.
Hanehalklarının nihai tüketim harcamaları sabit fiyatlarla % 4.5 arttı
Hanehalklarının nihai tüketim harcamaları, 2015 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, sabit fiyatlarla % 4.5, devletin nihai tüketim harcaması da sabit fiyatlarla % 2.5 arttı.
Mal ve hizmet ihracatı sabit fiyatlarla % 0.3 azaldı
TÜİK verilerine göre, ihracatın büyümeye katkısı ise negatif oldu. Buna göre, mal ve hizmet ihracatı, 2015 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, sabit fiyatlarla % 0.3 geriledi.
Mal ve hizmet ithalatı sabit fiyatlarla % 4.1 arttı
Buna karşılık, sabit fiyatlarla ithalat arttı. TÜİK'e göre, mal ve hizmet ithalatı, 2015 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, sabit fiyatlarla % 4.1 yükseldi.

Yorumlar