'Ekonomik büyüme için fikri ve sınai mülkiyeti haklarını korumalıyız'

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ekonomik büyüme için fikri ve sınai hakların korunması çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol
'Ekonomik büyüme için fikri ve sınai mülkiyeti haklarını korumalıyız'

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ekonomik büyüme için fikri ve sınai hakların korunması çağrısında bulundu. Yorgancılar, “Türkiye ekonomisinin dünya genelinde yaşanan sorunlara karşı daha güçlü bir yapıya sahip olması ve istikrarlı şekilde büyümesini sürdürmesi için fikri ve sınai mülkiyet hakları alanındaki performansını daha iyi seviyeye taşıması gerekiyor.” dedi.

Yorgancılar, 26 Nisan Dünya Fikri Mülkiyet Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, EBSO olarak “Kalkınmak, sanayileşmektir” anlayışını benimsediklerini, Türkiye’nin istikrarlı bir büyüme için üretim, ihracat ve doğrudan yatırımlara odaklanması gerektiğini söyledi. Güçlü bir fikri ve sınai mülkiyet hakları sisteminin, bu alanlardaki başarı için ön şart olduğuna dikkat çeken Yorgancılar, “Sanayinin gelişmesi ve özellikle yabancı sermayenin ülkeye çekilmesiyle ticari marka, fikri ve sınai mülkiyet haklarının korunması arasında doğrudan bir bağ bulunmaktadır. Fikri mülkiyet korunmasının zayıf olduğu durumlarda, yatırımlar yapılsa bile bunların daha çok satış ve dağıtım faaliyetlerine odaklandığı görülmektedir. Bu da ekonomilerin ithalata bağımlılığını arttırmaktadır. Fikri mülkiyet haklarının güçlü bir şekilde korunduğu durumlarda ise yatırımlar, üretim sektörüne ve inovasyona kaymaktadır.” şeklinde konuştu.

‘FİKRİ MÜLKİYET HAKLARINDAKİ İYİLEŞME YATIRIMI ARTTIRIYOR’

Fikri ve sınai mülkiyet haklarının korunmasının, daha fazla ihracat ve daha fazla istihdamla ekonomik büyümeye katkı sağladığını dile getiren EBSO Başkanı Yorgancılar, şunları kaydetti: “Fikri mülkiyet hakları endeksindeki 1 puanlık bir iyileşme, uluslararası yatırımcının, ülkeye yatırım kararı aldıktan sonra dağıtım ve satış yerine üretim sektörüne yatırım yapma olasılığını yüzde 57 oranında arttırmaktadır. Ticari marka hakları ve fikri mülkiyet alanında da Türkiye’nin önünde iki temel konu bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi, milyarlarca liralık kayba neden olan kaçak ve sahte ürünlerle mücadeledir. Diğeri ise bu tür yasadışı ürünlerin ticaretini teşvik edebileceği gibi ticari marka haklarıyla çelişen, logo ve renk gibi unsurların kaldırılmasını öngören ‘tek tip paketleme’ gibi aşırı yöndeki düzenlemelerden kaçınılmasıdır. Dünyanın önde gelen ekonomileri arasında yer alma yolundaki Türkiye’nin istikrarlı şekilde büyümesini sürdürmesi için ticari marka haklarının korunması ve fikri ve sınai mülkiyet hakları performansının daha iyi seviyelere taşınması kuşkusuz son derece kritiktir.” CİHAN

Yorumlar