Ekonomi Bakanı Zeybekci Muğla'da

- Bakan Zeybekci: - "Dünya çok değişiyor. Türkiye'mizin etrafındaki coğrafyamıza baktığımız zaman tam bir yangın yeri, tam bir değişim yeri, değişim coğrafyası haline geldi. Gerek güney komşularımız, gerek Kafkaslar, Balkanlar, Karadeniz'in kuzeyi, gerekse Afrika ülkeleri bu coğrafyada hakikaten dünya yeniden harmanlanıyor"

Google Haberlere Abone ol
Ekonomi Bakanı Zeybekci Muğla'da

MUĞLA (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Dünya çok değişiyor. Türkiye'mizin etrafındaki coğrafyamıza baktığımız zaman tam bir yangın yeri, tam bir değişim yeri, değişim coğrafyası haline geldi. Gerek güney komşularımız, gerek Kafkaslar, Balkanlar, Karadeniz’in kuzeyi, gerekse Afrika ülkeleri bu coğrafyada hakikaten dünya yeniden harmanlanıyor." dedi.

Bakan Zeybekci Muğla Valiliğini ziyaret etti. Zeybekci'yi Muğla Valisi Amir Çiçek, AK Parti Muğla milletvekilleri Nihat Öztürk, Hasan Özyer, Jandarma Alay Komutanı Yavuz Özfidan, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar ve protokol üyeleri karşıladı.

Zeybekci, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Muğla'nın ülkenin en müstesna illerinden biri olduğunu, para ile satın alamayacak çok güzel bir coğrafyada yer aldığını söyledi.

Türkiye'nin sahip olduğu güzelliklerden dolayı birilerin burada sürekli gözü olduğunu belirten Zeybekci, "Bizim yarimiz güzel, bu cennet vatan için tabii ki kem gözler olacaktır. Bu cennet vatan için tabii ki hain planları olanlar olacaktır. Bu cennet vatanda herkesin gözünün olması da bizim için her ne kadar kabul edilemez olsa da diğerlerinin gözlerini alamadıklarını biliyoruz." şeklinde konuştu.

- "Bu vatan, bu millet birlik beraberlik içinde olacak"

Ülkenin ilelebet hür ve özgür yaşayacağına işaret eden Zeybekci, "Allah'ın izne ile bu ülke, bu vatan, bu bayrak ilelebet hür, payidar, özgür olacak. Bir karışı, bir santimi, bir çakıl taşı dahi ayrılmadan bu millet her unsuru ile birlik, beraberlik, kardeşlik içinde ilelebet var olacaktır. Oruç ibadetini yerine getirenlerin duaları ile inşallah o musibetlerden de kurtulacaktır." dedi.

Ülkede yaşanan terör olaylarına değinen Zeybekci, şöyle konuştu:

"Herkes şunu bilsin ki toprağın kara bağrına, bir gül bahçesine girer gibi giren şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Daha dün 6 tane Mehmedimizi, yavrumuzu toprağa verdik. Yüreğimizi yanıyor, yüreğimiz dağlandı. Ama bayrağımızın güzel kırmızısını şehitlerimizin kanları oluşturuyor. Merak etmesinler ruhları şad olsun. Onların razı olmadığı hiçbir şey bu topraklarda, bu coğrafyada olmayacaktır."

- "Dünya değişiyor"

Son günlerde yaşanan gelişmelerle Avrupa'nın yeniden yapılandığını vurgulayan Zeybekci, "Dünya çok değişiyor. Türkiye'mizin etrafındaki coğrafyamıza baktığımız zaman tam bir yangın yeri, tam bir değişim yeri, değişim coğrafyası haline geldi. Gerek güney komşularımız, gerek Kafkaslar, Balkanlar, Karadeniz'in kuzeyi, gerekse Afrika ülkeleri bu coğrafyada hakikaten dünya yeniden harmanlanıyor. Zannetmeyin sadece ki bu coğrafya, Avrupa yeniden yapılanıyor."

İngiltere'nin referandumdan çıkan AB'den ayrılma kararını değerlendiren Bakan Zeybekci, şöyle devam etti:

"Avrupa yeniden yapılanıyor. Evvelsi gün yapılan ve sonuçları ile tüm dünyanın dengeleri yeniden, dünyadaki tüm taşların yeniden dizildiği, tüm planların yeniden yapıldığı, formüllerin değiştiği, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkış referandumu ile ilgili kararı. Ben ona yine anketler yanıldı diyorum. Anketler yüzde 40-46 ret yani çıkış, yüzde 52-54 kalmak yönünde idi. Ama tam tersi oldu. Bunu İngiltere için iyi oldu kötü oldu diye yorumlayacak değilim. Ben Türkiye için, Türkiye anlamında Türkiye'nin haklılığı bir kere daha tescil edildi diyorum."

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyelikle ilgili hedefinin, yürüyüşünün değişmeyeceğini anlatan Zeybekci, "Ama bugüne kadar elde ettiğimiz en elle tutulur gözle görülür sonuç da Gümrük Birliği. Avrupa ile ekonomik anlamda tam bir entegrasyon. Bunu İngiltere ile beraber genişleterek içine bütün ürünleri yani bizde şu anda dahil bulunmayan tarım, gıda, hizmetler kamu alımları, yatırımlar anlamında o sektörleri de içine alarak onları da dahil ederek, bundan sonraki (süreçte) en azından öyle diyoruz." ifadesini kullandı.

İngiltere'nin son referandum tartışmalarından önce Avrupa Birliği'nde Türkiye'nin tam üyeliği konusunda destekçi olduğunu kaydeden Zeybekci, fakat son haftalarda kendi iç siyasetleri için Türkiye'yi kullanmanın Avrupa'da cazip hale geldiğini dile getirdi.

Zeybekci, 3 bin yılına kadar Türkiye Avrupa Birliği'ne giremez muhabbeti yapan İngiltere Başbakanı'nın üç gün dayanmadan İngiltere'nin AB'den çıkış kararıyla karşı karşıya kaldığını kaydederek, "Avrupa için yeni bir dönem veya dönüşüm başladı. 2009'dan bugüne kadarki dönemde Avrupa Birliği'ndeki 28 ülkenin ürettiği toplam büyümenin yüzde 35'ini tek başına İngiltere veriyor. İngiltere Avrupa Birliği'ne büyüme anlamında her yıl yüzde 35 katkı veriyor. İngiltere'nin çıkması ile milli geliri yaklaşık olarak 33 bin dolardan 31 bin dolara indi. Bu AB'de yeni bir tetikleme yapabilir." diye konuştu.

Başka ülkelerin de referanduma gidebileceğini belirten Bakan Zeybekci, "Sonuçları itibarıyla İngiltere'ye iyi oldu kötü oldu diyemem. Ama Türkiye için ben sonucun iyi olduğuna inanıyorum. Türkiye'nin haklılığı, Türkiye'nin gerekliliği ve Türkiye'nin tezleri ve savlarının bundan sonra çok daha hayat bulacağı, gereklilik duyulacağı bir dönem olacaktır." dedi.

- "Turizmle ilgili yeni kararlar alınabilir"

Muğla'yla ilgili çalıştıkları birkaç proje bulunduğunu anlatan Zeybekci, turizmde Muğla'nın etkilendiğini bildiklerini ve bunun için çalışma yürüttüklerini ifade etti.

Zeybekci, birkaç hafta içerisinde turizm ile ilgili ek tedbirleri devreye sokacaklarını söyleyerek, şöyle konuştu:

"Bununla ilgili çalışmaları Başbakanımızın talimatı ile sürdürüyoruz. Pazartesi günü Bakanlar Kurulunun yine gündem maddelerinden biri turizm olacak ama oradan net bir karar çıkar mı onunla ilgili net bir şey söyleyemeyeceğim. Ama etkin bir tedbirler paketi gerek ihracatımız, dış ticaretimizle ilgili, gerek yeniden büyüyen, üreten, kalkınan Türkiye'nin yatırım teşvikleri ile ilgili, mevcut sıkıntılar ile ilgili çalışmalarımız var. Bunları zaman zaman kamuoyu ile paylaşıyoruz. Netleştiği zaman kanun Bakanlar Kurulu kararı tebliğ haline dönüştükçe paylaşacağız. Hiç kimse endişe etmesin. Turizmde bu seneki kayıplarımızı Türkiye olarak tüm imkanlarımız ile karşılayabilecek güçteyiz. Karşılayacağımızdan da kimsenin kuşkusu olmasın. 2016'yı telafi ettikten sonra 2017'de inşallah Türkiye'nin başka yeni atılımlara çıkabileceği yıl olacağını düşünüyorum."

Konuşmanın ardından Muğla Valisi Amir Çiçek, Muğla Müftülüğü kursiyerleri tarafından hazırlanan hat tabloyu Bakan Zeybekci'ye takdim etti.

Zeybekci, Valilikteki programın ardından AK Parti İl Başkanlığını ziyaret ederek burada partililerle bir araya geldi.

Yorumlar