Ekonomi Bakanı Zeybekci: Moody's'in açıklamaları son derece sığ

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin kredi notu görünümünü durağandan negatife çevirmesinin son derece sığ olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Ekonomi Bakanı Zeybekci: Moody's'in açıklamaları son derece sığ

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin kredi notu görünümünü durağandan negatife çevirmesinin son derece sığ olduğunu söyledi. Babadağ Belediye Başkanı Salim Demirezen'i makamında ziyaret eden Zeybekci, burada gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Moody's'in kredi notu görünümünü durağandan negatife çevirmesiyle ilgili iki gerekçe söylediğini belirten Bakan Zeybekci, “Birincisi, artan siyasi belirsizlik ve küresel likiditedeki azalış, ikincisi artan siyasi belirsizlikle üretimi destekleyecek yapısal reformların azalacağı beklentisi. Şimdi her iki konuda da, yani iki tane gerekçe bildirirken Moody’s, bunu artan siyasi belirsizlik gerekçesine dayandırdı. Ben Moody’s'in bu açıklamasını, sanki zamanlama olarak biraz geç kalmış görüyorum. 30 Mart'tan önce sanki böyle Türkiye’de siyasi belirsizlikler hiç yoktu da siyaseten spekülasyon ortamının, provokasyon ortamının biraz böyle ortada çok fazla dillendirildiği günlerde yapılmış bir açıklamaymış gibi geldi bana; yani 30 mart seçimlerini görmemiş bir açıklama gibi geldi.” dedi.

Moody's'in Türkiye’nin gerçeklerini tam olarak yansıttığı kanaatinde olmadığını belirten Zeybekci, “Türkiye olarak şu anda inanın bütün göstergelerimizle dış ticaret açığımızdaki çok olumlu yöndeki gelişmelere, Türkiye’nin cari açığındaki son üç ayda göstermiş olduğu o üst düzey performansa, Türkiye’nin ödemeler dengesiyle ilgili, Türkiye’nin yurtdışı borçlarıyla ilgili bütün göstergelerin son derece iyileşmesine, Türkiye’de sanayi üretiminin artmasına, Türkiye’de kapasite kullanım oranının artmasına, Türkiye’de ihracatın geçtiğimiz üç ayda, ocak ve şubat ayındaki tarihî rekorlara ki nisan ayında da aynı gösterge ihracatta da bu şekilde çok üst düzeyde, ihracatımızı arttırmaya devam edeceğiz. Bütün göstergelerin olumlu olduğu bir ortamda Türkiye ile ilgili bu kredi derecelendirme kuruluşlarının yapmış olduğu açıklamaları ben son derece sığ olarak görüyorum, yani bence dersine iyi çalışılmamış açıklamalar.” diye konuştu.

‘BİZİM İÇİN GERÇEK GÖSTERGE MATEMATİK DEĞERLERDİR’

Moody's'in Türkiye’nin ekonomik gelişmelerini ve dinamizmini iyi ölçemediğini vurgulayan Bakan Nihat Zeybekci, “İnşallah nisan ayı sonu itibariyle mayıstan itibaren çok daha farklı göstergelerle bunların tekrar değerlendirildiğini göreceksiniz. Ben Türkiye’de bütün sanayimize, ekonomimizin tüm aktörlerine Türkiye’nin çok iyi yolda olduğunu, Türkiye’nin artan ihracatıyla üretimini arttıracağını, artan ihracatı ve artan üretimiyle iç piyasada geçici olarak, göreceli olarak taleplerin ertelendiği bir durgunluk döneminin de tüm o gecikmelerinin de bu gecikmeleri de telafi eder şekilde, ertelemeleri de telafi eder şekilde bunların ortadan kalkacağını hep beraber göreceğiz. Moody’s'in ve diğer kredi derecelendirme kuruluşlarının ağustos gibi yapacakları diğer değerlendirmelerde Türkiye’nin çok başka yerde olacağını hep beraber göreceğiz. Kaldı ki bizim için gerçek gösterge matematik değerlerdir. Türkiye’nin dış ticaret açığının daralması, Türkiye’nin cari açığının daralması, Türkiye’de istihdamın artması, Türkiye’de ihracatın artarak üretimin artması, Türkiye’de elektrik tüketiminin artması, Türkiye’de sanayi kapasite kullanım oranlarının artması, Türkiye’de sanayi üretiminin değer olarak yüzde 20’ler civarında artması bizim için yeterlidir arkadaşlar.” dedi.

Babadağ’ın ardından Sarayköy ilçesine geçen Bakan Zeybekci, Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş'ı ziyaret etti ve burada da vatandaşlara hitaben bir konuşma yaptı. CİHAN

Yorumlar