Ekonomi Bakanı Zeybekci Londra'da:

- "İngiliz halkının saygı duyulması gereken kararından (Brexit) sonra, Türkiye ile İngiltere arasında olabilecek en geniş kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşması'nın teknik çalışmaları başlayacak" - "Türkiye bugün açıklanan büyüme verileriyle son 28 çeyrekte ortalama yüzde 5'in üzerinde büyüyebilen dünyadaki nadir ülkelerinden bir tanesi"

Google Haberlere Abone ol
Ekonomi Bakanı Zeybekci Londra'da:

LONDRA (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "İngiliz halkının saygı duyulması gereken kararından (Brexit) sonra, Türkiye ile İngiltere arasında olabilecek en geniş kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşması'nın teknik çalışmaları başlayacak." dedi.

Zeybekci, Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında ve sonrasında yaşananları aktarmak üzere geldiği Londra'da, "İş adamları, Ekonomi ve Ticaret" başlıklı toplantıda konuştu.

15 Temmuz'u, "Türk sivil demokrasisinin zaferi" olarak nitelendiren Zeybekci, Türkiye'de demokrasinin halkın garantisi altında olduğunu ifade etti. Darbe girişiminin yaşandığı geceye ilişkin bilgi veren Zeybekci, katılımcılara TBMM'ye atılan bombaların oluşturduğu tahribata ilişkin fotoğrafları gösterdi.

Türkiye'de ilan edilen olağanüstü halin (OHAL) Fransa'da ilan edilen OHAL'den farklı olmadığına işaret eden Zeybekci, OHAL sürecinde devletin içindeki terör örgütü üyelerinin temizleneceğini söyledi.

Zeybekci, tüm yaşananlara rağmen makro ekonomik göstergelerin Türkiye'nin güçlü bir ülke olduğunu ortaya koyduğunu ifade etti. Zeybekci, "Türkiye bugün açıklanan büyüme verileriyle son 28 çeyrekte ortalama yüzde 5'in üzerinde büyüyebilen dünyadaki nadir ülkelerinden bir tanesi. Cari açıkla ilgili verilerde de cari açığımızı geçen seneye göre yaklaşık yüzde 19 oranında iyileştirdiğimizi görüyoruz." diye konuştu.

Bakan Zeybekci, ihracat oranlarında da Türkiye'nin miktar bazında artış kaydettiğini, ağustos ayı ihracatının yukarı yönlü bir ivme sağladığını söyledi.

Türkiye'nin AB ve İngiltere ile dış ticaretinin önemine işaret eden Zeybekci, AB'ye olan ihracatın toplam ihracat içindeki payının yüzde 50'ye yükseldiğini belirtti. Zeybekci, Türkiye'de Avrupa Merkez Bankası'nın kararlarının etkili olacağını söyledi.

Türkiye'nin proje bazlı yeni yatırım teşvik sistemini devreye soktuğunu dile getiren Zeybekci, teşvik sağlanacak sektörlerde İngiliz firmalarının çok önemli projelere imza atacağına inandığını dile getirdi.

- "Brexit gerçekleştiği gün STA devreye girmiş olacak"

Ekonomi Bakanı Zeybekci, İngiltere'nin Avrupa Birliğinden ayrılma kararına ilişkin de "İngiliz halkının saygı duyulması gereken kararından sonra, Türkiye ile İngiltere arasında olabilecek en geniş kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşması'nın (STA) teknik çalışmaları başlayacak." diye konuştu.

Söz konusu anlaşmanın sanayi, tarım, hizmetler, gıda ve kamu alımları da dahil olmak üzere bütün alanları kapsayacağını dile getiren Zeybekci, Brexit gerçekleştiği gün STA'nın devreye girmiş olacağını söyledi.

Zeybekci, bir soru üzerine de enerji teknolojisinin Türkiye'nin destekleyeceği sektörlerden biri olacağını ifade etti. Zeybekci, yabancı firmaların Türkiye'de üretim yapması halinde de teşvik sağlanacağına dikkati çekti. Üretilen teknolojiye satın alma garantisi verileceğini bildiren Zeybekci, Türkiye'de petrokimya konusunda kaynak olmamasına rağmen, çok önemli bir potansiyel bulunduğunu dile getirdi.

Türkiye'de önemli yatırımların mümkün olabileceğini anlatan Zeybekci, şehirlerde deprem nedeniyle kentsel dönüşüm bağlamında konutların yenilenmesinin trilyon dolarlık bir proje olarak Türkiye ekonomisinin önemli güçlerinden biri olacağını dile getirdi.

Bakan Zeybekci, bir başka soruyu yanıtlarken de Türkiye'nin zor bir coğrafyada bulunduğuna işaret ederek, NATO ülkeleri arasında en büyük tehditle karşı karşıya kalan Türkiye'nin dostlarıyla iş birliğine ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Nihat Zeybekci, bu sabah Birleşik Krallık Uluslararası Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı ve Ticaret Kurulu Başkanı Liam Fox ile bir araya gelmişti.

Yorumlar