Ekonomi Bakanı Zeybekci Çin'e gidecek

ANKARA (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin, G20 Ticaret Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere bugün Çin'in Şangay kentine gideceği bildirildi....

Google Haberlere Abone ol
Ekonomi Bakanı Zeybekci Çin'e gidecek

ANKARA (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin, G20 Ticaret Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere bugün Çin'in Şangay kentine gideceği bildirildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada Zeybekci'nin, 9-10 Temmuz'da gerçekleştirilecek toplantı kapsamında Çevresel Ürünler Anlaşması (EGA) müzakerelerine ilişkin Gayrıresmi Bakanlar Toplantısı'nda da yer alacağı ifade edildi.

Zeybekci'nin, toplantı çerçevesinde, Avrupa Birliği Ticaret Komiseri ile Endonezya, Fransa, Yeni Zelanda, Singapur, Rusya, Hollanda, Kazakistan, Çin, Suudi Arabistan ve Güney Afrika Ticaret bakanları ile ikili görüşmelerde bulunacağı kaydedildi.

Toplantı öncesinde G20 3. Ticaret ve Yatırım Çalışma Grubu Toplantısı'nın da düzenleneceği belirtilen açıklamada, bu etkinlikte teknik uzmanlarca üzerinden geçilerek son halleri verilecek belgelerin bakanlara sunulacağı ve G20 Ticaret Bakanları Toplantısı'nda mutabakat sağlanan hususları içeren bir Ticaret Bakanları Bildirgesinin kabul edilmesinin öngörüldüğü ifade edildi.

Türkiye'nin geçen yıl üstlendiği G20 Dönem Başkanlığı döneminde, ekim ayında, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci başkanlığında İstanbul'da gerçekleştirilen G20 Ticaret Bakanları Toplantısı'nda alınan kararların, Çin Dönem Başkanlığının da önceliklerini oluşturduğuna işaret edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Türkiye'nin 2015 yılında üstlendiği G20 Dönem Başkanlığı sırasında ticaret önceliklerimiz küresel ticaretteki yavaşlama ve bunun ardındaki nedenler, KOBİ'lerin ve düşük gelirli gelişme yolundaki ülkelerin küresel değer zincirlerine katılımının teşvik edilmesi ve çok taraflı ticaret sisteminin daha iyi çalışmasının sağlanması olarak belirlenmişti.

Söz konusu önceliklerin ve 2015 Kasım ayında Antalya'da yapılan G20 Liderler Zirvesi'nde aldıkları kararların devamı niteliğinde, Şangay'daki Ticaret Bakanları Toplantısı'nda, 2016 yılında ticaret ve yatırım alanında kaydedilen ilerlemenin ticaret bakanları tarafından ele alınarak; G20 ticaret ve yatırım mekanizmasının güçlendirilmesi, çok taraflı ticaret sisteminin desteklenmesi, küresel ticari büyüme ile küresel yatırım politikalarında işbirliği ve koordinasyonun geliştirilmesi ile kapsayıcı ve koordineli küresel değer zincirlerinin teşvik edilmesi başlıklarında ayrıntılı tartışmalar gerçekleştirilecektir."

Yorumlar