Eker: Dünyada 21. yüzyılda enerji, su ve tarım mücadelesi olacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 21. yüzyılda dünyanın üç konuda mücadele edeceğini ifade ederek, bunların; enerji, su ve gıda olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Eker: Dünyada 21. yüzyılda enerji, su ve tarım mücadelesi olacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 21. yüzyılda dünyanın üç konuda mücadele edeceğini ifade ederek, bunların; enerji, su ve gıda olduğunu söyledi. Tarımın öneminin giderek arttığını vurgulayan Eker, ülkelerin artık kendi toprakları ile yetinmediğini, uluslararası şirketlerin 200 milyon hektar alanda tarım yaptığını kaydetti. Eker, kullanılan bu arazilerin gıda güvenliği tehlikesinin yüksek olduğu ülkeler olduğuna da dikkat çekti.

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri’nin bünyesine ataması yapılan 244 yeni personelin göreve başlaması dolayısıyla tören düzenlendi. Törene katılan Bakan Eker, tarım kredi kooperatiflerinin 150 yıllık geçmişe sahip köklü bir kuruluş olduğunu belirterek, kooperatifçiliği ortaklaşa iş yapma, güç birliği yapma olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Eker, Tarım Kredi Kooperatifleri'nin 2002 yılında kapatılmasının düşünüldüğü bir kurumken, bugün 5 milyar 305 milyon kredi kullanabilen ve kullandırabilen güçlü bir çiftçi organizesi haline geldiğini ifade etti.

Konuşmasında kaynakların verimli kullanılmasının önemine de değinen Eker, böyle davranılması halinde Türkiye’nin 21. yüzyılda da gıda konusunda güvende olacağını belirtti ve gençlere öğütlerde bulundu. Bugün ataması yapılan kişilerin ziraatın dışındaki meslek gruplarından olduğunu aktaran Eker, meslek liselerinden, sosyal bilimlerden ve iktisadi birimlerden olduğunu belirterek, bu kişilerin organizasyona katkıda bulunacaklarını söyledi.

"DÜNYADA 7 SIRADA, AVRUPA'DA 1. SIRADAYIZ"

Tarımda gelinen noktayı göstermek için bazı rakamlar paylaşan Bakan Eker, “2002 yılında Türkiye’nin 7 milyon küsür çiftçisi 24 milyon hektar arazi işliyordu. Bunun karşılığında elde edilen hasıla 23 milyar dolardı. Bu hasıla ile Türkiye dünyada 11’inci sıradaydı, Avrupa’da da 4’üncüydü. Bugün aynı arazide 62 milyar dolar tarım hasılası elde ediyoruz. Sıralamamız dünya ülkeleri arasında 7’inci sıradayız, Avrupa’da da artık 4’üncü değil, birinci sıradayız. Bu neyle oldu verimlilik artışı ile oldu, doğru tarım politikalarının uygulanması ile oldu.” şeklinde konuştu.

KOOPERATİFLERE YENİ GÖREV

Tarım kredi kooperatiflerinin bu yeni süreçte sözleşmeli üretim modeli ile ilgili daha çok çalışmasını beklediklerini vurgulayan Eker, yine niteliği yüksek tohumluk geliştirilmesine tarım kooperatiflerinin daha çok yoğunlaşmasını arzu ettiklerini ifade etti. Sadece ayni ve nakdi kredilerin kullanılmasından ibaret olmaması gerektiğini, diğer kuruluşlarla bilgi paylaşımında bulunulması gerektiğini belirten Eker, atanan gençlere eğitim konusunda önerilerde bulundu.

"EKONOMİ SİYASİ İSTİKRARLA BÜYÜDÜ"

Türkiye’nin istikrarlı bir şekilde büyümesinin ve ekonomisini büyütmesinin önemine işaret eden Eker, şöyle konuştu:

“Ekonomi ne ile büyüyor, hangi ortamda büyüyor, siyasi istikrarda. Onun için son 11 yıl içerisinde içeriden ve dışarıdan dikkat edin sürekli Türkiye’nin istikrarını hedef alıyor. Çünkü biliyorlar ki siyasi istikrar bozulursa peşinden ekonomi istikrar bozulur, peşinden bütün göstergeler değişir. Böylece millet geri gider. Onun için biz Türkiye’nin ekonomisin büyütme, Türkiye’nin kalkınması sağlama, Türkiye’yi 2023 hedeflerine ulaştırmak için siyasi istikrarı her zamankinden daha fazla sahiplenmeli, siyasi istikrara sahip çıkmalıyız. Bundan sonraki hedeflerimizi bugüne kadar olduğu gibi hedeflerimizi yakalayalım. Milletimize daha çok refah, daha çok demokrasi, daha sivil daha medeni bir hayat tarzını rahatlıkla yaşayabilecekleri bir sistemi yerleştirmek; gayemiz bu, bunun için çalışıyoruz.”

Bakan Eker, konuşmasının sonunda 240 aday memurdan 16’sına temsili olarak tebligatlarını verdi.
CİHAN

Yorumlar