EİB rekabet ve ihracat artışı için dünyanın en kapsamlı eğitimini düzenliyor

Bölgesel rekabeti geliştirmek ve ihracat artışını sağlamak için birçok ulusal ve uluslararası çalışma yürüten Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), bu alanda Türkiye’de bir ilke imza atarak, "Bölgesel Rekabet ve Küme Mükemmeliyeti Eğitim" programı düzenliyor.

Google Haberlere Abone ol
EİB rekabet ve ihracat artışı için dünyanın en kapsamlı eğitimini düzenliyor

Bölgesel rekabeti geliştirmek ve ihracat artışını sağlamak için birçok ulusal ve uluslararası çalışma yürüten Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), bu alanda Türkiye’de bir ilke imza atarak, "Bölgesel Rekabet ve Küme Mükemmeliyeti Eğitim" programı düzenliyor. EİB, 2013 Kasım ayında tamamladığı "Küme Yöneticileri İçin Kapasite Gelişimi" projesiyle Avrupa Küme Mükemmeliyeti Girişimi tarafından geliştirilen insan kaynağı gelişim programını uygulama yetkisi aldı.

Kümelenmenin uzun bir süredir bütün dünyada bölgesel rekabetin geliştirilmesi ve ekonomik kalkınmanın sağlanıp sürdürülebilir hale getirilmesi için kullanılan en önemli araçlardan biri haline geldiğini belirten EİB Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, yaklaşık son 10 yıldır kümelenme üzerine çeşitli çalışmalar ve projeler yürüttüklerini söyledi. EİB’nin son çalışması olan söz konusu projeyle artık daha somut adımlar atmaya, yoğun çabalarının meyvelerini toplamaya başladıklarını dile getiren Türkmenoğlu, “Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen projemizle öncelikle Türkiye’deki ihracatçı birlikleri, meslek örgütleri ve küme organizasyonlarının hizmet kalitesini geliştirmeye yönelik çalışmamızı tamamladık. Bu kapsamda Türkiye’deki 20 küme organizasyonunun yönetim performansını, Avrupa’daki 400’ün üzerinde kümeyle kıyasladık ve muhtemel stratejik gelişim alanlarını ortaya koyduk. Bunun yanında küme organizasyonlarımıza, Avrupa Birliği tarafından kabul görmüş olan ve yönetim mükemmeliyetini ortaya koyan Bronze Label sertifikalarını teslim ettik.” diye konuştu.

‘PROFESYONELLERE EĞİTİM VERECEĞİZ’

Bölgesel rekabet ve kümelenme alanında faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşları, kalkınma ajansları, küme girişimleri, oda ve borsa profesyonellerine yönelik kapsamlı bir eğitim programı düzenledikleri bilgisini veren Koordinatör Başkan Türkmenoğlu, şöyle devam etti: “Sözünü ettiğimiz eğitim programı, Avrupa Komisyonu’nun desteğiyle Avrupa Küme Mükemmeliyeti Girişimi projesi kapsamında geliştirildi. Bunun için bölgesel rekabet ve kümelenme alanında çalışan Clusterland, Kompetenznetze Deutschland gibi Avrupa’nın en saygın kurumları biraraya geldi. İki yıllık yoğun bir çalışmanın ardından, sadece küme profesyonellerine yönelik geliştirilen dünyadaki ilk kapsamlı eğitim programı ortaya çıktı.”

EİB olarak, yürüttükleri projeyle bu sürece en başından dahil olduklarını ve uzmanlarının bu eğitimi vermek üzere akredite edilmesini sağladıklarını aktaran Türkmenoğlu, “Bir yüksek lisans programına eşdeğerde olan program, ülkemizde henüz yaygınlaşmamış ama dünya çapında saygınlığa sahip olan Harvard Business School, Yale, IESE gibi üniversitelerin uyguladığı vaka bazlı metodolojiyi benimsiyor. Dört haftalık teorik kısma ek olarak yedi aylık bir saha projesini içeriyor. Bu program kapsamında katılımcılar, bölgesel rekabet ve kümelenme konularında Avrupa'da eğitim alabilecekleri en iyi ekiple birlikte çalışma fırsatına sahip olacaklar. Aralarında eski bakanlar, müsteşarlar, akademisyenler ve uluslararası deneyimli teknik uzmanların yer alacağı bir eğitmen ekibiyle bu programı gerçekleştiriyoruz. Sahip olduğumuz bilgi ve deneyimi tüm Türkiye ile paylaşarak firmalarımızın, bölgelerimizin ve ülkemizin rekabet gücünü arttırmaya yönelik profesyonellerini yetiştiriyoruz. Eğitimi başarıyla tamamlayan katılımcılar ise Avrupa Komisyonu'nun yetkilendirdiği European Foundation for Cluster Excellence'ın Avrupa Komisyonu akredite ‘Cluster Excellence Manager’ sertifikasını almaya hak kazanacak. Türkiye’de bir ilk olacak eğitim programı için ön başvuruları toplamaya başladık ve şu anda 30 kişilik bir kontenjan belirledik. Şubat ayında başlayacak program hakkında daha detaylı bilgi için ilgili kurumlar, Ar-Ge, Proje, Eğitim şubemizle temasa geçebilirler.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar