Eğitim İlke-Sen İl Temsilcisi Aycın: Asgari ücret köleliktir

Asgari ücretle ilgili açıklama yapan Eğitim İlke-Sen Aydın İl Temsilcisi Bilal Aycan, “Asgari ücret köleliktir, kölelik düzenine son verilmelidir.

Google Haberlere Abone ol
Eğitim İlke-Sen İl Temsilcisi Aycın: Asgari ücret köleliktir

Asgari ücretle ilgili açıklama yapan Eğitim İlke-Sen Aydın İl Temsilcisi Bilal Aycan, “Asgari ücret köleliktir, kölelik düzenine son verilmelidir. Yıllar değişiyor ama emekçilerin, ezilenlerin kaderi değişmiyor. Bugün yine kölelik düzeninin asgari ücret uygulamasını protesto ediyoruz.” dedi.

Asgari ücret belirlenmesini tiyatroya benzeten, "Ölmeyecek kadar verelim" mantığıyla belirlendiğini iddia eden Aycan, “Her sene bir tiyatro oynanıyor. İktidar sahipleriyle iş çevrelerinin ağırlıkta olduğu bir komisyon toplanıyor ve emekçilere, “Ölmeyecek kadar ne verelim?” diye bir müddet tartışıyorlar. En nihayetinde 40-50 liralık bir rakam belirleyerek kamuoyuna, 'Büyük fedakârlık yaparak asgari ücrette önemli bir artış yaptık' diye sunuyorlar. Emekçilerin alınteriyle semiren kapitalist yağma düzeninin sahipleri, işte bu oyunu her sene yoksul halkımızın önünde oynuyor, onlarla alay ediyorlar. Devlet kurumu olan TÜİK, en düşük ücretin bin 205 lira olması gerektiğini söylüyor. Buna rağmen aynı devletin yetkilileri, emekçileri köle olarak çalıştırmada, yaşatmada ısrarlı davranmaya devam ediyorlar.” şeklinde konuştu. Yoksulluk sınırının 3 bin, açlık sınırının bin 200 lira olduğu bir zamanda 6 milyondan fazla asgari ücretliye 846 lira maaş verilmesi utandırıcı olduğunu söyleyen Bilal Aycan, "Şunu unutmayalım ki asgari ücretliye verilen 846 lirayı, 20 milyona yakın insan bölüşüyor. Art arda yağmur gibi gelen zamlar, zaten asgari ücretliye verilecek 43 lirayı şimdiden fazlasıyla geri alıyor. Ayakta durmaya çalışan aileler, oyun çağındaki çocuklarını birkaç yüz liraya bambaşka kölelik koşullarında çalıştırmak zorunda kalıyor. İşçiler söz konusu olduğunda sermaye ve iktidar çevreleri hemen safları sıklaştırıyor ve asgari ücreti, açlık sınırının çok altında tutmaya devam ediyorlar. Kölelik, yoksulluk bir miras olarak yeni nesillere devrediliyor.” dedi.

Çalışanların, taşeronlaştırılmanın bedelini her geçen gün daha fazlasıyla ödediğini belirten Eğitim İlke-Sen İl Temsilcisi Aycan, “Rekabetçi piyasaya, iş cinayetlerinde her yıl binden fazla kurban veriyorlar. Hayatta kalanlarının kimi asgari ücret sömürüsünde, kimi onun da aşağısında çalışıyor. Çalışanların çocukları, büyüyen ekonomi masallarına kanarak rüyaya dalmıyorlar. Onlar mevsimlik tarım işlerinde, boya sandıklarının başında, atölyelerde büyüyor ve çocuklukları çalınıyor.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar