Eğirdir'de 1 milyon TL'lik elma tasnifleme tesisi kuruldu

Isparta’nın Eğirdir ilçesi Yukarı Gökdere köyüne Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) desteğiyle bölgenin en büyük elma tasnifleme tesislerinden biri kuruldu.

Google Haberlere Abone ol
Eğirdir'de 1 milyon TL'lik elma tasnifleme tesisi kuruldu

Isparta’nın Eğirdir ilçesi Yukarı Gökdere köyüne Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) desteğiyle bölgenin en büyük elma tasnifleme tesislerinden biri kuruldu. Törenle açılışı yapılan tesis, bir milyon TL’ye mal olurken saatte 17 ton elmayı çap, gramaj, renk ve tat açısından tasnifleyebiliyor.

Yukarı Gökdere Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Elma Seçme, Tasnifleme ve Paketleme Projesi, BAKA’nın 2012 Tarıma Dayalı Sanayi Mali Destek Programı’ndan 362 bin 938,45 TL hibe desteği almaya hak kazandı. Kooperatif, BAKA’nın desteğiyle 1 milyon TL yatırım ile Batı Akdeniz’in en büyük elma tasnif tesislerinden birini faaliyete geçirdi.

BAKA’nın desteğiyle günün şartlarına uygun olarak elma üretimine geçtiklerini belirten Yukarı Gökdere Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Özdemir, “Bilim ve tekniğin de yanımızda olmasını istiyoruz. Artık albenisi olan, pazarı olan meyveleri üretmemiz gerekiyor. Bizler bu tesisi kooperatif üyelerimizin ve köy halkımızın destekleriyle kurduk. BAKA, projemizi kabul etti ve desteğini de alıyoruz. Bu tesis elma seçiminden doğacak hataları en aza indirmek için kuruldu. Saatteki işleme kapasitesi 17 tona kadar çıkabilmektedir.” dedi.

Dünya nüfusunun 7 milyar olduğuna dikkat çeken Isparta Vali Yardımcısı Tahir Demir, “Ülkemizin iklimi çok güzel, toprağımızın bereketi de yüksek. Tarım ekonomisinde Türkiye olarak dünyada 7. sıradayız. Tarımın alt yapısı geliştikçe, buna paralel verimimiz de artıyor.” diye konuştu.

Elma seçim işlemenin daha önceleri elle gerçekleştirildiğini hatırlatan Eğirdir Kaymakamı Dr. Yalçın Yılmaz da, BAKA’nın desteğiyle kurulan tesisin rekabet gücünü artıracağını kaydetti.

Yerli tasnif ve paketleme tesisi makinesini üreten EGEMAS firmasının Onursal Başkanı Adil Çetingöz de, 1965’ten bu yana tasnif ve paketleme tesisi ürettiğini, ilk yıllarda yapılan makinelerin, bu kadar modern olmamasına rağmen hale çalıştığını söyledi.

BAKA’nın desteğiyle hayata geçirilen Yukarı Gökdere Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin Elma Seçme, Tasnifleme ve Paketleme Tesisi, kurdelenin kesilmesinin ardından makinelerin çalışmasıyla açıldı. Kooperatifin elma tasnifleme tesisinin açılış törenine; Isparta Vali Yardımcısı Tahir Demir, Eğirdir Kaymakamı Yalçın Yılmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen, BAKA Isparta Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ali Galip Bilgili, Tarım İlçe Müdürü Uğur Turgut, MARİM Müdürü İsa Eren, Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kılınç, Köy Muhtarı Ahmet Sarı, kooperatif yöneticileri, köy muhtarları ve Yukarı Gökdereliler katıldı. CİHAN

Yorumlar