Egeli ihracatçılar İzmir'i gelinlikte dünya markasına dönüştürüyor

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), yaklaşık altı ay süren Gelinlik ve Abiye Sektörü Rekabetçilik Çalışması (IZYWED)'nı tamamladı.

Google Haberlere Abone ol
Egeli ihracatçılar İzmir'i gelinlikte dünya markasına dönüştürüyor

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), yaklaşık altı ay süren Gelinlik ve Abiye Sektörü Rekabetçilik Çalışması (IZYWED)'nı tamamladı. Çalışma sonucu sektörün ihracat hacmi ve rekabet gücünü arttıracak stratejik yol haritasını hazırladı. Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHGKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, Türkiye’de her 10 gelinlikten yedisinin İzmir’de üretildiğini belirterek, sektörde dünya markası çıkarmak için harekete geçtiklerini söyledi.

Kızılgüneşler, Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Mukadder Özden ve İzmirli modacı Zeynep Acar, EİB'de düzenlenen basın toplantısında IZYWED hakkında bilgi verdi. İzmir’in birçok alanda katma değer sağlayacak imkanlara sahip olmasına rağmen bugüne kadar bunları fırsata dönüştüremediğini belirten Kızılgüneşler, “Gün geçtikçe markalaşma konusuna daha da önem veren İzmir’de gelinlik ve abiye sektörü, çok önemli bir değer olarak karşımıza çıkıyor. İhracatçı birlikleri olarak bizler de üretim ve ticarette lider konumda bulunduğumuz bu sektörün rekabet gücünü arttırmak istiyoruz. Tüm dünyaya ihracat yapan ve İzmir gelinlik markasıyla tanınan bir sektör hayal ediyoruz. Bu sebeple birliklerimiz strateji geliştirme ekibinin koordinasyonu ve desteklerini esirgemeyen ortaklarımızla birlikte Gelinlik ve Abiye Sektörü Rekabetçilik Çalışması’nı başarıyla yürüttük. Bu çalışmayla öncelikle şehrimizdeki gelinlik ve abiye değerinin farklı şehirlere kaymasının önüne geçmek istiyoruz. Bunun için sektörün temel sıkıntılarının tespiti, sektör trendlerinin takibi, değişim ve dönüşümle sektör paydaşlarının rekabetçiliğini daha da geliştirmeyi hedefledik.” diye konuştu. İzmir Ekonomi Üniversitesi ile gelinlik ve abiye moda trendlerinin takibi için bir altyapı geliştirilmesi ve her yıl seminerler düzenlenmesi konusunda çalışma yaptıklarını da aktaran Kızılgüneşler, perakende satış personeli yetiştirilmesi için Ege Üniversitesi Emel Akın Meslek Yüksekokulu ile program geliştirilmesi üzerinde fikir paylaşımı yaptıkları bilgisini verdi. Mimar Kemalettin Moda Merkezi’ndeki 35 firmayı ziyaret ettiklerini de aktaran Emre Kızılgüneşler, “Bununla birlikte Türkiye ve yurtdışındaki iyi uygulamalar incelendi. Buna göre yeni bir yol haritası belirlendi. İspanya’da dünyanın en büyük oyuncu firmalarından birine de gidilerek sunum, hizmet ve davranışlar incelendi. Rekabet gücümüzü arttırmak için konfeksiyonun yanısıra evlilik sektörünün diğer ürünlerine de yoğunlaşmamız gerektiği ortaya çıktı.” dedi.

İZMİR'DE MODA AKADEMİSİ KURULACAK

Modacı Acar ise bir moda akademisi kurmak istediklerini belirterek, “Tüm imkanlarımızı bu akademiye seferber edeceğiz. Bu sektörde eleman sıkıntısı yaşanıyor. Geleneksel hazır giyim üretiminde çalışanlar, bu tarz işlerde zorlanıyor. Pazarlama, kalıpçı ve el işi yapanlara çok ihtiyaç var. Yurtdışından getireceğimiz ünlü modacılar, tasarımcılar ve hizmet sunum uzmanları, bu akademide sonbaharda dersler verecek. Bu dersler, EİB veya başka mekanlarda yapılacak. İzmir Ekonomi Üniversitesi Moda Tasarım Bölümü de bize destek olacak. Artık kendi markamızı yaratacağımız tasarım odaklı bir döneme başlayacağız.” dedi.

EGSD Başkanı Özden de bütün dünyanın gelinlikte İzmir’in potansiyelini gördüğüne dikkat çekti. IF Wedding Gelinlik Fuarı’nın firmaların eksiklikleri kapatması açısından faydalı olacağını dile getiren Özden, müşteri kaptırmak ve pazar kaybetmek istemeyen firmaların da ulusal ve uluslararası pazarlara açılma konusunda katılımlarının arttığını kaydetti. CİHAN

Yorumlar