Ege ihracatında bayram molası

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB)'nin temmuz ayı ihracatı, 982 milyon 739 bin dolarda kaldı. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7 gerileyerek, beş günlük Ramazan Bayramı tatilinin de etkisiyle dört ay aranın ardından 1 milyar dolar barajının...

Google Haberlere Abone ol
Ege ihracatında bayram molası

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB)'nin temmuz ayı ihracatı, 982 milyon 739 bin dolarda kaldı. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7 gerileyerek, beş günlük Ramazan Bayramı tatilinin de etkisiyle dört ay aranın ardından 1 milyar dolar barajının altına indi. Son bir yıllık ihracat ise yüzde 7’lik artışla 12 milyar 497 milyon dolara ulaştı. EİB’in 2014 Temmuz ayında yaptığı ihracatın 563 milyon dolarlık dilimi sanayi ürünlerinden oluştu. Sanayi ürünleri ihracatı yüzde 7 düşüş gösterdi. Tarım ürünleri ihracatı yüzde 10’luk gerilemeyle 325 milyon dolar olurken madencilik ürünleri ihracatı, yüzde 3’lük düşüşle 93 milyon dolara indi. EİB bünyesinde faaliyet gösteren 12 birliğin yedisi ihracatını arttırma başarısı gösterirken beşi, geçen yılki rakamının gerisinde kaldı.

HAZIR GİYİM ZİRVEYE ÇIKTI

Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB), geçen temmuz ayında 138 milyon dolarla uzun bir aranın ardından en fazla ihracat yapan birlik oldu. EHKİB, 2013 Temmuz ayına göre ihracatını yüzde 14 arttırdı. Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği ise 109 milyon dolarlık ihracatla ikinci sıraya geriledi. Ege Maden İhracatçıları Birliği, 93 milyon dolarlık tutarla üçüncü sıradaki yerini korudu. Temmuz ayında ihracatı yüzde 25 gerileyen Ege Tütün İhracatçıları Birliği, 66 milyon dolarlık döviz girdisi sağladı. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ise yüzde 3’lük ihracat artışıyla 61 milyon dolar rakamına ulaştı. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, yüzde 12’lik ihracat artış rakamıyla 58 milyon dolarlık döviz girdisi sağladı.

ZEYTİNYAĞI İHRACATINDA REKOR DÜŞÜŞ

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği de temmuz ayında bayram molası verenler arasına katıldı. Yaş meyve ve sebze ihracatı, yüzde 20’lik düşüşle 56 milyon dolara indi. Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, yüzde 4’lük ihracat artışıyla 43 milyon dolara ulaştı. Temmuz ayında ihracatını en çok arttıran ise Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği oldu. Yüzde 30’luk artışla 29 milyon dolara çıkaran birlik, ihracat artış rekortmeni oldu. Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, yüzde 7’lik ihracat artış rakamıyla 19 milyon dolara ulaşırken Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği, ihracatını yüzde 6 geliştirdi ve 11 milyon dolarlık dövizi Türkiye’ye kazandırdı. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ise yüzde 65’lik rekor düşüşle 8 milyon dolara indi.

‘AĞUSTOS AYINDA ARTIŞA GEÇECEĞİZ’

İhracat rakamlarını değerlendiren EİB Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Ramazan Bayramı dolayısıyla geçen temmuz ayında ihracat rakamlarında göreceli bir düşüş yaşandığını belirterek, ağustosta bunun telafi edileceğini öngördüklerini söyledi. EİB’nin 2014 yılının ilk yarısında başarılı bir performans gösterdiğini kaydeden Ünlütürk, “2014 yılının ikinci yarısında da başarı çizgisini sürdürmeyi ve yıl sonunda 13 milyar dolar dövizi Türkiye’ye kazandırmayı amaçlıyoruz.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar