Ege Bölgesi ihracat hız kesti, şubatta yüzde 2 geriledi

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB)’nin performansı, 2014 Şubat ayında hız kesti. Egeli ihracatçılar, geçen ay 968 milyon 156 bin 342 dolarlık ihracat yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Ege Bölgesi ihracat hız kesti, şubatta yüzde 2 geriledi

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB)’nin performansı, 2014 Şubat ayında hız kesti. Egeli ihracatçılar, geçen ay 968 milyon 156 bin 342 dolarlık ihracat yaptı. EİB üzerinden şubat ayında yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 geriledi. Aylık bazdaki ihracat, beş ay sonra 1 milyar doların altında kaldı. EİB’nin 2014 yılının ilk iki ayındaki ihracat miktarı ise yüzde 6 artarak 2 milyar 31 milyon dolar, son bir yıllık dönemdeki rakam da yüzde 7’lik artışla 12 milyar 282 milyon dolar oldu. EİB’den 2014 Şubat ayında yüzde 1’lik artışla 568 milyon dolarlık sanayi ürünleri ihraç edilirken tarım ürünleri ihracatı yüzde 7’lik gerilemeyle 320 milyon dolarda kaldı. Madencilik ürünleri ihracatı ise yüzde 3’lük artışla 78 milyon dolara ulaştı. EİB bünyesinde bulunan 12 ihracatçı birliğinden sekizi, şubat ayında geçen yılki ihracat rakamını geçerken dördü aynı dönemki performansının gerisinde kaldı.

ZEYTİNYAĞI İHRACATININ DÜŞÜŞÜ DE REKOR

2013 yılında ihracat rekorları kıran zeytinyağı, 2014 yılındaki rekolte düşüklüğü sonucunda bu kez ihracat düşüşünde rekor kırıyor. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nin 2014 Şubat ayındaki ihracatı, yüzde 70’lik düşüşle 12 milyon dolara geriledi. Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, 149,5 milyon dolarla en fazla ihracat yapan birlik özelliğini şubat ayında da sürdürürken Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, 112 milyon dolarla ikinci sıradaki yerini sağlamlaştırdı. Hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı, yüzde 11 artış gösterdi. Ege Maden İhracatçıları Birliği ise 2013 Şubat ayına göre yüzde 3’lük artışla 78 milyon dolarlık ihracata imza attı ve üçüncü sırada yer aldı. Ege Tütün İhracatçıları Birliği, yüzde 31’lik düşüş yaşadığı şubat ayında 69 milyon dolarla dördüncü basamakta yer buldu.

SU ÜRÜNLERİ İHRACATI DÜZENLİ OLARAK ARTIYOR

İhracatını düzenli olarak arttıran Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, 2014 Şubat ayında yüzde 29’la ihracatını en fazla arttıran birlik oldu ve 68 milyon dolarla beşinci sırada yer aldı. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 58 milyon dolarla 2013 Şubat ayı performansını tekrarlarken Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, yüzde 13’lük artışla 44,8 milyon dolara ulaştı. Ege Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, yüzde 20’lik yükselişle 42,9 milyon dolar döviz girdisi sağladı. Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamuller İhracatçıları Birliği, artış trendini 2014 Şubat ayında da sürdürdü. İhracatını yüzde 21 arttıran birlik, 23,2 milyon dolara imza attı. Uzun bir aradan sonra yüzde 8’lik artış yakalayan Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği ise 20 milyon dolarlık performans gösterdi. Yüzde 19’luk artışa ulaşan Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin ihracat rakamı ise 11,9 milyon dolar oldu.

'TARIM, DENGELERİ BOZDU'

İhracat rakamlarını değerlendiren EİB Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Ege Bölgesi’nden sanayi ve madencilik ürünleri ihracatındaki artışa karşılık tarım ürünlerinde düşüş yaşandığını, bunun da EİB’nin performansının eksiye düşmesine sebep olduğunu söyledi. Türkmenoğlu, zeytinyağı rekoltesindeki gerilemenin söz konusu düşüşü tetiklediğini kaydetti. Zeytinyağı rekoltesindeki düşüklüğün ihracata olumsuz etkisinin önümüzdeki aylarda da sürmesini beklediklerini dile getiren Türkmenoğlu, “Ege Bölgesi’ndeki diğer sektörlerin ihracattaki performanslarının olumlu seyir izleyeceğini ve 2014 yılı ihracat hedeflerine ulaşacağımızı öngörüyoruz.” dedi. CİHAN

Yorumlar