Efendioğlu: Kadın istihdam az ama kadın CEO’muz Avrupa’dan çok

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Direktörü Ümit Deniz Efendioğlu, "Türkiye’de sadece dört kadından biri çalışıyor.

Google Haberlere Abone ol
Efendioğlu: Kadın istihdam az ama kadın CEO’muz Avrupa’dan çok

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Direktörü Ümit Deniz Efendioğlu, "Türkiye’de sadece dört kadından biri çalışıyor." dedi. Efendioğlu, Türkiye’de kadın CEO (üst yönetici) ortalamasının ileri bir çok Avrupa ülkesinin bile önünde olduğunu açıkladı.

Birleşmiş Milletler Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) işbirliği ve İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) kanalıyla İsveç finansmanı ile yürütülen "Kadınlar İçin Daha Çok ve Daha İyi İşler: Türkiye’de İnsana Yakışır İş için Kadınların Güçlendirilmesi" projesinin Bursa yerel açılış konferansı Almira Otel’de yapıldı. İş hayatıyla ilgili açıklamalarda bulunan ILO Türkiye Direktörü Ümit Deniz Efendioğlu, Türkiye’deki kadın istihdam oranının uluslararası kıyaslamalara göre oldukça düşük düzeyde olduğunu dile getirdi.

KADINLAR GÜVENSİZ İŞLERDE ÇALIŞIYOR, AMA KADIN CEO'MUZ ÇOK

Efendioğlu şunları kaydetti: "En çarpıcı verilerden bir tanesi Dünya Ekonomik Forumu’nun Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi’nde Türkiye, 136 ülke arasından 120’inci sırada olmasıdır. Türkiye’de her dört kadından yalnızca bir tanesi çalışıyor. İşgücüne katılım çok düşük. Yüzde 30’lara yeni ulaştı. Bu rakamlar sadece sosyal olarak değil ekonomik olarak da büyük bir sorun. Bu proje, bu soruna eğilmek üzere tasarlandı. Üç yıllık bir proje. Ulusal Kadın Eylem Planı hazırlamayı amaçlıyoruz. Kadın istihdamı tek başına ele alınmaz. Kadınlar en çok tekstilde ve hizmet alanlarında çalışıyor. Çoğunlukla gördüğümüz şu ki; kadınlar daha çok güvencesiz, daha yarı zamanlı, daha taşeronvari işlerde çalışıyor. Tabi tüm kadınlar değil ama çoğunlukla böyle. Türkiye’de mesela CEO düzeyde çalışan kadın oranı birçok Avrupa ülkesinden daha yüksek. Aslında kadınların potansiyeli doğru kullanılırsa Türkiye’nin asıl başarabileceği ekonomik ve sosyal olarak çok ciddi potansiyel var. Bu yeterince kullanılmıyor. Eğitimli kadında mesela CEO alanında büyük başarı var."

Efendioğlu, kadınların hem iş güvencesi hem de sağlık ve sosyal haklar bakımından çalıştıkları işlerin güvencesiz olduğunu söyledi. Genelde eşleri çalışan kadınların, onların sigortalarından faydalanarak kayıt dışı çalışmayı tercih ettiklerini hatırlatan ILO Türkiye Direktörü Ümit Deniz Efendioğlu, "Maddi getirisi yüksek olduğu için. Bu da ekonomik bağımsızlığını etkiliyor. Toplumsal olarak kadına şiddeti gibi olayların altyapısının göstergeleri. Ekonomik anlamda kadınların güçlendirilmesi birçok sosyal sorunun temelinde yatan bir gerçek. Kadın erkek çalışma hayatında maalesef eşit değil. Eşit işe eşit ücret söz konusu olamıyor. Küresel ölçekli çalışmalarda da bunu görüyoruz. Kadınla erkek arasında her zaman için aynı işe aynı ücret maalesef yok. Kadınlar daha düşük ücret alıyor. Mobing ve cinsel taciz kadınlar açısından iş hayatında ciddi sıkıntılar." dedi. CİHAN

Yorumlar