Edremit Körfezi bölgesi zeytinlikleri korumak için ayaklandı

Ekim ayında şenliklerle zeytin hasadına başlamak için hazırlık yapan sektör, zeytinlik sahaların enerji ve sanayi yatırımlarına açılmasına imkân tanıyan, Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılatılması...

Google Haberlere Abone ol
Edremit Körfezi bölgesi zeytinlikleri korumak için ayaklandı

Ekim ayında şenliklerle zeytin hasadına başlamak için hazırlık yapan sektör, zeytinlik sahaların enerji ve sanayi yatırımlarına açılmasına imkân tanıyan, Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılatılması Hakkındaki 3573 Sayılı Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın gündeme gelmesi üzerine zeytinliklerini korumak için harekete geçti. Zeytincilik sektörünün kurumları tasarıya karşı çıkarken tepki için Edremit Körfezi bölgesi tekvücut oldu.

Türkiye’nin önemli zeytin üretim merkezi olan Kuzey Ege Bölgesi'nde, Edremit Ticaret Odası’nda bir araya gelen CHP milletvekilleri, Ayvalık ve Edremit belediye başkanları, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Uygun, Tariş Başkanı Cahit Çetin, UZZK Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Selim Kantarcı, Körfez bölgesi ziraat ve ticaret odaları başkanları, tasarıya karşı olduklarını dile getirerek ortak bir bildiriye imza attı. Bildiride şunlar kaydedildi: “Biz geçimini zeytincilikten sağlayan, doğasını koruma endişesi taşıyan, aşağıda imzaları bulunan kurum temsilcileri ve kişiler, 16.06.2014 tarihinde TBMM Başkanlığı’na hükümet tarafından gönderilen, Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılatılması Hakkında 3573 Sayılı Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nı kabul etmiyoruz. İlgili kanun, altı kez değiştirilmek üzere TBMM gündemine getirilmişse de her defasında oybirliğiyle reddedilmiştir. Buna rağmen ısrarla bir kez daha getirilmesini,maksatlı görerek uygun bulmuyoruz. Zeytincilik sektörünün görüşü bile alınmadan, maden lobisinin girişimleriyle hazırlanmış olan tasarı, Anayasa ve uluslararası sözleşmelere aykırıdır. Biz bu nedenlerle teklifin geri çekilmesini, geçimini zeytincilikten sağlayan 10 milyon yurttaş adına talep ediyoruz.”

Söz konusu tasarının 8 Temmuz 2014 Salı günü görüşüleceği komisyonu ziyaret edeceklerini ve geçmemesi için milletvekillerini bilgilendireceklerini söyleyen EZZİB Başkan Yardımcısı Uygun, kanunlaşması halinde Türk zeytinciliğinin büyük darbe alacağını savundu. Türkiye’nin son 15 yılda zeytin ağacı varlığını 90 milyondan 170 milyon adete çıkardığını, zeytincilik sektörüne büyük yatırım yaptığını, yakın gelecekte 650 bin ton zeytinyağı ve 1 milyon 200 bin ton sofralık zeytin rekoltesine ulaşılacağını belirten Uygun, “Bu tasarı yasalaştığı takdirde 15 yıllık yatırımlar gözden çıkarılmış olacaktır. Türkiye, 2023 yılı için 3,8 milyar dolar zeytin ve zeytinyağı ihracatı hedeflemektedir. Bu hedeflerin tutması, Türkiye’nin zeytin varlığını korumasına bağlıdır. Aksi takdirde bu hedeflere ulaşmak hayal olacaktır.” diye konuştu.

SÜREÇ NASIL GELİŞTİ?

Söz konusu kanun tasarısı, Enerji ve Tabbi Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanarak, Başbakanlık tarafından TBMM’ye gönderilmişti. Tasarı, 25 Haziran 2014'te, tekrar görüşülmek üzere alt komisyona devredilmişti. TBMM’nin 1 Temmuz’da tatile gireceği düşüncesiyle rahat bir nefes alan zeytincilik sektörü, 20 Temmuz’a kadar çalışmalarını sürdürme kararı almasıyla yeniden kâbus görmeye başladı. Zeytin bahçelerini enerji yatırımlarına açan tasarı, 8 Temmuz Salı günü alt komisyonda görüşülecek ve 10 gün içinde karar verilebilecek. CİHAN

Yorumlar