ECB'den yeni tedbir planı beklenmiyor

- ECB'nin perşembe günkü toplantısında yeni bir tedbir planı açıklaması beklenmezken, bankanın haziran ayı makroekonomik projeksiyonlarında enflasyon ve büyüme görünümünü revize edebileceği öngörülüyor - DekaBank Başekonomisti Kater: - "Piyasalar ECB'den ilave önlemler beklemiyor çünkü daha önce açıklanan şirket tahvilleri varlık satın alım programı henüz daha yeni başlayacak" - Market Securities Başekonomisti Barraud: - "ECB, en azından 3. çeyreğe kadar ‘bekle-gör’ modunda kalabilir" - UniCredit Avro Bölgesi Başekonomisti Valli: - "ECB, 10 Mart'ta açıklanan önlemlerin uygulanmasına odaklandı"

Google Haberlere Abone ol
ECB'den yeni tedbir planı beklenmiyor

FRANKFURT (AA) - ABDULSELAM DURDAK - Uluslararası finans kuruluşlarının uzmanları, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) yarınki toplantısında yeni bir tedbir planı açıklamasını beklemezken, enflasyon ve büyüme projeksiyonlarında yukarı yönlü revizyon yapılabileceğini belirtiyor.

Bölgede çok düşük enflasyonla uzun süredir mücadele eden ECB'nin alacağı olası yeni tedbirler ve parasal genişleme programına ilişkin yeni detaylar, piyasalar ve yatırımcılar tarafından yakından izleniyor.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da perşembe günü gerçekleştirilecek ECB toplantısında, ekonomik görünümün ve enflasyonu baskı altına alan unsurların ele alınması bekleniyor. Uzmanlar, toplantıda yeni bir tedbir planı açıklanmasını ve faizlerin düşürülmesini beklemezken, sonraki muhtemel politika değişikliklerine ilişkin yeni ipuçları paylaşılabileceğini de düşünüyor.

Toplantıda ayrıca açıklanacak Avro Bölgesi'nin haziran ayı makroekonomik projeksiyonlarında enflasyon ve büyüme görünümünün yukarı yönlü revize edilebileceği öngörülüyor.

Öte yandan, Yunanistan devlet tahvillerinin, Yunan bankalarının ECB'den yapacakları borçlanmalarda teminat olarak kullanılabilmesine yeniden izin verilmesine ilişkin tartışmaların da ECB’nin gündeminde yer alacağı kaydediliyor.


- "Enflasyon ve büyüme rakamlarında marjinal yukarı yönlü revizyonlar sürpriz olmaz"


AA muhabirinin sorularını yanıtlayan DekaBank Başekonomisti Ulrich Kater, toplantıdan piyasalar açısından önemli bir şey ve ilave önlemler beklenmediğini dile getirdi.

Kater, "Çünkü daha önce açıklanan şirket tahvilleri varlık satın alım programı henüz daha yeni başlayacak." dedi.

Bankanın makroekonomik bakış açılarının son derece stabil olduğunu ifade eden Kater, enflasyon ve büyüme rakamlarında ise marjinal yukarı yönlü revizyonların sürpriz olmayacağına dikkati çekti.


- "2016, 2017 ve 2018 enflasyon tahminleri yukarı yönlü revize edilebilir"


Market Securities Başekonomisti Christophe Barraud ise gönderdiği bilgi notunda, "Yönetim Konseyi'nin gelecek toplantıda yeni geleneksel olmayan önlemler açıklamasını ve faizleri daha fazla düşürmesini beklemiyoruz." ifadelerini kullandı.

Bankanın daha önce aldığı tedbirlerin etkisini görmek isteyeceğini aktaran Barraud, "ECB, mart ayında alınan ve şu ana kadar tam olarak uygulanmayan tedbirlerin etkisini değerlendirerek en azından 3. çeyreğe kadar 'bekle-gör' modunda kalabilir." görüşünü paylaştı.

Barraud, Mario Draghi'nin hem gelişen piyasalardaki gelişmeler ve Çin'in büyümesi gibi uluslararası risklere hem de "Brexit", İspanya'daki seçimler ve popülist partilerin yükselişi gibi yerel risklere vurgu yapabileceğini belirtti.

Haziran ayına ilişkin yeni makroekonomik projeksiyonlara da değinen Barraud, "2016, 2017 ve 2018 için enflasyon tahminleri, büyük olasılıkla mart ayındaki tedbirler, kredi büyümesi ve petrol fiyatlarının keskin toparlanmasıyla desteklenerek yukarı yönlü revize edilecek." değerlendirmesinde bulundu.

Barraud, Avro Bölgesi’nin büyüme tahminlerinin yükseltilebileceğini de öngördü.


- "Toplantıda Yunanistan gündeme gelebilir"


UniCredit Avro Bölgesi Başekonomisti Marco Valli de yayımladığı bilgi notunda, ECB'nin perşembe günkü toplantısında yeni bir politika açıklanması ihtimalinin bulunmadığını, bankanın 10 Mart'ta açıklanan önlemlerin uygulanmasına odaklandığını dile getirdi.

Toplantıda Yunanistan konusunun da gündeme gelebileceğine işaret eden Valli, "Perşembe günkü toplantıda iki ilginç konunun öne çıkacağını tahmin ediyoruz. İlki, yeni ECB makroekonomik projeksiyonları ve ikincisi de Yunan tahvillerinin, ECB'nin refinansman operasyonlarında teminat olarak yeniden kabul edilmesine ilişkin tartışmalardır." ifadelerini de kullandı.

Yorumlar