EBSO Başkanı Yorgancılar: Türkiye TTIP’e hazır

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, Türkiye’nin Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) projesine hazır olduğunu belirterek “Türkiye’nin deneyimi ve kurumsal...

Google Haberlere Abone ol
EBSO Başkanı Yorgancılar: Türkiye TTIP’e hazır

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, Türkiye’nin Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) projesine hazır olduğunu belirterek “Türkiye’nin deneyimi ve kurumsal kapasitesi, bu zorlu müzakerelerin gereğini yerine getirecek durumdadır.” dedi.

    Ender Yorgancılar, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile birlikte Türkiye-ABD Ekonomik ve Ticari Stratejik İşbirliği Çerçevesi (ESTİÇ) kapsamında TOBB ile ABD Ticaret Odası’nın ortaklığında gerçekleştirilen özel toplantıda ABD iş dünyası temsilcilerine hitap etti.

    ABD Ticaret Odası Kıdemli Danışmanı Greg Lebedev’in moderatörlüğünü yaptığı toplantıda, Türkiye ve ABD ilişkilerinin ekonomik boyutunun iş dünyası kuruluşu olarak TOBB’un her zaman öncelikleri arasında yer aldığını belirten Yorgancılar, “Hükümetlerimizin ilişkileri dayandırdığı yasal ve kurumsal yapı, biz iş dünyasına, giderek iyileşen bir iş ortamı sağlamıştır. Ticaret hacmimiz giderek artıyor. ABD’den Türkiye’ye doğrudan sermaye yatırımları giderek daha büyük boyutlara ulaşıyor. Ama, hepimiz biliyoruz ki, karşılıklı iktisadi ilişkiler, kapasitemizin çok gerisindedir. İşbirliği yapacak, birlikte çalışılacak çok alan var. İkili düzeyde de üçüncü ülkelerde de geniş fırsatlar var.” diye konuştu.

    TOBB ve ABD Ticaret Odası olarak ilişkilerin ticari ve yatırım boyutunu başta Ortadoğu olmak üzere üçüncü ülkelerle birlikte çalışma alanlarını ele alan bir işbirliği süreci başlattıklarını belirten Ender Yorgancılar, karşılıklı ticari heyet ziyaretleri yanında Türkiye’nin yatırım ortamını anlatmaya yönelik olarak New York, Atlanta, Washington, Los Angeles, San Francisco, Seattle ve Chicago’da Türkiye Yatırım Haftası adıyla bir dizi program gerçekleştirildiğini hatırlattı.

    Ortadoğu’daki barış sürecinin de öncelikler arasında yer aldığını anlatan Yorgancılar, TOBB’un 2005 yılından beri İsrail ve Filistin’deki iş dünyası temsilcileriyle yaptığı çalışmalar sonucu Batı Şeria’da bir sanayi bölgesi kurma noktasına gelindiğini, Cenin’deki bölge için arazi sahiplerine 5 milyon dolarlık ödeme yapıldığını söyledi.

    Yorgancılar, aynı şekilde TOBB-ABD Ticaret Odası işbirliğinde gündeme gelen Orta Doğu Ticaret Merkezi projesinde yer aldıklarını da aktarırken, Ürdün, Mısır, Filistin ve İsrail’in de ortak olarak yer aldığını duyurdu. Malların dolaşımı, özel ekonomik bölgeler, girişimcilik ve doğal kaynaklar ana konuları üzerinde yoğunlaşılan proje kapsamında ayrıca geçmişte de gündeme gelen Türkiye ile ABD arasında Nitelikli Sanayi Bölgesi kurulmasını da öncelikli çalışmalar arasına aldıklarını bildiren Yorgancılar, Türkiye ve İsrail iş dünyasının talebine sağlanacak ABD desteğinin bu fırsat penceresinin açılmasını sağlayacağını kaydetti.

    ‘AB İLE ABD MÜZAKERELERİNİN DIŞINDA KALMAK ENDİŞELENDİRİYOR’

    EBSO Başkanı Yorgancılar, AB ile ABD arasında çok önemli bir adım atılarak Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı müzakerelerinin başlatıldığını belirterek, şunları kaydetti: “ABD’nin pasifik coğrafyasında da benzer adımlar attığını biliyoruz. Şu anda dünyada ticaretin yeniden şekillendiğine şahitlik ediyoruz. Türkiye’nin de mutlak surette bu sürecin içinde yer alması gerektiğine inanıyoruz. AB ile ABD arasındaki Ticaret ve Yatırım Ortaklığı müzakerelerinin dışında kalmak Türk iş dünyası olarak bizi endişelendiriyor. Konunun siyasi karar boyutu yanında, bir dizi teknik hazırlığın da gerekli olduğunu biliyoruz. Ancak, şunu da biliyoruz ki, Türkiye’nin deneyimi ve kurumsal kapasitesi bu zorlu müzakerelerin gereğini yerine getirecek durumdadır. Bürokraside, özel sektör kuruluşlarında, şirketler kesiminde ve düşünce kuruluşlarında bu kapasite mevcuttur. Türkiye bu kapasitesini, Gümrük Birliği’nde ispatlamıştır.”

    Türkiye’nin sahip olduğu müteşebbis ruhla 340 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaştığını, ihracatının sürekli artış gösterdiğini kaydeden Yorgancılar, dünyanın her yerine mal satıldığını, Türk işadamlarının gitmediği yer kalmadığını, Avrupa’da satılan her 3 beyaz eşyadan birinin Türk malı olduğunu dile getirdi. CİHAN

Yorumlar