EBSO Başkanı Yorgancılar: Sanayi sektörü zorlu yeni yıla sıfırdan başlıyor

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, "Oldukça çalkantılı geçen bir yılda sanayi sektörünün yüzde 3 düzeyinde büyümesi büyük bir başarıdır.

Google Haberlere Abone ol
EBSO Başkanı Yorgancılar: Sanayi sektörü zorlu yeni yıla sıfırdan başlıyor

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, "Oldukça çalkantılı geçen bir yılda sanayi sektörünün yüzde 3 düzeyinde büyümesi büyük bir başarıdır.” dedi. Yorgancılar, 2013 yılı sanayi üretim endeksi verilerini değerlendirdi. Sanayiciler olarak bu büyümeyi yeterli görmediklerini ancak ekonomik ve siyasi çalkantıların yaşandığı, bazı komşu ülkelerle olan problemlerin ihracatı olumsuz etkilediği, döviz kurlarında önemli artışların olduğu bir dönemde sanayi üretimindeki yüzde 3, imalat sanayi üretimindeki yüzde 4 artışın büyük başarı olduğunu söyledi.

Ekonomik ve siyasi istikrarın sağlanması, hukuk devleti ve demokratik kuralların etkin olarak işlemesi halinde büyümenin daha hızlı olacağını vurgulayan EBSO Başkanı Yorgancılar, “Oldukça çalkantılı geçen aralık ayında, geçen yılın aynı ayına göre üretimin imalat sanayisinde yüzde 7,2, elektrik, gaz, buhar, iklimlendirme üretim ve dağıtımında yüzde 6,5, madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 3,7 oranında artması oldukça sevindiricidir. Takvim ve mevsim etkisinden arındırılmış toplam sanayi üretiminin ise kasım ayına göre aralık ayında sıfır büyümesi dikkat çekmektedir. Bu veri, sanayi sektörünün 2014 yılında sıfırdan başladığı anlamına gelmektedir. Gelinen nokta, Türkiye'nin ekonomik olduğu kadar siyasi boyutta da niteliksel bir yapı, süreç ve paradigma değişimine olan ihtiyacını ortaya koymaktadır." diye konuştu.

Sanayi üretiminin yüzde 3, imalat sanayi üretiminin yüzde 4 artışının 2013 yılı büyüme hedefleriyle genellikle uyumlu olduğuna dikkat çeken Ender Yorgancılar, şu değerlendirmede bulundu: "Tüketim malları imalatı yüzde 2,6 oranında artarken ara malı üretimindeki yüzde 4,1, sermaye malı imalatındaki yüzde 5,5 büyüme, bizleri ayrıca memnun etmiştir. Bu rakamlar, düşük kurların altında ezdirilmemesi durumunda sanayinin dışa bağımlılığının azalacağına da işaret etmektedir. 2014 yılının kaybedilmemesi için siyaset ve hukuk boyutundaki sorunların bir an önce giderilmesi, enerji maliyetlerinde artışa izin verilmemesi ve Eximbank kredilerinin artırılması gerekmektedir." CİHAN

Yorumlar