EBSO Başkanı Yorgancılar: İç taleple büyüdük

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “Oldukça çalkantılı bir dönemde, kredilere bağlı olarak iç talepte büyüdük.

Google Haberlere Abone ol
EBSO Başkanı Yorgancılar: İç taleple büyüdük

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “Oldukça çalkantılı bir dönemde, kredilere bağlı olarak iç talepte büyüdük. Özel kesim yatırımlarındaki gerilemenin uzun süre sonra tersine dönmesi oldukça sevindirici.” dedi.

Yorgancılar, TÜİK tarafından açıklanan yılın üçüncü çeyrek büyüme rakamlarını değerlendirdi. Finans piyasalarındaki istikrarsızlığa rağmen yakalanan büyüme hızının düzey olarak sevindirici, kalite olarak düşündürücü olduğunu ifade eden Yorgancılar, FED'in 22 Mayıs 2013 tarihli açıklamasına bağlı olarak uluslararası para ve sermaye piyasalarında yaşanan dalgalanmaların etkisiyle ülke içinde belirginleşen daha fazla kur ve faiz artışı beklentisinin, tüketicilerin kredi destekli taleplerini öne çektiğini belirtti. Bunun da büyümenin yavaşlamasını engellediğine dikkat çeken Yorgancılar, “Ancak ihracat ve dolayısıyla net dış talebin büyümeye katkısı negatif oldu. Böylece hem aksak hem kalitesi sorunlu hem de sürdürülmesi güç bir büyüme sürecine girdik. Özel tüketim harcamaları büyümeye devam ederken özel kesim yatırımlarında da uzun süre sonra büyüme olması bizi umutlandırdı ancak parçalı bulutlu küresel iklim nedeniyle hükümetin, yeni adımlar atması ve bunu yaparken de yeni yöntemler geliştirmesi gerekiyor. 2014 yılında tüm ekonomik birimler çok dikkatli olmak durumundadır. Zira hem küresel hem de ulusal dinamikler, sürdürülebilir yüksek büyüme için ümitli olmaya imkan vermiyor.” şeklinde konuştu.

'İMALAT SANAYİSİNİN BÜYÜMEYE KATKISI BÜYÜK'

EBSO Başkanı Yorgancılar, oldukça çalkantılı geçen Temmuz-Eylül döneminde ekonomi yüzde 4,4 büyürken imalat sanayisi sektöründe üretim artışının yüzde 4,9 olmasının sevindirici olduğunu söyledi. Baz etkisini de gözardı etmemek gerektiğini vurgulayan Yorgancılar, sektörel boyutta inşaat ve hizmetler yanında imalat sanayisinin büyümeye katkısının yüksek olduğunu dile getirdi. Harcamalar boyutunda ise özel tüketim ve yatırım harcamalarının büyümeye ivme kattığının görüldüğünü anlatan Ender Yorgancılar, şu değerlendirmede bulundu: “Ancak mal ve hizmet ihracatında yüzde 2,1 azalış, ithalatında ise yüzde 6 artış yaşanması, net dış talepteki büyümeyi aşağıya çekmiştir. Bu çeyrekte dolarda yüzde 9,4, euroda ise yüzde 15,8 artışa rağmen mal ithalatı yüzde 3,5 artarken ihracatı yüzde 3,4 geriledi. Bu gelişmedeki ana etken, Türkiye'nin başta komşu ülkeler olmak üzere ihracat pazarlarında hem siyasi sorunlar hem de küresel istikrarsızlıkların oluşmasıdır. Ayrıca dış girdi bağımlılığı, artan kurlar nedeniyle maliyetleri arttırarak dış pazarlarda avantaj elde edilmesini engelledi. Bu gelişmenin gerisindeki faktörleri açıklamak için ilave bazı göstergelere bakılması gerekiyor. Nitekim bu dönemde ticari kredilerde yüzde 30,3, tüketici kredilerinde yüzde 26,4 artış yaşandı. İthalata dayalı iç tüketim çekişli büyüme nedeniyle işsizlik de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 artarak yüzde 9,8'e yükseldi."

'HEDEF, İHRACATA DAYALI BÜYÜME'

Küresel şartlardaki olumsuzluklara rağmen imalat sanayisi sektörünün yılın ilk dokuz ayında yüzde 3,5 büyümesini olumlu ancak yetersiz bulan Yorgancılar, özel kesim yatırımlarındaki artışın daha çok inşaat yatırımlarından kaynaklanmasının ise üzerinde durulması gereken bir konu olduğuna dikkat çekti. Kredilerle iç talep çekişli olarak büyüyen bir ekonomide faizlerin son derece önemli olduğunu ifade ederek, "Faizlerde yılın ikinci çeyreğinde karşılaştığımız rekor düzeydeki düşük oranları, yakın zamanda yeniden görmek olası değil. 2014 yılında yeni bir şeyler söylemek, daha da önemlisi bunları yapmak için yeni bir vizyonla ihracata dayalı bir büyüme için çalışmalar yapılmalıdır." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar