EBSO Başkanı Yorgancılar: Alınterini akılteriyle birleştirin

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, üniversiteli gençlere girişimcilik çağrısı yaparken alınterini akılteriyle birleştirmelerini önerdi.

Google Haberlere Abone ol
EBSO Başkanı Yorgancılar: Alınterini akılteriyle birleştirin

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, üniversiteli gençlere girişimcilik çağrısı yaparken alınterini akılteriyle birleştirmelerini önerdi. Başarının formülünü ise “sabır, çalışmak ve hayal etmek” olarak açıkladı.

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE)’nde düzenlenen Teknoloji ve Kariyer Günleri’ne misafir olan Yorgancılar, kendi iş ve sosyal hayatından örnekler verdi: “Ülkemizde, dünyada yapacak çok iş var. Yeter ki doğru işleri, doğru kişilerle organize edecek çaba içinde olun. Yol çok açık, ya yanınızda birilerini çalıştırır durumda olacaksınız ya da siz birileri için çalışır durumda olacaksınız. Girişimci olduğunuz zaman ise ülke içinde veya dışında sistemi büyütme imkanınız var.”

İYTE Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden, İş-Kur İzmir Bölge Müdürü Kadri Kabak ve çok sayıda öğrencinin katıldığı konferansta Türkiye’deki uzun vadeli planlama eksikliğine dikkat çeken Ender Yorgancılar, şöyle devam etti: “Güzel bir atasözümüz var, ‘Yuvarlanıp gidiyoruz.’ Evet, hepimiz yuvarlanıp gidiyoruz ama gün içinde nereye gittiğimizin, nereye yuvarlandığımızın analizini ve takibini hiç kimse yapmıyor. Buradan mezun olduğunuzda işe girip çalışabileceğiniz işletmelerden örnekler veriliyor. Oysa, ‘İşimi nerede kuracağım?’ düşüncesini ön sıraya koymalı, kendi işinizi nasıl kuracağınızı öncelik sırası olarak belirlemelisiniz.”

'BAŞARI BİR GÜNDE GELMİYOR'

İş hayatına atılacak gençlere sabır, çok çalışma ve hayal gücünün öneminden bahseden EBSO Başkanı Yorgancılar, Google ve Apple gibi dünya iletişim devi firmaların kuruluşunun temelinde, üniversite sıralarında birlikte eğitim gören gençler bulunduğunu hatırlattı. Üniversitede hızlı dağıtım sistemiyle ilgili tezi reddedilen öğrencininse Fedex’i kurduğunu aktaran Yorgancılar, “Fedex’i kuracak öğrencinin tezini okuyan hoca, ‘Böyle bir dağıtım sistemi kurulamaz.’ diyerek kabul etmezken sıfır verdi ama o öğrenci fikrinde ısrarcı oldu, alanında dünya devi bir firmayı kurdu. Hayal etmediğiniz sürece başarılı olmanız mümkün değil. 69 yaşındaki bir adam, iflas edip tekrar iş hayatına atılmak istediğinde yaptığı menüyü onlarca, yüzlerce restorana teklif etti. Tam bin 68 kez reddedildi. Bin 69. ve kabul edilen teklifinden ortaya, Kentucky Fried Chicken çıktı. Sabır, çalışmak ve hayal etmek, bu üçüne sahip olan bir kişinin başarılı olmaması için hiçbir sebep yok.” diye konuştu.

'GERÇEK RAKİP AB DEĞİL, GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER'

Türkiye’nin rakibinin Avrupa Birliği (AB) gibi gelişmiş değil, Çin, Hindistan, Brezilya, Güney Kore gibi gelişmekte olan ülkeler olduğunu belirten Yorgancılar, “Bugün Almanya ve Fransa hariç AB ülkelerinin birçoğu krizle boğuşuyor. Türkiye olarak zengin olmak istiyorsak görevin çoğu sizlere, sizlerin girişimciliğine düşüyor.” dedi. CİHAN

Yorumlar