EBSO Başkanı Yorgancılar: 25 milyonun çalışmasıyla zengin olamayız

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye'nin toplumu oldukça geren seçim atmosferinden çıkarılması ve siyasi tansiyonun düşürülerek ekonominin gündeme gelmesi gerektiğini belirterek, çift haneli işsizlik verilerin.

Google Haberlere Abone ol
EBSO Başkanı Yorgancılar: 25 milyonun çalışmasıyla zengin olamayız

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye'nin toplumu oldukça geren seçim atmosferinden çıkarılması ve siyasi tansiyonun düşürülerek ekonominin gündeme gelmesi gerektiğini belirterek, çift haneli işsizlik verilerinin de bu talebin haklılığını teyit ettiğini söyledi. Ocak ayı itibariyle 2 milyon 841 bin kişinin işsiz olduğuna, 25 milyon 194 bin kişinin çalıştığına dikkat çeken Yorgancılar, "76 milyonluk nüfusa sahip bir ülkede 25 milyon kişi çalışıyorsa, yani her çalışan kendi dışında iki kişiye bakmakla yükümlüyse bu ülkenin zenginleşmesi mümkün değildir.” dedi. Ülkenin sürdürülebilir yüksek büyüme oranlarını yakalaması için yüksek katma değer sağlayacak sanayi yatırımlarının artmasının zorunlu olduğunu vurgulayan Yorgancılar, “Halkın zenginleşmesi, borçlanmadan refahının artması içinse yüzde 50 düzeyindeki işgücüne katılma oranının gelişmiş ülkeler düzeyine, yani yüzde 70'lere ulaşması ve işsizliğin azalması gerekmektedir. Bunun için ekonomi, yani yatırım, üretim, istihdam ve ihracat gibi reel boyutlar gündemde ve öncelikler arasında ilk sıralara yükselmelidir. 2013 yılında daha da yavaşlaması beklenen büyüme nedeniyle işsizliğin tek haneli rakamlara gerilemesinin güç, hattâ imkansız görünmesi ekonomi konusunda yeni stratejilere olan ihtiyacı belirginleştirmektedir." diye konuştu.

‘RAKAMLARIN YÜKSELMESİ SÜRPRİZ OLMAZ’

Ocak ayına ilişkin istihdam verilerini de değerlendiren EBSO Başkanı Yorgancılar, şunları dile getirdi: "İşsizlik, geçen yılın aynı dönemine göre binde 5 oranında azalmış olmakla beraber çift hanelerde bulunmaktadır. Uluslararası kuruluşların, Türkiye'nin 2014 yılı büyüme tahminlerini yüzde 2'ler düzeyine çektiği görülmektedir. Bu büyüme hızıyla işsizliğin yüzde 12'lere yükselmesi sürpriz olmayacaktır. Bu büyüme hızı ve işsizlik oranının sadece ekonomik değil, sosyal ve politik sonuçları da olacaktır. Nitekim halkımız, düşük kur ve göreli düşük faizlerle birlikte gösteriş tüketiminin etkisinde kalarak çok yüksek oranlarda borçlanmıştır. Artacak işsizlik bu kredilerin geri ödenmesinde sorunlar yaratabilecek, bu da ciddi sosyal sorunları besleyecektir. Türkiye'nin kaliteli, yani ithalata dayalı tüketim çekişli değil, üretim ve ihracata dayalı büyüme sürecine girmesi gerekiyor.”

‘GÜVEN VE İSTİKRARI HIZLANDIRACAK ADIMLAR ATILMALI’

Ender Yorgancılar, Türkiye'de yükselmiş olmakla birlikte işgücüne katılım oranının ancak yüzde 50'ler seviyesine gelebildiğini, AB ve OECD ülkelerinde ise yüzde 70'in üzerinde bulunduğunu kaydetti. Ülkenin gelişmesi ve kalkınması için istihdam boyutunda alınacak çok mesafe olduğunu ifade ederek, "Siyasi iklim ve toplumsal gerginlikler, gerek yerli gerekse yabancı doğrudan yatırımları olumsuz yönde etkiliyor. Türkiye'nin ihracata, bunun için rekabetçi üretime, rekabetçi üretim içinse yeni yatırımlara ihtiyacı bulunuyor. İlgililerin siyasi tansiyonu düşürmesi, hukuksal süreçlerin güvenilirliği ve işleyişini hızlandıracak adımların atılması, güven ve istikrar ortamının oluşturulması gerekiyor. Böylece üretim, sanayileşme, eğitim, istihdam zincirinde yeni şeyler söylemek ve yapmak olası hale gelebilecektir. Ekonomik gelişme sadece zenginleşme değil, ulusal çıkarlarımız için de öncelikli gündem maddesi olmalıdır." dedi. CİHAN

Yorumlar