E-Ticarette Yeni Dönem

İnternet alışverişinde kullanıcı güvenliği ön planda tutmayı amaçlayan yeni düzenleme 1 mayısda yürürlüğe girecek.

Google Haberlere Abone ol
E-Ticarette Yeni Dönem

Yeni düzenlemeyle beraber alışveriş sitelerine kullanıcılar için "değiştir" ve " geri al" butonları konulacak.

Elektronik ticaret hacmi 15 milyar TL’yi aşarken, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, alışveriş sitelerine yönelik düzenleme yaparak, kredi kartı güvenliğini ön planda tutan yeni bir uygulamaya gidiyor.

 1 Mayıs’ta yürürlüğe girecek Elektronik Ticaret Kanunu çerçevesinde Elektronik Ticarette Sözleşme ve Siparişler Hakkında Yönetmelik Taslağı’yla internetten yapılan alışverişlerde kredi kartı bilgilerinin korunması için güvenlik sertifikası ve müşterinin hatalı verdiği sipariş için ‘geri al’ ve ‘değiştir’ seçeneği şartı getirdi.

Taslağa göre site alan adlarının ticaret siciline kayıt olması zorunlu hale getirilecek.Müşteri vergi ve teslimat masrafları dahil ödeyeceği bedeli sipariş öncesinde görebilecek. Sitede elektronik satış sözleşmesi de düzenlenecek ve sözleşme alıcıya gönderilecek.

Alışveriş siteleri kişilerin kredi kartı ve kişisel bilgilerinin gizliliği ile hukuka aykırı olarak bunlara erişilmesini önlemekten sorumlu olacak. Site hakkında şikâyet olması ihtimaline karşı elektronik kayıtlar 6 ay saklanacak ve istenirse bakanlığa sunulacak. Şikayetler, imzalı olarak yazılı ya da elektronik ortamda il müdürlüklerine yapılacak. Bakanlık gerekli görürse, yerinde denetim yapacak. Siteler, şikâyete ilişkin bilgileri 15 gün içinde iletecek.

Yorumlar