E-ticareti düzenleyecek tasarının bu yıl içinde kanunlaşması hedefleniyor

E-ticaretin yasal olarak düzenlenmesi amacıyla hazırlanan tasarının bu yıl içinde kanunlaşması hedefleniyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı ile ilgili olarak yazılı bir açıklama...

Google Haberlere Abone ol
E-ticareti düzenleyecek tasarının bu yıl içinde kanunlaşması hedefleniyor

E-ticaretin yasal olarak düzenlenmesi amacıyla hazırlanan tasarının bu yıl içinde kanunlaşması hedefleniyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı ile ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı. Bakan Hayati Yazıcı tarafından yapılan açıklamada, “Elektronik ticaret bugünün koşullarında en hızlı ticaret yapma biçimidir. Ticaretin hızlı bir şekilde yapılması ise daha yüksek ticaret hacmi ve buna bağlı olarak daha yüksek yatırım hacmi, daha yüksek istihdam ve büyüme oranı anlamına gelmektedir. Bankalararası Kart Merkezi’nin 2013 yılı verilerine göre ülkemizde internet üzerinden gerçekleşen kartlı ödemeler 34,6 milyar TL’ye ulaşmış bulunmakta. Elektronik ticaret hacmimiz içinde ilk sırada 10,1 milyar TL ile internet perakendeciliği gelmekte. Hizmet sektörü 6,8 milyar TL ve havayolları sektörü 5,7 milyar TL ile onu izliyor. Elektronik ticaret hacminin 2023 yılında 350 milyar TL’yi aşması bekleniyor." bilgileri verildi.

Açıklamada, ayrıca internet ekonomisinin ülkeye katkı sağlamasının yolunun e-ticaretin kurallarını belirleyen hukuki altyapının oluşturulmasından geçtiği ifade edilerek, şöyle denildi:

"İlgili kurum ve kuruluşlarla birlikte hazırlanan Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'na yönelik çalışmalarda Bakanlık olarak aktif bir rol aldık. Bakanlığımızın uygulayıcı ve denetleyici otorite olarak yer aldığı bu tasarıda genel olarak, elektronik ticaretin yaygınlaştırılması, hizmet sağlayıcılar ile aracı hizmet sağlayıcıların yükümlülüklerinin belirlenmesi, tüketiciler ile elektronik ortamda işlem yapan diğer kişilerin korunması ve istenmeyen ticari elektronik iletilerin önüne geçilmesi gibi hususlar düzenlendi. Söz konusu tasarı, yasalaşmak üzere TBMM Genel Kurul gündeminde bulunmakta, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nın bu yıl içinde kanunlaşmasını hedefliyoruz. Böylece, ülkemizde e-ticaret belirli kurallar çerçevesinde, daha güvenli ve şeffaf bir şekilde yapılabilir hale gelecek."

CİHAN

Yorumlar