Düşler Akademisi'nden Kaş'a yılda 1.500 engelliye hizmet verecek merkez

Türkiye Vodafone Vakfı, Kaş'a yılda 1.500 civarında engelliye hizmet verecek Düşler Akademisi açtı. Engelli bireylerin hayata katılımını artırmak ve hayallerini gerçekleştirmelerine destek olmak amacıyla kurulan Düşler Akademisi Kaş Merkezi,...

Google Haberlere Abone ol
Düşler Akademisi'nden Kaş'a yılda 1.500 engelliye hizmet verecek merkez

Türkiye Vodafone Vakfı, Kaş'a yılda 1.500 civarında engelliye hizmet verecek Düşler Akademisi açtı. Engelli bireylerin hayata katılımını artırmak ve hayallerini gerçekleştirmelerine destek olmak amacıyla kurulan Düşler Akademisi Kaş Merkezi, 20 dönümlük arazi üzerinde kurulu. Vodafone’un Türkiye’deki en büyük sosyal sorumluluk projelerinden biri olan Düşler Akademisi’ne bugüne kadar yaptığı yatırım 3 milyon TL’yi buldu.

'Teknoloji Hayatın Hizmetinde' vizyonuyla engelli bireylerin hayata eşit katılımı için 2008 yılında Düşler Kulübü’nü kuranTürkiye Vodafone Vakfı, bu çerçevede önemli bir adım daha attı. Vakıf, Düşler Kulübü çatısı altındaki Düşler Akademisi’ne İstanbul Ataşehir’den sonra bir merkez daha kazandırdı. Antalya’nın Kaş beldesinde kurulan Düşler Akademisi Kaş, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Gökhan Öğüt, Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel, Alternatif Yaşam Derneği (AYDER) Başkanı Ercan Tutal ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) İstanbul Ofisi Yöneticisi Hansın Doğan’ın katılımlarıyla gerçekleştirilen törenle hizmete açıldı.

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Gökhan Öğüt, yeni merkezin 2008'de hayata geçirdikleri Düşler Akademisi Projesi'nin bir ayağı olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Amacımız engelli gençlerimizin hem ekonomik, hem sosyal hayata katılımlarını sağlamak icin tesislerimizde fotograf, aşçılık gibi bir çok konuda egitim vermek. Evlerinden çıkıp sosyal hayata katılımlarını, hatta ekonomik hayata katilimlarini sağlamak. Aynı anda 30 engellinin burada konaklamasına müsait bir ortamımız var. Bir yıl boyunca 1.500 engelliyi ağırlıyoruz. Kaş'ta olmasının avantajını kullanarak 12 ay boyunca açık tutacağız. Dikkat çekici bir proje. Geçtiğimiz yıl Birleşmiş Milletler de örnek proje olarak gösterildi. Sembolik olarak da kapılar açık. 2008'den bu yana, bu ortaklığımız kapsamında 3 milyon TL'nin üzerinde katkımız oldu. Bu devam edecek. Ancak modelimizde sürdürülebilirlik de önemli. Mesela, Ataşehirde mutfak üretimlerini satarak kazanç sağlamalarına da yardımcı oluyoruz. kendi kendine dönmesi için de çalışmalarımız devam ediyor."

Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel de şunları söyledi:

"İstanbul'da başladık herşeye. Çocukları evlerinden çıkarıp sanat atölyeleri, tiyatro atölyeleri, resim atölyeleri gibi onları bir araya getiren, hayata bağlayan ücretsiz egitimler verdik. Şimdi de Anadolu açılımını yaptık. Kaş'tayız. Bugün Avrupa ve dünyada örnek olabilecek Düşler Akademisi Kaş Merkezi'nin açılışını gerçekleştirdik. Çok heyecanlıyız."

AYDER Başkanı Ercan Tutal da açılışta Yaptıgı konuşmada, “Dünyada ve Türkiye’de engellilik sorununun çözüme ulaştırılabilmesi için imece usulü çalışılması; devlet, özel sektör ve sivil toplumun işbirliği yapması gerekiyor. Düşler Akademisi’ni isteyen herkesin sanat yapabileceği, sanatçılardan sanat eğitimi alabileceği alternatif bir platform olarak oluşturduk. Türkiye’de başlayan çalışmalarımızın başarısı yelpazeyi Avrupa’ya kadar genişletti. Merkez her yıl, 12 ay boyunca engellilerin ücretsiz olarak yararlanabileceği, sanat ve kişisel gelişim eğitimleri alabileceği, eğitim ve üretimi harmanlayan bir tesis. İçerisinde, görme engelli ve konuşma zorluğu yaşayan bireylerin yararlanabileceği 2.000 adet sesli kitap da bulunan Akdeniz’in en büyük kütüphanelerinden birini barındırıyor. Herkesin rahatça ve özgürce girebilmesi için. Düşler Akademisi Kaş Merkezi’nin girişine özellikle kapı koymadık, Türkiye’de engelsiz yaşam mümkün ancak bunu birlik olarak gerçekleştirebiliriz. Bu birliğin çok güzel bir örneğini oluşturduğumuza inanıyorum.” diye konuştu.

UNDP İstanbul Ofisi Yöneticisi Hansın Doğan da 2008 yılında hayata geçirilen Düşler Akademisi Projesi’nin, özel sektörü, sivil toplumu, yerel yönetimleri ve Birleşmiş Milletler’i birleştiren çok önemli bir yapısı olduğunu ifade ederek, "Bu yönüyle, dünyada da tek olan bir proje. Kaş’ta açılan bu ilk merkezin de çok önemli bir tarihi adım olduğuna inanıyorum.” dedi.

Engellilere yönelik bütün disiplinleri sosyal girişimcilik prensibiyle bir araya getiren Düşler Akademisi Kaş'ta, katılımcılara saat olarak giyilebilen akıllı telefonlar veriliyor. Bu sayede öğrencilerin konumu haritadan takip edilerek, lokasyonları belirleniyor. Ayrıca gerekli durumlarda sahadaki engelli bireyler ile iletişime de geçilebiliyor. Merkezde M2M ile Akıllı Enerji Kullanımı ile tasarruf sağlanıyor.

CİHAN

Yorumlar