‘Dürüst girişimci ne zaman hakettiği şekilde ödüllendirilecek?’

Cumhuriyet tarihinin en geniş kapsamlı mali affının çıkarılmasının üzerinden henüz üç yıl geçmesine rağmen yeniden bir affın getirilmesi tepkilere yol açtı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve Ege Bölgesi...

Google Haberlere Abone ol
‘Dürüst girişimci ne zaman hakettiği şekilde ödüllendirilecek?’

Cumhuriyet tarihinin en geniş kapsamlı mali affının çıkarılmasının üzerinden henüz üç yıl geçmesine rağmen yeniden bir affın getirilmesi tepkilere yol açtı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, mali af konusunda hazırlanan taslağın Meclis’e sunulmasını eleştirdi. En kapsamlı affın 2011 yılında çıkarıldığını belirten Yorgancılar, “Çıkarılan aflarla vergisini, sigorta primini ve diğer kamu yükümlülüklerini zamanında ve tam olarak ödeyen girişimciler, kendilerini oldukça kötü hissediyor. Bu düzenlemelerle vergi adaleti ve genel olarak hakkaniyet anlayışı zedelenmektedir.” dedi.

Bu tür uygulamaların, dürüst çalışanların dışında tersini yapanları ödüllendiren düzenlemeler olarak sosyolojik ve ekonomik boyutta tahribatı açık bir şekilde ortaya koyduğunu savunan Yorgancılar, toplumların ve ekonominin kurallarla değil, istisnayla yönetildiği durumlarda sürdürülebilirlik ve iç huzurun sağlanmasının, adalet duygusunun korunması güçlüğüne dikkat çekti. Yorgancılar, “Her defasında bu kez son denilerek açıklanan mali aflar, adeta sondan bir öncekine dönüşmüş durumdadır. Ayrıca düzgün, dürüst ve kurallara uygun çalışmak ise cezalandırılıyormuş hissini yaşatmaktadır. Yine haksız rekabetin önleyicisi olması gereken devletimiz, bu konuda düzenli ödeyenleri de ödüllendirmelidir." şeklinde konuştu.

‘KURALLARA UYUM TEŞVİK EDİLMELİ’

Mali aflarla kurallara uymamanın, kamu yükümlülüklerinden kaçınmanın teşvik edilir hale getirildiğini öne süren TOBB Başkan Yardımcısı Yorgancılar, gerçek teşvikin yıllardır bu tür kanuni düzenlemelerle haksız rekabete uğrayan düzgün ve dürüst girişimci ve işletmelere verilmesi gerektiğini vurguladı. Daha önce bu tür aflardan en az iki kez yararlanmış olanların yeni düzenlemeden yararlandırılmaması gerektiğini belirterek, adalet duygusunun korunarak kamusal ödemelerini tam ve düzenli yapanlara, nitelikli girişimci teşviki verilmesini önerdi. Ender Yorgancılar, şunları kaydetti: “Bu çerçevede vergisini düzenli ve zamanında ödeyen işletmelerin vergi matrahına, en az yüzde 5 oranında güvenilirlik ve dürüstlük muafiyeti anlamına gelecek ‘Kamusal duyarlılığı yüksek işletme-girişimci teşviki (K Grubu işletme)’ sağlanmalıdır. SGK primlerini düzenli ve tam olarak ödeyen işletmelere, belli bir oranda K Grubu işletme indirimi sağlanmalıdır. Diğer kamusal yükümlülüklerin ifasında herhangi bir eksik veya yanlış ödeme yapmayan, gecikmesi bulunmayan işletmelere, ilgili kamu yükümlülüklerinin tümünde en az yüzde 5 oranında K Grubu işletme indirimi sağlanmalıdır. Ayrıca tüm kamusal yükümlülüklerini düzenli ve tam olarak yerine getiren işletmelere, yatırım teşvik uygulamalarında örneğin enerji, kredi faizi, arazi tesisi, gümrük indirimi gibi olası tüm alanlarda ilave K Grubu işletme teşviki getirilmelidir.”

CİHAN

Yorumlar