Durmuş: Hijyen cezaları 5 Temmuz'da başlıyor ama yönetmelik yetersiz

Sağlık, İçişleri ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren 'Hijyen Eğitimi Yönetmeliği' kapsamında, 5 Temmuz'a kadar gıda üretim ve perakende yerleri, berber, market, restoran,...

Google Haberlere Abone ol
Durmuş: Hijyen cezaları 5 Temmuz'da başlıyor ama yönetmelik yetersiz

Sağlık, İçişleri ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren 'Hijyen Eğitimi Yönetmeliği' kapsamında, 5 Temmuz'a kadar gıda üretim ve perakende yerleri, berber, market, restoran, hazır yemek firmaları, kaplıca, hamam ve güzellik salonlarında kurs almayan personel çalıştıran işletmelere büyük meblağlarda para cezası kesilecek.

Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Serkan Durmuş, 5 Temmuz’dan itibaren personeline hijyen eğitimi aldırmayan işletmelere ağır para cezası getirecek yönetmeliğin pek çok açıdan yetersiz ve hazır olmadığını söyledi.

Sağlık, İçişleri ile birlikte Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve geçtiğimiz yıl 28698 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak, diğer bazı iş kollarının yanı sıra gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzeme alanında faaliyet gösteren işletmelerde, çalışanlara yönelik hijyen eğitimi programlarının planlanması ve eğitimlerin verilmesi gibi hususları düzenlemeyi öngören 'Hijyen Eğitim Yönetmeliği'ne bir eleştiri de Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’nden geldi.

Ağır para cezaları getiren yönetmeliğin, 5 Temmuz tarihinden itibaren uygulanmaya başlanacak olmasına rağmen halen daha işletmelerde eğitim sürecine başlanmadığını ve ilgili resmi kurumların hazırlıksız olduğunu ifade eden Durmuş, şunları kaydetti: "Gıda güvenliği ve toplum sağlığını ilgilendiren bu önemli yönetmelik neden altyapısı tam olarak sağlanmadan aceleye getirilmek isteniyor anlayamıyorum. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü'nce yayınlanmış olan Gıda Teknolojisi, Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzeme Üretimi Hijyen Eğitimi Modüler Programı incelendiğinde, başlığında gıda ile temas eden madde ve malzemeler yer aldığı halde 'gıda' yer almamaktadır. Genel Müdürlüğün web sayfasında yayınlanmış olan yaygın eğitim programları, programlar FOET kodları listesine dayanarak il milli eğitim müdürlüklerine gönderilmiş olan listedeki alan kodları (FOET): 341, 541 ve 811 incelendiğinde bal, yumurta, şekerleme, kuruyemiş vb. gıda üretim sektöründen birçok işletme türünün yer almadığı görülmektedir."

"EĞİTİMLERDE NEDEN GIDA MÜHENDİSİ YOK?"

Yönetmelikte ayrıca, pek çok tezatlıklar da bulunduğunu söyleyen Durmuş, 4 yıllık lisans mezunu olan gıda mühendislerinin; Genel Mikrobiyoloji, Gıda Mikrobiyolojisi, Hijyen gibi konuları içeren lisans dersleri almış oldukları halde, eğitimci meslek grupları arasında sayılmamış olmasına tepki gösterdi. Durmuş, "Bu durum bir yana, gıda işletmelerinde görev yapan bu meslektaşlarımızın hijyen eğitimi almak zorunda bırakılmaları, aldıkları eğitim ve yürüttükleri görevlerini hiçe saymak anlamına gelmektedir. Bu durum bir an önce düzeltilmelidir." diye konuştu.

Durmuş, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası tarafından projelendirilerek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na sunulan 'Yetkilendirilmiş Gıda Danışmanlığı Sistemi'nin yeniden gündeme getirilmesi gerektiğini savundu. Durmuş, "Gıda güvenliği ve gıda işletmelerinde hijyen şartlarının sağlanmasına önemli katkılar sunacak bir projedir. Öncelikli olarak hayata geçirilmelidir. Gıda güvenliği ve toplum sağlığını öncelikleri arasında gören, çalışmalarında konuya her zaman gerekli özeni göstermiş olan odamız, bu konuda üzerine düşen toplumsal sorumluluğu yerine getirmeye hazırdır." dedi.

CİHAN

Yorumlar