Dünya'nın Kaderi Fed'in Toplantısına Bağlı

Amerikan Merkez Bankası açık piyasa komitesi toplantısı bugün 20:00'de sonuçlanacak. Toplantıda alınacak kararların tüm dünya piyasalarını etkilemesi bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol
Dünya'nın Kaderi Fed'in Toplantısına Bağlı

Dünya piyasaları ABD Merkez Bankası'nı bekliyor. Fed'in dün başlayan açık sektör komitesi toplantısı bugün 20:00'de sonuçlanacak. Fed Başkanı Janet Yellen ise 20:30'da matbuat toplantısına başlayacak. Fed'in 'faiz artırımları hakkında sabırlı davranma' taahhüdünde değişikliğe gidip gitmeyeceği merakla bekleniyor.

TOPLANTI SONUCUNDA NE OLUD?

Genel kanı Fed'in bugünkü izahatsında 'sabırlı' ifadesini kaldırması. Uzmanlara göre, Fed'in izahatlarından 'sabırlı' ifadesini kaldırması, bankanın faizleri yakın sürede artırması anlamına geliyor.

SATIR ARALARI ÖNEMLİ

Analistler izahatlarda tıpkı sürede satır aralarına da dikkat edileceğine işaret etti. Dikkat edilecek en mühim iki şey uzun vadedeki işsizlik beklentisi ve enflasyon tahminleri. Finansal danışmanlık şirketi BlackRock'ın analistlerinden Jeff Rosenberg, piyasaların bu iki göstergeye dair izahatlara kocaman ciddiyet vereceğini söyledi. Rosenberg'e göre, bu iki veriye dair tahminler nema yükselişının hızına işaret edecek. Analist, 'Eğer enflasyon beklentileri düşürülürse, Fed faizleri artırmak için daha yavaş bir süreç izleyecek' dedi. Uzmanlara göre, 'sabırlı' ifadesinin kaldırılması, Fed'in faizi artırımında ekonomik verilere bağlı olacağına da işaret edecek.

HAZİRAN MI EYLÜL MÜ?

Fed'in bu toplantıda dilini değiştirmesi umumi beklentiyken, analistler nema yükselişının ne süre gerçekleşeceği hakkında ikiye bölünmüş durumda. Uzmanlar Fed'den istikbal ilk nema yükselişının Haziran'da mı yok ise Eylül'de mi geleceği hakkında uzlaşmış değil.

AGRESİF OLMAYABİLİR

Bazı analistler nema yükselişının daha sonraki aylarda dahi gelebileceğini düşünüyor. Japon banka Nomura'nın nema stratejileri biriminin analistlerinden George Goncalves, Fed'in nema artırımında aşırı agresif davranmayabileceği söyledi. Goncalves, 'Fed faizi ilk şekilde Eylül'de artırabilir' dedi.

EKONOMİK TAHMİNLER DE AÇIKLANACAK

Fed Başkanı Janet Yellen, bugün ekonomik verileri de açıklayacak. Fed yetkililerinin ABD ekonomisi için bu sene gelişme tahminini yüzde 2,6'dan yüzde 3'e çekmesi, istikbal sene için yüzde 2,5'ten yüzde 3'e çıkarması bekleniyor.

TÜRKİYE NASIL ETKİLENECEK?

Merkez'in enflasyon hakkında daha ihtiyatlı bir duruşu tercih ettiğini anlatan analistler, küresel piyasalar ve TL izin verdiği ölçüde nema indirimlerinin Nisan'dan başlayarak devam edebileceğini söylediler. Piyasalar bundan böyle FED'in bugün açıklayacağı nema kararlarının yanı paradigma kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in cuma günü açıklayabileceği not değerlendirmesini de takip edecek. FED'in toplantı sonrasında yapacağı yazılı izahatda nema yükselişlarının zamanlaması hakkında 'sabırlı' olabileceği şeklindeki ifadeyi terk ederek haziran ayından itibaren nema yükselişlarına kapıyı açmasının mühtemel bulunduğu düşünülüyor.

OLAĞANÜSTÜ TOPLANABİLİR

Uzmanlara kıyasla TCMB, FED'in bugün alacağı nema kararının ardından, İlan metninde 'sabırlı' ifadesi kalırsa inanılmaz toplanıp nema indirim kararı alabilir yada nisan ayında indirime gidebilir. 'Sabırlı' ifadesi kalkarsa indirim zora girecek.

BORSA % 2.3 YÜKSELDİ

Merkez'in kısa vadeli faizleri sabit tutması ile bankaya yönelik politik eleştirilerdeki yumuşama algısının desteği ile Borsa İstanbul endeksi yüzde 2.35 yükselişle 80 bin 30 puandan kapanırken, bankacılık endeksi yüzde 2.53 arttı. (Kaynak:CNBC-E, Habertürk)

GÜNCEL FAİZ ORANLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar