Dünyanın gözdesi Domotex Fuarı, halı üretim üssü Gaziantep’te kapılarını açtı

Makine halısı konusunda Türkiye ihracat şampiyonu olan Gaziantep, dünyanın en önemli halı fuarı olan Domotex Makine Halısı Fuarı'na ev sahipliği yapıyor. Yurt içi ve yurt dışından 159 firmanın katıldığı fuarda, sektörel olarak önemli...

Google Haberlere Abone ol
Dünyanın gözdesi Domotex Fuarı, halı üretim üssü Gaziantep’te kapılarını açtı

Makine halısı konusunda Türkiye ihracat şampiyonu olan Gaziantep, dünyanın en önemli halı fuarı olan Domotex Makine Halısı Fuarı'na ev sahipliği yapıyor. Yurt içi ve yurt dışından 159 firmanın katıldığı fuarda, sektörel olarak önemli iş bağlantılarının gerçekleşmesi bekleniyor. Türkiye’nin önde gelen halı firmalarının da yer aldığı fuar, 4 gün boyunca misafirlerini ağırlayacak.

Hannover Fairs Turkey tarafından düzenlenen fuarın açılışı Ortadoğu Fuar Merkezi’nde gerçekleştirildi. Gaziantep Ticaret Odası (GTO) başta olmak üzere, Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB) ve Gaziantep Halıcılar Odası'nın (GHO) desteklediği fuarda, 22 bin 725 metrekare alanda makine halıları ve yan sanayi ürünleri sergileniyor.

Fuarın açılışında konuşan Hannover Fairs Turkey Genel Müdürü Alexander Kühnel, Gaziantep’in halının merkezi olduğunu söyledi. Hem ziyaretçi hem de katılımcıların fuarda sanayideki trendleri kıyaslayacağını dile getiren Kühnel, “Hannover Fairs Turkey Fuarcılık ekibi olarak Domotex Fuarı'nı halı ticaretinin ana merkezinde düzenlemekten çok mutluyuz. Her zaman katılımcı ve ziyaretçilerin ihtiyaç ve beklentilerini tespit etmeye çalışıyor, dernek ve ortaklarımızla da pazar araştırmaları yapıyoruz. Bu araştırmalar sonucu bu yıl makine halıları sektörünü Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi'nde buluşturmaya karar verdik ve bu kararın tüm ilgili tarafları memnun edeceğine inanıyoruz.’’ dedi.

Gaziantep’te ilk kez düzenlenen Domotex Makine Halısı Fuarı’nın özellikle Ortadoğu ile iş birliği içerisinde olan firmalar açısından büyük önem taşıdığının altını çizen Kühnel, potansiyel ziyaretçi ve katılımcıları tek bir noktada birleştiren bu fuarın, sektörün ticaret hacmini yükseltmeyi amaçladığını ifade etti. Kühnel, Makine halısı konusunda Türkiye ihracat şampiyonu olan Gaziantep’in, dünyanın en önemli halı fuarı olan Domotex Fuarı'nı kendi iline taşıyarak bir başarıya daha imza attığını vurguladı.

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Kaplan da fuarın sektöre faydalı olacağına inandığını ifade etti. Sektörün, 2012 ve 2013 yılında yüzde 15’er büyüme gerçekleştirdiğini kaydeden Kaplan, “Şu anda sektörümüzde bin 400 adet son teknoloji halı makinesi mevcut. Dünyada üretilen parça halının yüzde 57’sini biz üretmekteyiz. Sektörümüzde şu an 25 bin direkt, 25 bin ise yan sanayide olmak üzere 50 bin çalışanımız var. Sektörümüzde onlarca ulusal ve uluslararası markalarımız mevcut. Çok kısa sürede bu markaların sayısını artırmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

Kaplan, 2008 yılında 1 metrekare halıyı 5,3 dolara satarken, 2010 yılında bu rakamın 6,3 dolara yükseldiğini ifade ederek, “2013 sonunda ise bu rakam 8,7 dolar oldu. 500 milyar dolar ihracat hedefi konulan 2023 yılında bu rakamı 15 dolara çıkarmayı istiyoruz. Buna çok rahat şekilde ulaşacağımızdan hiç şüphemiz yoktur.” değerlendirmesinde bulundu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin de katıldığı fuar açılışında, protokol tarafından kurdele kesiminin ardından stantlar gezildi.

CİHAN

Yorumlar