"Dünyada 25 yaş altı 75 milyon işsiz var"

Dünya Kamu İstihdam Kurumları Birliği (WAPES) Avrupa Bölgesi Başkan Yardımcısı Annie Gauvin, dünyada 25 yaş altı işsiz sayısının 75 milyon olduğunu, bunun 5,5-6 milyonunu AB’deki gençlerin oluşturduğunu söyledi.Türkiye İş Kurumu’nun...

Google Haberlere Abone ol
"Dünyada 25 yaş altı 75 milyon işsiz var"

Dünya Kamu İstihdam Kurumları Birliği (WAPES) Avrupa Bölgesi Başkan Yardımcısı Annie Gauvin, dünyada 25 yaş altı işsiz sayısının 75 milyon olduğunu, bunun 5,5-6 milyonunu AB’deki gençlerin oluşturduğunu söyledi.

Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) ev sahipliğinde düzenlenen ‘Genç Girişimciliği ve Sosyal Girişimcilik: Kamu İstihdam Kurumlarının Rolü ve En iyi Uygulamalar Çalıştayı’ Antalya’da başladı. 20’nin üzerinde ülkeden 50’den fazla katılımcının yer aldığı çalıştay, Soma’daki maden, Bosna’daki sel, Güney Kore’deki gemi facialarında hayatını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşu ile açıldı.

WAPES Avrupa Bölgesi Başkan Yardımcısı Annie Gauvin, 25 yaş altında dünyada 75 milyon genç işsiz bulunduğunu, bunun 5,5-6 milyonunun AB ülkelerinde olduğunu belirterek, “Ortalama istihdam oranının ülkelerimizde iki katına çıkarılması gerektiğini düşünüyorum.” dedi. İşsiz sayısına etki edenler arasında ekonomik krizle birlikte, yapısal sorunların da bulunduğunu ifade eden Gauvin, genç işsizliğinin kısa ve uzun vadede büyük sorunlar oluşturduğunu, ekonomik ve sosyal alanda büyük maliyetlere neden olduğunu vurgulayarak, “Bizler, yasa koyucular ve politika yapıcıları olarak bu alarm veren durum hakkında çözüm bulmamız lazım.” ifadesini kullandı. İşsizliğin giderilmesi ve kaliteli istihdam oluşturulması için çalışmaların devam ettiğinin altını çizen Gauvin, ancak hala atılması gereken adımlar olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti: “Genç girişimciliğin çok fazla şeye ihtiyacı var. Bu sebeple doğru ve iyi, yenilikçi işlerin desteklenmesi gerekiyor. Girişimcilik ve gençlerin risk almalarını sağlamak, eğitim ve finans araçlarının geliştirilmesi gerekiyor.”

Avrupa Genç Girişimciler Konfederasyonu Direktörü Ioannis Aslanis de, genç girişimciliğin küresel bir problem olduğunu, bunun için de küresel işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

YENİ POLİTİKALAR İHTİYAÇ VAR

İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Asım Göker Keskin ise kamu istihdam kurumlarının karşılaştığı en büyük zorluklardan birinin işsizliğe çözüm bulmak ve istihdam sağlamak olduğunu söyledi. İşsizlikle savaşabilmek için geliştirilecek politikalara ihtiyaç olduğunu vurgulayan Keskin, yeni işlerin ve politikaların geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Yeni işlere pozisyonlara ihtiyacımız olduğunu hepimiz biliyoruz.” dedi.

Türkiye’nin 2008 sonrası potansiyel girişimcilere yönelik politikalar geliştirdiğini ve yeni işlerin oluşturulması için önemli adımlar attığını anlatan Keskin, “Son 5 yıl içinde 5 milyon yeni insana istihdam sağlandı. Elbette daha yapılacak işler var.” diye konuştu.

Antalya’da iki gün sürecek çalıştayda; genç girişimcilik, sosyal girişimcilik konuları ele alınacak, başarılı ve örnek çalışmalar üzerinde durulacak.

CİHAN

Yorumlar