Dünyaca ünlü fuarda Türk fırmaları ürünlerini tanıttı

ABD’nin New York şehrinde düzenlenen dünyanın en büyük gıda fuarlarından ''Summer Fancy Food Show''a çok sayıda Türk gıda firması katıldı. New York'un ünlü Jacob K. Javits Kongre ve Sergi Merkezi’nde bu yıl 60.'sı düzenlenen fuarda,...

Google Haberlere Abone ol
Dünyaca ünlü fuarda Türk fırmaları ürünlerini tanıttı

ABD’nin New York şehrinde düzenlenen dünyanın en büyük gıda fuarlarından ''Summer Fancy Food Show''a çok sayıda Türk gıda firması katıldı. New York'un ünlü Jacob K. Javits Kongre ve Sergi Merkezi’nde bu yıl 60.'sı düzenlenen fuarda, Ege İhracatçıları Birlikleri’nin organize ettiği Türk firmaları 3 gün boyunca ürünlerini tanıttı. Kuzey Amerika'nın ve dünyanın en büyük gıda etkinliklerinden biri olarak kabul edilen fuara, Türkiye ve ABD'den 50’ye yakın Türk gıda firması ve tanıtım grubu katıldı. 29 Haziran - 1 Temmuz tarihleri arasında 80 ülkeden gelen yaklaşık 2 bin 400 firma 180 bin ürününü tanıtma fırsatı buldu. Birliğin, Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkanı Mehmet Kadri Gündeş, Türkiye’deki iri boy zeytinlere ilginin olduğunu söyledi. Türkiye olarak fuarda bulunmanın çok önemli olduğun belirten Gündeş “Amerikalı yetkiler, ABD’de zeytin tüketiminin kişi başına 1.1 kg olduğunu ve bunu 2.5 kilograma çıkartmayı hedeflediklerini söylediler. Bu nedenle bizim burda olmamıza çok önem verdiler. Bu artış olursa, muazzam bir tüketim olacak. Şuana kadar yaptığımız görüşmeler çok iyi geçti. Önümüzdeki yıllarda da burda olmak istiyoruz.” diye konuştu.

Kurutulmuş domates üretimi yapan bir firma adına katılan Gonca Harman,Türkiye denilince akla gelen ürünlerinden bir tanesininde kurutulmuş domates olduğunu söyledi. Dünyanın en fazla kurutulmuş domatesinin ABD’de tüketildiğini belirten Harman “Avrupa’ya sadece naturel tuzla kurutulmuş domates giderken, Amerika’ya kükürtlü kurumuş domates gönderiliyor. Çünkü Amerikalılar ürünün görüntüsüne parlak olmasına, kırmızı olmasına çok çok önem veriyor. Şuanda ihracatımızın yüzde 40’nı Amerika’ya yapıyoruz.”şeklinde bilgi verdi.

Harman, Türkiye’nin dünyanın en büyük kurutulmuş domates üreticisi olduğunu ancak, tüketimin az olduğunu ifade etti.

Fuarda; Türkiye’nin yanısıra Almanya, Fransa, Fas, İngiltere, İrlanda, İspanya, İtalya, Kanada, Kıbrıs Rum Kesimi, Meksika, Mısır, Peru, Şili ve Yunanistan gibi ülkeler de katıldı.

1952 yılında kurulan ''Speciality Food Association'' tarafından yaz ve kış dönemlerinde ''Fancy Food Shows'' adıyla her yıl gerçekleştirilen fuara Türkiye, 1998’den beri ülke düzeyinde katılıyor. Organizasyonun kış dönemi ise San Francisco’da düzenleniyor. CİHAN

Yorumlar