Dünya serbest bölgeleri ESBAŞ’ta toplandı

Dünya serbest bölgeleri, Ege Serbest Bölgesi (ESBAŞ) evsahipliğinde biraraya geldi. Ekonomi Bakanlığı himayesinde ve İngiltere merkezli Dünya Serbest Bölgeler Konvansiyonu (WFZC) organizasyonunda düzenlenen 13.

Google Haberlere Abone ol
Dünya serbest bölgeleri ESBAŞ’ta toplandı

Dünya serbest bölgeleri, Ege Serbest Bölgesi (ESBAŞ) evsahipliğinde biraraya geldi. Ekonomi Bakanlığı himayesinde ve İngiltere merkezli Dünya Serbest Bölgeler Konvansiyonu (WFZC) organizasyonunda düzenlenen 13. Dünya Serbest Bölgeler Konferansı başladı. ESBAŞ Teknoloji Merkezi'ndeki konferansa 30’a yakın ülkeden 300 civarında siyasetçi, teknokrat, bürokrat, yatırımcı ve yönetici katıldı. Her yıl başkabir ülkesinde düzenlenen konferansa ESBAŞ, 2005 yılından sonra ikinci defa evsahipliği yapıyor. Katılımcılar, dünyanın değişen ve gelişen ekonomik yapısı sürecinde serbest ve özel ekonomik bölgelerin rolünü masaya yatıracak.

Açılışt konuşan ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı ve CEO’su Faruk Güler, ESBAŞ’ın 5 milyar dolarlık ticaret hacmi ve 20 bin civarındaki istihdamıyla Türkiye’nin önde gelen serbest bölgeleri arasında yer aldığını söyledi. Ayrıca Türkiye’nin çeşitli yerlerinde binlerce tedarikçi firma ile çok geniş bir alana hitap ettiğini dile getiren Güler, “Bugün Türkiye’de 19 serbest bölge faaliyet gösteriyor. Bu bölgeler, yıllık 23 milyar dolar ticaret hacmiyle Türkiye’nin dış ticaretinde yüzde 6 paya sahip. Maalesef Türkiye, dış ticaret açığı veren bir ülke ancak tüm serbest bölgelerimizde ihracatın ithalatı karşılama oranına baktığımızda, son üç yıllık dönem baz alındığında bunun yüzde 110 olduğunu görmekteyiz. ESBAŞ’ta ise ihracatın ithalatı karşılama oranı, son üç yıl baz alındığında yüzde 265. Görülüyor ki döviz kazandırıcı faaliyetler bakımından, serbest bölgelerimizde faaliyet gösteren firmalarımız ülke ekonomisine çok önemli bir katkı sağlıyor.” diye konuştu.

‘İZMİR YATIRIM İÇİN GÜVENLİ BİR YER’

Konferansa katılan İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş ise şehrin yatırım için güvenilir bir yer olduğunu söyledi. Türk ekonomisinin 2013’ün üçüncü çeyreğinde yüzde 4,4 büyüdüğünü hatırlatan Demirtaş, şunları kaydetti: “Bu oranla dünyada en hızlı büyüyen yedinci ekonomi olduk. Dünya ülkelerine baktığımızda biraz daha iyiyiz. İzmir, risk olamadan yatırırım yapılacak bir yer.”

‘DÜNYA EKONOMİSİ TOPARLANIYOR’

Dünya Serbest Bölgeler Konvansiyon Başkanı Graham Matter de dünya ekonomisinde küçük de olsa bir toparlanma olduğunu dile getirdi. Asya ve Çin’de cesaret verici gelişmeler yaşandığını belirterek, “Dünyadaki ekonomik iklimin, havanın açıldığını ve beklentilerin iyimser olduğunu söyleyebiliriz. Küçük de olsa dünya ekonomisinde bir toparlanma var. Bu durum, dünya serbest bölgelerini de etkiliyor. Şangay’da pilot bir serbest ticaret bölgesi kurulması önem taşıyor. Kuzey Kore’de 14 serbest bölge kurulacak.” diye konuştu.

‘SERBEST BÖLGELERDEKİ TİCARET HACMİ 18,8 MİLYAR DOLAR’

Serbest Bölgeler ve Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürü Uğur Öztürk, serbest bölgelerin dünya ekonomisinde giderek artan bir öneme sahip olduğuna dikkat çekti. Türkiye'deki serbest bölgelerde 2012 yılında 23 milyar dolar olan ticaret hacminin, 2013 Ocak-Ekim döneminde 18,8 milyar dolara yükseldiğini kaydeden Öztürk, “Serbest bölgelerdeki ticaret hacmi içinde sanayi ürünlerinin payı yüzde 93,5. Bu sanayi ağırlığını hizmet sektörüyle ve hizmet ticaretiyle arttırmayı hedefliyoruz.” dedi. Serbest bölgeler arasında ticaret hacminde ilk sırayı ESBAŞ’ın aldığı, Mersin Serbest Bölgesi, İstanbul Endüstri ve Ticaret Serbest Bölgesi ile Avrupa Serbest Bölgesi'nin onu izlediği bilgisini veren Öztürk, serbest bölgelerdeki istihdam sayısının önceki yıla göre yüzde 3,2 artışla 57 bin 88'e ulaştığını kaydetti. CİHAN

Yorumlar