Dünya meyve suyu sektörü İstanbul’da buluşuyor

Dünyanın önemli bölümüne ürün sunan, 13 milyar dolar büyüklüğü olan meyve suyu sektörünün önde gelen markaları İstanbul’da bir araya geliyor.Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) ve Meyve Sebze Mamulleri Sektör Kurulu tarafından 29...

Google Haberlere Abone ol
Dünya meyve suyu sektörü İstanbul’da buluşuyor

Dünyanın önemli bölümüne ürün sunan, 13 milyar dolar büyüklüğü olan meyve suyu sektörünün önde gelen markaları İstanbul’da bir araya geliyor.

Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) ve Meyve Sebze Mamulleri Sektör Kurulu tarafından 29 Mayıs’ta İstanbul’da tertip edilecek Dünya Meyve Suyu Günü Kongresi’ne 200’ü aşkın firma katılacak.

Çevre kirliliğinin olumsuz etkilerine işaret eden MEYED Başkanı Mahmut Atom Duruk, bunlardan korunmanın en etkin yönteminin doğayla uyumlu olmaktan geçtiğinin vurguladı. Duruk, “Meyvecilik bu uyumun ana noktalarından biridir. Gerek toprak humus oluşumu, gerekse toplam karbon ayak izi azaltmada önemli bir faktördür, ek olarak dengeli beslenmenin gereğidir.” dedi.

Soma maden faciasından duyduğu üzüntüyü de dile getiren Duruk, “Soma’da en kaliteli domates yetişiyordu. Ama yanlış uygulamalar sonrasında artık böyle değil. Gerek doğayı, çevreyi koruma adına, gerekse kırsal yaşamdaki dengeli yaşam adına, gerekse bedenlerimizdeki ölümcül hastalıkları azaltmak adına meyvecilik ve meyve suyu sanayini doğru politikalarla geliştirmek durumundayız.” dedi.

Meyve Sebze Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Melisa Tokgöz Mutlu da ileride en çok tarımsal ürünlere ihtiyaç duyulacağını aktardı. Mutlu, meyve suyu sektörünün yüzde 100 katma değer sunduğunu anlatırken, şunları kaydetti:

“Ülkemiz tarıma elverişli toprakları bulunmakla beraber bizim amacımız kaynaklarımızı en iyi şekilde kullanılarak ülke ekonomimize katkı yapmaktadır. Hem taze de sürdürülebilirliği sağlamak hem de mamul için yeteri hammadde temini edebilmek için sözleşmeli tarım ve endüstriyel tarımın önemi de gittikçe artmaktadır. Sektörün daha da gelişmesi için sözleşmeli üreticilik sisteminin sağlıklı bir yapıya kavuşturulması zorunludur.”

MEYED Genel Sekreteri ve Dünya Meyve Suyu Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Akdağ, sektörle ilgili önyargılar bulunduğunu, ambalajlı ürünlere karşı korku salındığına temas etti. Akdağ, sektörün potansiyelinin büyük olduğunu ve katma değer yarattığını vurgulayarak, “13 milyar dolarlık dünya pazarında Türkiye’nin yüzde 1,6 pay alıyor. Ülkemiz ekilebilir alanı, stratejik konumu, bilgi ve teknik birikimimizle büyük avantajlara sahip. Doğru adımlar atılması halinde bu payı artıracak büyük fırsatlar yakalayabileceğiz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de senede 18 milyon ton meyve üretilirken, dünyada sıralamasında altıncılıkta yer alıyor. Ürün bazlı bakıldığında ise kayısı ve vişnede birinciliğe, nar ve çilekte üçüncülüğe, elma ve domateste dördüncülüğe, limonda beşinciliğe ve şeftali, armut, üzümde de altıncılığa yerleşti. Sektör ihracatıyla da 190 milyon dolar dış ticaret fazlası veriyor. Meyve suyu ve nektarında birey başı tüketim ise senede 8 litre olurken, bu gelişmiş ülkelerde 3-4 katı buluyor. Türkiye’de tarım arazisi 24 milyon hektar olup, tarımın istihdamdaki payı ise yüzde 25,5.

Son verilere göre yaş meyve sebze ihracatı ise Nisan 2013- Nisan 2014 döneminde 2,5 milyar dolar olurken, bir önceki döneme göre yüzde 9,6 oranında artış elde edildi. Sebze meyve mamulleri ihracatı ise yine aynı dönemde yüzde 11 artışla 1,5 milyar dolara dayandı.

CİHAN

Yorumlar