Dünya Çevre Günü

- TÜGİAD Başkanı Çuhacı: -"Uygarlığın, endüstrileşmenin ve teknolojinin gelişmesini dünyanın kirlenmesinin sebebi olmaktan kurtarmalıyız" - "Temiz enerji, doğal kaynakların kullanımı, çevre kirliliğinin önlenmesi gibi çözüm odaklı adımlar atmalıyız”

Google Haberlere Abone ol
Dünya Çevre Günü

İSTANBUL (AA) - Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Rahmi Çuhacı, Dünya Çevre Gününe ilişkin, "Uygarlığın, endüstrileşmenin ve teknolojinin gelişmesini dünyanın kirlenmesinin sebebi olmaktan kurtarmalıyız." dedi.

Çuhacı, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'ne yönelik yaptığı yazılı açıklamada, ekonomik faaliyetler ile çevreyi koruma arasında sürdürülebilirlik prensipleri çerçevesinde verimli bir ilişki kurulması gerektiğini belirtti.

Dünya Ticaret Örgütünün (WTO) almak üzere olduğu kararları anımsatan Çuhacı, bu kararların dünyanın geleceği için olduğu kadar iş dünyası için de anlam taşıdığını kaydetti.

Çuhacı, devletlerin çevre konusundaki yönlendirmesinin ve desteğinin önemli olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Dünya Ticaret Örgütü üyeleri çevreye olumlu etki yapan ürünlerdeki gümrükleri karşılıklı olarak sıfırlamaya hazırlanıyor. Hem çevreyi korumak hem de iş yapmak mümkün. Dünya, bisiklet, elektrikli otomobil, temiz enerji gibi pek çok alanda çevreye olumlu etki yapan ürünlere yöneliyor. O zaman biz de ülkemizde bu anlamda yatırımları desteklemeliyiz. Dünya için iyi olan bizim için de iyidir. Dünya, çevreci ürünlerdeki gümrük vergilerini sıfırlayarak ya da azaltarak bu ürünlerin tüketimini destekliyor. O zaman bu pazar geleceğin pazarıdır. Çocuklarımız için daha iyi bir dünya, bizler için de sürdürülebilir iş anlamına geliyor.

Bu sektörlerde gümrükler azaltıldığında ya da kaldırıldığında Türkiye'nin bu sektörlerdeki durumu ne olacak? Anlaşma sonrası rekabetçiliği nasıl etkilenecek? Çevreye duyarlı hangi sektörlerde üretim yapmıyoruz ya da ithalata bağımlıyız? Bu ve benzeri tüm konuların analiz edilmesi, Türkiye'nin üretiminin yeşile duyarlı sektörler özelinde ele alınması gerekmektedir. Daha da önemlisi, nasıl ki bölgesel kalkınma adına yatırım teşvik sistemi uygulanıyor ise mevcut teşvik sistemine, çevreye duyarlı sektörlere yönelik özel bir takım desteklerin verilmesi yerinde olacaktır. Uygarlığın, endüstrileşme ve teknolojinin gelişmesini dünyanın kirlenmesinin sebebi olmaktan kurtarmalıyız."

İş dünyasının yeni ekonomik düzenin dinamiklerine uygun stratejiler geliştirmesi gerektiğini aktaran Çuhacı, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma ve büyüme için koyduğu hedefleri ve politikaları, uluslararası rekabet avantajı sağlayacak sürdürülebilir iş modellerine dönüştürmesini istedi.

Dünyanın küresel, Türkiye’nin de ulusal ve bölgesel sorunlar yaşadığını anlatan Çuhacı, “Başka dünya yok. Bildiğimiz kadarıyla şu ana kadar evrende yaşama elverişli tek gezegen Dünya. Dolayısıyla iki sorun arasında bir denge kurmamız lazım. Ne 'aman çevreyi kirletmeyelim' diye hiçbir şey yapmamalıyız ne de sorumsuz bir anlayışla 'Dünyayı biz mi kurtaracağız, biz işimize bakalım' diyerek aklımıza gelen her şeyi yapmalıyız. Temiz enerji, doğal kaynakların kullanımı, çevre kirliliğinin önlenmesi gibi çözüm odaklı adımlar atmalıyız” değerlendirmesinde bulundu.

Çuhacı, Türkiye’nin pek çok ilinde farklı çevre sorunlarının gündemde olduğunu belirterek, Ankara’da hava, İstanbul’da su, Mersin ve Adana’da toprak, deniz ve ormanlar daha fazla zarar görmeden, Türkiye'yi zenginleştiren pek çok tür yok olmadan etkili önlemler alınması gerektiğini bildirdi.

Birleşmiş Milletler Çevre Programının (UNEP) 2016 Dünya Çevre Günü teması olarak “wildforlife” seçmesine destek verdiklerini aktaran Çuhacı, bahanesi her ne olursa olsun yabani yaşama zarar verenleri kınadı.

Yorumlar