"Dünya barışı hala mümkün"

- TAG-Org Kurucusu Ghazaleh: - "Her gün kötü şeyler yaşanıyor. Dünyamızı korumak isteyenler de akılcı davranmak zorunda. Dünya barışı hala mümkün. Bir araya gelmekten, bir hayali sürekli paylaşmaktan, konuşmaktan başka çaremiz görünmüyor" - "Savaşlar, açlık, hastalık, silah ticareti... Hayal ettiğiniz her şey gerçeğe dönüşebilir. Savaştan kar eden dünya düzenini değiştirmemiz gerekiyor" - Suudi Arabistan Ticaret ve Yatırım Bakanı Al Sa'di: - "Biz ülke olarak ekonomi alanında 2030 yılında çok daha iyi bir noktaya gelmek istiyoruz"

Google Haberlere Abone ol
"Dünya barışı hala mümkün"

İSTANBUL (AA) - Arap dünyasında üne sahip TAG-Org Kurucusu Talal Abu Ghazaleh dünyada barışın hala mümkün olduğuna dikkati çekerek, "Her gün kötü şeyler yaşanıyor. Dünyamızı korumak isteyenler de akılcı davranmak zorunda. Dünya barışı hala mümkün. Bir araya gelmekten, bir hayali sürekli paylaşmaktan, konuşmaktan başka çaremiz görünmüyor." dedi.

Cumhurbaşkanlığı himayesinde Uluslararası İş Birliği Platformu (UİP) tarafından düzenlenen "Küresel Gelecek: İnsan Odaklı, Akıllı Ekonomi Temalı 7. Boğaziçi Zirvesi" çeşitli ülkelerden gelen yöneticilerin önemli açıklamalarına sahne oldu.

Üç gün sürecek etkinliğin açılış konuşmacıları arasında yer alan Filistin doğumlu Ghazaleh, dünyada günden güne artan terör, göç sorunu, cehalet, hastalık ve silah ticareti gibi kötülüklerin insanlığın üzerinde karanlık bulutlar gibi dolaştığını söyledi.

İnsanların çözümü konuşmaktan vazgeçmemesi gerektiğini dile getiren Ghazaleh, "Birkaç İskandinav ülkesi dışında genel olarak öyle karanlık ve öngörülemez bir dünyada yaşıyoruz ki. Karanlıkta bir ışık aramak zorundayız. Öylece kalamayız karanlıkta." ifadelerini kullandı.


- "Dünyamızı korumak isteyenler de akılcı davranmak zorunda"


Çözüm için hazırladığı taslak "İstediğimiz gelecek" adlı belgenin zirve sırasında ele alınmasını isteyen Gahazaleh, şöyle konuştu:

"Belge onay görürse özet bir deklarasyon olsun. Kendinizi tek başınıza dünyanın sorunlarından koruyamazsınız. Birlikte davranmak zorundasınız. İnsanlar, örgütler, çeteler ve militanlar bu gezegeni yok etmek üzere uzlaşmış gibi. Her gün kötü şeyler yaşanıyor. Dünyamızı korumak isteyenler de akılcı davranmak zorunda. Dünya barışı hala mümkün. Bir araya gelmekten, bir hayali sürekli paylaşmaktan, konuşmaktan başka çaremiz görünmüyor."

Ghazaleh, dünya politikasına yön veren ülkelerin liderlerinin bir araya gelerek dünya için de bir hayal belgesi tasarlamasını isteyerek, "İstediğimiz gelecek" belgesinin örnek teşkil edebileceğini kaydetti.

Ghazaleh şöyle konuştu:

"Her gün daha da kötüye gidiyor dünya. 'Bir sabah uyanacağız ve sorunlar düzelmiş olacak' düşüncesi yok. Savaşlar, açlık, hastalık, silah ticareti... Belgeyle sözünü ettiğim çıkar ve etki alanlarının düzenlenmesiyle ilgili. Hayal ettiğiniz her şey gerçeğe dönüşebilir. Savaştan kar eden dünya düzenini değiştirmemiz gerekiyor. Bir ihtimal var en azından. Dünya liderleri de artık yavaş yavaş bu çizgiye geliyor. Çıkar ve günlük hesaplardan ziyade kalıcı bir hayal konuşulmaya başlıyor zaman zaman. Bunları görmekten de dünyanın geleceği adına sevinç duyuyoruz." ifadelerini kullandı.


- "Türkiye ikinci vatanımız"


Suudi Arabistan Ticaret ve Yatırım Bakanı Ahmad Al Sa'di, 15 Temmuz hain darbe teşebbüsüne karşı demokrasisini koruyan Türk halkını tebrik ederek, Türkiye'nin ikinci vatanları olduğunu söyledi.

Suudi Arabistan'ın dünyanın en güçlü 20 ekonomisinden biri olduğunu aktaran Sa'di, "Biz ülke olarak ekonomi alanında 2030 yılında çok daha iyi bir noktaya gelmek istiyoruz. Petrol kaynaklarımızı çeşitlendirerek insanlarımıza daha fazla kalıcı istihdam sağlamak en büyük önceliklerimiz arasında." ifadelerini kullandı.


- "Fas'ta yenilenebilir enerji ve tarım gibi bakış açılarını içeren yeni bir stratejiyi benimsedik"

Fas Ekonomi ve Finans Bakanı Mohammed Boussaid ülkelerin geleceği için enerji yatırımları, üretim ve denetim kadar önemi bulunan kavramın sürdürülebilir kalkınma olduğuna dikkati çekti.

Fas Krallığı'nın bölge coğrafyasında sürdürülebilirlik kavramını benimseyen ilk ülke olduğunu aktaran Boussaid, "2011'deki yeni anayasada bütün vatandaşların hakları arasında yer aldı sürdürülebilir kalkınma. Fas'ta yenilenebilir enerji ve tarım gibi bakış açılarını içeren yeni bir stratejiyi benimsedik." bilgilerini verdi.

Çevresel ve ekonomik gelişmelerin sosyal yapıyı pozitif yönde geliştirmesi gerektiğini anlatan Boussaid, Fas Krallığı'nın sosyal açığı kapatabilmek için yeni çalışmalara başladığını bildirdi.






Yorumlar