Dünya Bankası, Orta Asya-Güney Asya elektrik hattını finanse edecek

Dünya Bankası Yönetim Kurulu, Orta Asya'dan Güney Asya'ya elektrik ihracatını sağlayacak CASA-1000 projesine finanse etme kararı aldı.

Google Haberlere Abone ol
Dünya Bankası, Orta Asya-Güney Asya elektrik hattını finanse edecek

Dünya Bankası Yönetim Kurulu, Orta Asya'dan Güney Asya'ya elektrik ihracatını sağlayacak CASA-1000 projesine finanse etme kararı aldı. Dünya Bankası, projede yer alan Afganistan, Pakistan, Tacikistan ve Kırgızistan'a kredi ve hibe yardımında bulunacak. Dünya Bankası, sözkonusu proje için 526,5 milyon doları gözden çıkardı.
Tacik basınında yer alan habere göre, Dünya Bankası Afganistan'a 316,5 milyon dolar ve Tacikistan'a 45 milyon dolar hibe ederken, Pakistan'a 120 milyon dolar kredi, Kırgızistan'a ise 45 milyon dolar hem kredi hem de hibe karşılığında para yardımında bulunacak.
CASA-1000 projesi kapsamında bin 200 kilometre uzunluğunda elektrik hattı çekilecek. Ayrıca, bu hat güzergahında şalt merkezleri inşa edilecek. Tacikistan ile Kırgızistan, yaz döneminde ürettiği elektriğin fazlasını bu proje sayesinde Afganistan'a ve Pakistan'a satacak. Projenin toplam maliyeti 1,17 milyar dolar. Dünya Bankası dışında İslam Kalkınma Bankası ve ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı tarafından da mali yardımın sağlanması bekleniyor.
Afganistan, Pakistan, Tacikistan ve Kırgızistan bu proje sayesinde bölgesel işbirliğini güçlendirerek, enerji alanındaki sorunlarını kendileri çözmeye çalışacak. CASA-1000 projesi iki bölge arasında enerji güvenliğinin sağlanmasına ve enerji ihracatın tesis edilmesine önemli katkı sağlayacak.
Dünya Bankası'nın raporuna göre, Güney Asya'da, 400 milyon kişi elektrik sıkıntısı yaşıyor. Afganistan ve Pakistan'da elektrik üretimi için mazot kullanılıyor. Orta Asya'dan gelecek ucuz elektrik bu ülkeleri rahat nefes almasını sağlayacak. Tacikistan ile Kırgızistan su kaynakları bakımından zengin ülkeler. Yaz döneminde bu ülkelerde kullanım kapasitesinden fazla elektrik üretiliyor. Kışın ise hem Tacikistan hem de Kırgızistan elektrik sıkıntısı çekiyor. En azından yazın üretilen fazla elektriğin ihraç edilmesi bu ülkelere ek gelir sağlayacak. CİHAN

Yorumlar