Düğün çekimleri dışarı taştı fiyatlar uçtu

- Düğün fotoğrafları ve video çekimini stüdyo yerine farklı konsept ve değişik mekanlara taşımak isteyen çiftler, 15 bin liraya varan rakamları gözden çıkarmak durumunda kalıyor - Çekim için tercih edilen İstanbul'daki mekanların saatlik ücreti 200 lira ila 2 bin lira arasında değişiyor - Düğün fotoğrafçılığı, bazı çalışanlar ve serbest meslek sahibi olmak isteyenler için de iş kapısı oldu

Google Haberlere Abone ol
Düğün çekimleri dışarı taştı fiyatlar uçtu

İSTANBUL (AA) - EMRE ESER - Düğün sezonunun açılmasıyla birlikte dünya evine girecek çiftleri bekleyen zorlu ekonomik süreçler arasında artık fotoğraf ve video çekimi de var.

Geçmişte fotoğraf stüdyoları ile sınırlı kalan ve fotomontajla mekanları stüdyoya taşıyan düğün fotoğrafları, günümüzde mekan tanımaz bir hal aldı. Evlilik hazırlığı yapan çiftler, artık stüdyolara kapanmak yerine parkları, bahçeleri, tarihi mekanları, sahilleri, deniz altını, hatta balon uçuşunu tercih eder hale geldi. Fotoğraf ve video çekimi için şehir ya da yurt dışındaki mekanları ziyaret edenler de söz konusu.

Düğün fotoğrafçılığı, bazı çalışanlar ve serbest meslek sahibi olmak isteyen kişiler için de iş kapısı oldu. Dış mekan çekimlerine ilginin artmasıyla birlikte stüdyoların yanı sıra hobi olarak başladığı fotoğrafçılığı ek kazanca dönüştüren çok sayıda kişi de bulunuyor.

Dış çekime olan yoğun talep, randevu sistemiyle çalışmayı beraberinde getirdi. Düğün fotoğrafçıları, en yakın randevuyu bir ay sonrasına verebiliyor.


- En düşük çekim ücreti bin 500 lira


AA muhabirinin Düğün.com’daki firmalardan edindiği bilgiye göre, düğün fotoğrafı ve videosu çektirmek isteyenlere çok sayıda alternatif sunuluyor.

Başlangıç paketinde dış mekan çekimi ile çiftlerin fotoğraflarının basılı olduğu albüm 500 liradan, düğün videosu çekimi ise bin liradan başlıyor. Mekan ücreti, fotoğrafçı ekibin seçilen mekana ulaşımı ve konaklama masraflarının da çiftlere ait olduğu paket kapsamında rakam, çekimin kapsamlı olması ve düğün belgeseli istenmesi halinde daha da artıyor. Belgesel kapsamında, çiftlerin düğün alışverişi, mekan düzenlemeleri ve kuaför günü gibi tüm deneyimleri günler öncesinden kayda alınmaya başlanıyor.

Belgesel çekimin yanı sıra su altı çekimi, havadan çekim, drone kamera ile çekim ve düğün minibüsü gibi istekler fiyatları yükselten diğer sebepler arasında. Mekan ve çekim ekibinin yoğunluğu da fiyatı yükselten unsurlardan.

Fotoğraf ve video çekimini şehir ya da yurt dışına taşımak isteyen çiftleri ise 10 bin lirayı aşan rakamlar bekliyor. Çekimler için son yıllarda çok sayıda çift, Yunan adaları ve Adriyatik kıyılarını tercih ederken, çekim ekibinin vize, ulaşım ve konaklama gibi masrafları da eklendiğinde söz konusu rakam 15 bin lirayı buluyor.


- Mekan ücretinin saati 200 liradan başlıyor


Öte yandan, çekim için tercih edilen İstanbul'daki mekanların saatlik ücreti 200 liradan başlıyor. Mekan ücreti, Atatürk Arboretumunda 413 lira, Rahmi Koç Müzesi'de 500 lira, Beylerbeyi Sarayı, Ihlamur Kasrı ve Atatürk Deniz Köşkü gibi Milli Saraylara bağlı mekanlarda ise dışarıda 500 lira, içeride 2 bin lirayı buluyor.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Fotoğrafçılık Meslek Komitesi Başkanı Bayram İşcan, İstanbul'da meslek odalarına kayıtlı yaklaşık bin 500 fotoğrafçı bulunduğunu ifade ederek, bin kadar kişinin de kayıt dışı yöntemlerle düğün fotoğrafı çekimi yaptığını, bu kişilerin genellikle sosyal medya üzerinden çiftlere ulaştığını ve haksız rekabete neden olduklarını söyledi.






Yorumlar