Dubai'den kısa kısa..

Körfez’de bu yıl 195 milyar dolarlık proje verilecek. Altı üye ülkeden oluşan Körfez İşbirliği Konseyi’nde bu yıl verilecek projelerin değerinin 195.7 milyar doları bulmasının beklendiği bildirildi. Geçen yıla kıyasla 35 milyar dolarlık...

Google Haberlere Abone ol
Dubai'den kısa kısa..

Körfez’de bu yıl 195 milyar dolarlık proje verilecek.

Altı üye ülkeden oluşan Körfez İşbirliği Konseyi’nde bu yıl verilecek projelerin değerinin 195.7 milyar doları bulmasının beklendiği bildirildi. Geçen yıla kıyasla 35 milyar dolarlık artışa dikkat çekildi. Venture Ortadoğu adlı araştırma şirketinin raporuna göre inşaat ve altyapı sektörleri 134 milyar dolar ile en çok payı alacak. Geçen yıl bu sektörlerin payı 119 milyar dolarda kalmıştı. Geçen yıl en çok projenin verildiği ülke 64.3 milyar dolar ile Suudi Arabistan olurken Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)’ndeki projelerin değeri 28 milyar doları aştı. Raporda, bu yıl da büyümenin devam edeceği ve Suudi Arabistan, BAE ve Katar’ın inşaat sektöründe ilk sıralarda yer alacağı kaydedildi.

Uzmanlara göre Bahreyn ve Umman hariç diğer Körfez ülkelerinin ekonomileri önümüzdeki altı yıl boyunca büyümeye devam edecek ve bütçe dengeleri ne olursa olsun dev yatırımlar hız kazanacak. Ayrıca BAE’nin Expo 2020 ve Katar’ın 2022’de FIFA Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacağı ve bu nedenle 2014-2019 yılları arasında otoban, havaalanı, liman ve turizm sektörüne ciddi yatırımlar yapılacağı ifade ediliyor.

ORTADOĞU’DAKİ HAVAYOLLARI 2033’E KADAR 3 BİNE YAKIN YENİ UÇAK ALACAK

Ortadoğu ülkelerindeki havayollarının önümüzdeki 20 yıl içerisinde 2 bin 950 adet yeni uçak teslim alacağı bildirildi. ABD’li uçak üreticisi Boeing tarafından yayınlanan tahmin raporuna göre aynı dönemde en çok uçak teslimatı 13 bin 460 adet ile Asya Pasifik bölgesine yapılacak.

Tüm dünyada 20 yılda teslim edilmesi beklenen yeni uçak sayısı ise 36 bin 770 olarak tahmin edildi. Boeing’in geçen yılki tahminlerine göre yüzde 4.2’lik artış gözlendi. Teslim edilecek yeni uçakların değeri ise 5.2 trilyon doları buluyor. Firmaya göre uçak talebindeki artışın en önde gelen sebeplerinden birisi ucuz maliyetli havayollarının tercih ettiği tek koridorlu uçaklara olan ihtiyaç. Tek koridorlu ve yaklaşık 160 koltuklu bu uçaklar en hızlı büyüyen ve en dinamik kategori olarak tanımlanıyor. Tahminlere göre 20 yıl içindeki tüm yeni uçak talebinin yüzde 70’i bu kategoriden oluşacak ve bu rakam da 25 bin 680 uçağa denk gelecek. Aynı dönemde çift koridorlu 8 bin 600 adet uçak talebi beklenirken bu uçaklar 200-300 koltuk arasında kapasiteye sahip olacak.

EMİRATES HAVAYOLU IRAK HAVA SAHASINI KULLANMAYACAK

Dubai merkezli Emirates havayolunun güvenlik sorunları nedeniyle Irak hava sahasını kullanmayı durduracağı bildirildi. Havayolu tarafından yapılan yazılı açıklamada tedbir amaçlı bir karar alındığı ve Irak hava sahasını kullanan uçuşlar için alternatif rotalar üzerinde çalışıldığı belirtildi.

Irak’ta Basra, Bağdad ve Erbil şehirlerine sefer düzenleyen havayolu, uluslarararası kurumlarla işbirliği içerisinde ülkedeki durumu yakından takip ettiklerini de kaydetti. Bu şehirlere devam eden seferlerin nasıl etkileneceği hakkında herhangi bir bilgi verilmedi. Bu ayın başında Malezya Havayolu’na ait MH17 sefer nolu uçağın doğu Ukrayna üzerinde ayrılıkçı güçler tarafından karadan atılan füzeyle düşürülmesinin ardından tüm dünyada havayollarının problemli bölgeler üzerindeki uçuşlarını gözden geçirdiği belirtiliyor. Düşürülen Malezya uçağında 298 kişi hayatını kaybederken Irak’ta da ayrılıkçı güçlerin benzer bir saldırı düzenlemesinden korkuluyor. CİHAN

Yorumlar