DTO Başkanı Özer: İhracata dayalı büyüme politikalarına geçilmesini bekliyoruz

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Denizli Ticaret Odası(DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, hükümetten ihracata dayalı büyüme politikalarına geçilmesini beklediklerini, bunun için verilen teşviklerde, ihracata öncelik.

Google Haberlere Abone ol
DTO Başkanı Özer: İhracata dayalı büyüme politikalarına geçilmesini bekliyoruz

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Denizli Ticaret Odası(DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, hükümetten ihracata dayalı büyüme politikalarına geçilmesini beklediklerini, bunun için verilen teşviklerde, ihracata öncelikli olarak ödüllendirilecek sektörlerin başında yer verilmesi gerektiğini söyledi.
    
    DTO, Nisan ayı Meclis Toplantısı’nda dünyada, Türkiye’de ve Denizli’de yaşanan sosyo-ekonomik gelişmeler değerlendirildi. Son yıllardaki gergin ve belirsiz ekonomik koşulların ortadan kalktığı, yaygın bir iyimserlik ortamının küresel ekonomiye hakim olmaya başladığının görüldüğünü belirten Özer, gelişmiş ülkelerdeki krizlerin tamamen kontrol altına alındığı ve büyüme sürecine yavaşta olsa geçildiğinin anlaşıldığını ifade etti.

    IMF raporlarına göre dünya ekonomisindeki büyümenin 2014 yılında yüzde 3,7, 2015 yılında ise yüzde 3,9 civarında olacağı tahmin edildiğini belirten Özer, “Dünya ekonomisindeki büyümenin itici gücü rolünü ‘Gelişmiş Ülkeler’in üstlendiği görülüyor. Dünya ticareti, Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre 2013 yılında yüzde 2,1 oranında artmıştır. Gelişmiş ülkelerin ihracatında yüzde 1,5 oranında, gelişmekte olan ülkelerin ihracatında ise yüzde 3,3 oranında artış meydana gelmiştir. Dünya ticaretinin 2014 yılında yüzde 4,7 oranında artacağı ve 2015 yılında da artışın daha da hızlanacağı öngörülmektedir. Uluslararası sermaye piyasalarında gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışları olacağı yönündeki olumsuz beklentilerin beklendiği kadar büyük ve hızlı olmayacağı anlaşılmıştır. Çünkü ABD’deki parasal genişlemenin yavaşlamasının beklendiği kadar olumsuzluk meydana getirmeyeceği görülmüştür.” dedi.

    2013 yılı büyüme rakamlarına göre Türkiye ekonomisinin, 2013 yılında yüzde 4 oranında büyüyerek, daha düşük olan beklentilerin aksine piyasalara olumlu hava getirdiğini dile getiren Özer, “Seçim sonrası döviz kurları bir miktar gerileyerek istikrar kazanmaya başlamıştır. Pozitif gelişmeler arasında gösterge faiz oranının yüzde 9,5 civarına gerilemesi ve İşsizlik oranındaki hafif düşme sayılabilir. Enflasyon oranının hedeflerden daha yüksek çıkması ve bu eğilimin Haziran ayına kadar süreceği beklentisi dikkatle izlenmesi gereken olumsuzluk olarak söylenebilir. 2014 yılı Şubat ayı perakende satış hacmi bir önceki yılın aynı ayına göre sabit fiyatlarla yüzde 7 oranında artmıştır. Bu artış cari fiyatlarla yüzde 13,4 olmuştur. Perakende satışlardaki hızlı artışın devam ettiği anlaşılmaktadır. Ekonomik büyüme oranının yüzde 4’lere düşmesine rağmen cari işlemler açığının bunun paralelinde daralmadığı görülmüştür. Döviz kurlarındaki yükselme cari açıktan ziyade enflasyonu etkilemiş görünmektedir. İhracata dayalı büyüme politikalarına geçilmesini bekliyoruz. Bunun için de, verilen teşviklerde, ihracata öncelikli olarak ödüllendirilecek sektörlerin başında yer verilmeli ve bunun devamı sağlanmalıdır.” diye konuştu.

    Özer, Denizli ekonomisiyle ilgili yaptığı değerlendirmede ise şunları kaydetti: “İlimiz büyümesini ılımlı bir şekilde sürdürmektedir. Firmalarımızın işçi aramasına yönelik ilanları gözle görülür duruma gelmiştir. 2014 Mart ayı ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11.3 oranında artışla 278 milyon 483 bin dolar olarak gerçekleşmiştir.” CİHAN

Yorumlar