Dosya masrafını ödeyen banka, tüketici aleyhine açtığı davayı kaybetti

Bankaların tüketicilerden tahsil ettiği ‘dosya masrafı’ hakem heyeti ve yargıdan dönüyor.

Google Haberlere Abone ol
Dosya masrafını ödeyen banka, tüketici aleyhine açtığı davayı kaybetti

Bankaların tüketicilerden tahsil ettiği ‘dosya masrafı’ hakem heyeti ve yargıdan dönüyor. Ankara’da bir kamu kurumunda görev yapan hemşire Asiye Çalık Sarıkaya, bir kamu bankasının kendisinden tahsil ettiği 1000 liralık dosya masrafını hakem heyeti kararıyla tahsil etti. Bir hafta sonra banka, ödeme yapmasına rağmen hakem heyeti kararının iptali istemiyle dava açtı.

Hemşire Asiye Çalık Sarıkaya, 2010 yılında bir kamu bankasından 40 bin TL tüketici kredisi çekti. Banka, bu işlem için Sarıkaya’dan 1000 TL ‘dosya masrafı’ adı altında masraf tahsil etti. Sarıkaya, 100 lirayı geri almak için, basın yayın organlarında çıkan haberler üzerine Mamak Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne müracaat etti. Hakem heyetinin 3 Eylül 2013’te verdiği “Sarıkaya’dan haksız tahsil edilen 1000 TL iade edilmeli” kararı sonrası banka, Asiye Sarıkaya’ya ödemeyi yaptı. Yıllar sonra kendisinden haksız tahsil edilen 1000 lirayı almanın mutluluğunu yaşayan Sarıkaya,10 gün sonra bankanın kararın iptali istemiyle Ankara 2. Tüketici Mahkemesi’ne dava açtığını öğrenince şaşkınlık yaşadı. Sarıkaya’nın Avukatı Mustafa Akıncı, mahkemede yaptığı savunmayla bankanın tüketiciden hukuksuz şekilde 1000 lira teshil ettiğini dile getirdi. Mahkeme, davayı reddederek, tüketicinin haklı olduğuna hükmetti.

HERKES HAKKINI ARASIN

Mahkemenin kararını değerlendiren hemşire Asiye Sarıkaya, "2010 yılında tüketici kredisi çekmiştim. Zaten ihtiyaç duyduğum için kredi çektim. Banka da bu işlemden dolayı 1000 lira masraf tahsil etti. Üç yıl sonra hakem heyetine müracaat ettim. Hakem heyeti haklı bulunca banka, itiraz etmeden ödemeyi yaptı. 10 gün sonra bankanın beni mahkemeye verdiğini görünce şaşırdım. Mahkeme de davayı reddetti. Bankalardan kredi çekip kendilerinden masraf tahsil edilen vatandaşlarımız haklarını arasın. Çünkü yargı, tüketiciyi haklı buluyor" dedi. Sarıkaya, tüketici kredisi çektiği özel bir bankanın kendisinden tahsil ettiği 261 TL'lik dosya masrafını tahsil etmek için de hakem heyetine müracaat ettiğini söyledi.
CİHAN

Yorumlar