Don vurunca Malatya kayısısının kilosu 3 kat arttı, 9 liraya oldu

Dünya yaş kayısı ihtiyacının yüzde 20'sini, kuru kayısı ihtiyacının ise yüzde 70'ini karşılayan Malatya'da mart ayının sonunda yaşanan don olayı nedeniyle kayısı ağaçlarının yüzde 95'i zarar gördü. Geçtiğimiz yıl 428 bin 310...

Google Haberlere Abone ol
Don vurunca Malatya kayısısının kilosu 3 kat arttı, 9 liraya oldu

Dünya yaş kayısı ihtiyacının yüzde 20'sini, kuru kayısı ihtiyacının ise yüzde 70'ini karşılayan Malatya'da mart ayının sonunda yaşanan don olayı nedeniyle kayısı ağaçlarının yüzde 95'i zarar gördü. Geçtiğimiz yıl 428 bin 310 ton olarak gerçekleşen rekoltenin bu yıl 30 bin 250 ton civarında olması bekleniyor. Kilosu 1.5 ila 3 TL arasında satışa sunulan yaş Malatya kayısısı, bu yıl 5 ila 15 TL arasında tezgaha çıktı. Hasat döneminin ikinci haftasında kayısının fiyatı ilk haftaya oranla biraz düşse de geçtiğimiz yıllara göre 3 kat fiyatla satılması dikkati çekiyor.

Çifçi Ahmet Karakuş, don olayı nedeniyle 250 ağacın bulunduğu bahçesinde bir tane kayısı bulamadığını belirtti. Üreticilerin oldukça mağdur olduğunu ifade eden Karakuş, “Kayısı ağacı ürün verse de vermese de bakımını yapmak gerekiyor. Bu yıl ürün alamadık, dolayısıyla gelir elde edemedik ama biz sulama, gübreleme ve bakımını yine yapıyoruz. Devletten destek bekliyoruz.” dedi.

Malatya Sebze Meyve Pazarı’ndaki esnaflardan Ahmet Külü de kayısının 6 ila 9 TL arasında satışa sunulduğunu belirtti. Geçtiğimiz yıl aynı ürünün 2 TL’den satıldığını anımsatan Külü, bu yıl don olayı dolayısıyla üretimin azalmasından fiyatların yüksek olduğunu anlattı.

Mahmut Kaplan isimli vatandaşta kayısı fiyatlarının haddinden fazla yüksek olduğunu dile getirdi. Geçtiğimiz yıl kilogramı 1 TL’den satılan ürünü bu yıl 7.5 TL’den aldığını anlatan Kaplan, “Alacağız ama mecbur az alacağız. Yapacak bir şey yok.” diye konuştu.

Esnaflar Yasin Yıldız ise fiyatların yüksek olması nedeniyle insanların daha az kayısı tükettiğini söyledi. Yakınlarına hediye olarak kayısı gönderenlerin fiyat nedeniyle bu yıl göndermediklerini ya da kişi sayısını düşürdüklerini belirtti.

CİHAN

Yorumlar