"Dolar/TL'de Fed ve TCMB kararları etkili olacak"

- Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzman Yardımcısı Göksu: - "Piyasalar bu hafta Fed ve TCMB kararlarını takip edecek. Özellikle dolar/TL kurunda bu gelişmeler etkili olacak"

Google Haberlere Abone ol
"Dolar/TL'de Fed ve TCMB kararları etkili olacak"

İSTANBUL (AA) - Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzman Yardımcısı Aysun Göksu, piyasaların bu hafta ABD Merkez Bankası (Fed) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) kararlarını takip edeceğini ve özellikle dolar/TL kurunda bu gelişmelerin etkili olacağını bildirdi.

Haftanın önemli ekonomik gelişmelerini ve beklentileri değerlendiren Göksu, yeni haftada içeride TCMB, dışarıda ise Fed ve Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) kararlarının takip edileceğini belirtti.

Faiz kararlarının yanı sıra Fed Başkanı Janet Yellen'ın yapacağı açıklamaların da piyasaların yönü açısından kritik önem taşıdığına dikkati çeken Göksu, şunları kaydetti:

"Önceki hafta ABD'de açıklanan olumlu enflasyon rakamları ve Fed üyelerinin şahin duruşlarını korumaları doların değer kazanmasına neden oldu. Her ne kadar Fed'in bu haftaki toplantısında faizlerde bir değişikliğe gitmesi beklenmese de Başkan Yellen'ın şahin bir tonda konuşması doların kazançlarını artırmasını sağlayabilir. Fed vadelileri bu hafta yapılacak toplantıda faiz artırım olasılığını yüzde 12 gösterirken, aralık ihtimali yüzde 50 seviyesi üzerinde bulunuyor.

Çarşamba günü piyasalar yeni güne BoJ'un faiz kararı ve Başkan Haruhiko Kuroda'nın açıklamalarıyla başlayacak. BoJ'un piyasalarca faiz indirimine gitmesi bekleniyor. Ancak bankanın faiz indiriminden ziyade rekor büyüklükteki varlık alım programını genişletmesi risk iştahının artmasına neden olabilir. Aynı gün piyasalarda Fed'e dair beklentilerin de hakim olacağını belirtmekte fayda var. TCMB'nin bu hafta gerçekleştireceği toplantısında da sadeleştirme adımları kapsamında 25 baz puanlık bir indirime gitmesi bekleniyor. TCMB önceki ay gerçekleştirdiği toplantısında faiz koridorunun üst bandını 25 baz puan aşağı çekmişti. Merkezin faizleri aşağı çekecek alanı daralırken önümüzdeki dönem için belirleyeceği yol haritası merak konusu. Yani bu hafta yapılacak toplantıda alınacak faiz kararının yanında yeni politikaların devreye alınıp alınmayacağı ile ilgili mesajlar aranacak."


-"Normalleşme süreci TL varlıklarını güçlü tutuyor"


Göksu, dolar/TL kurunun önceki hafta olumlu enflasyon rakamlarıyla yönünü yukarı çevirdiğini ve 2,9870 direncini aşmadığının görüldüğünü dile getirdi. İç tarafta yaşanan normalleşme sürecinin TL varlıklarını güçlü tuttuğunu ifade eden Göksu, şu açıklamalarda bulundu:

"2,9870 direncinin aşılması durumunda doların yukarı gitme isteği sürebilir ve 3,0000-3,0200 dirençleri test edilmek istenebilir. Ancak gelişmelere bağlı olarak (güvercin Fed'le karşılaşılması senaryosunda) kurda görülebilecek aşağı yönlü hareketlerde 2,9640 desteği ön plana çıkmaktadır. Şayet bu desteğin kırılması kurda düşüşlerin önünü açarak 2,9420 desteğinin gündeme gelmesini sağlayabilir.

BIST tarafında ise yükselişin görülebilmesi için 75.300 seviyesi üzerinde tutunması gerekiyor. Bu seviye üzerinde kalındığı takdirde 77.800 hedef olmaya devam edecektir."

Göksu, altın tarafında Fed kararı öncesinde 1.304 kritik desteği üzerinde fiyatlamaların devam ettiğini belirtti. Fed tarafından gelebilecek şahin açıklamalar altında bu desteğin kırılarak satışların derinleşmesine neden olabileceğine işaret eden Göksu, şu ifadeleri kullandı:

"Böyle bir senaryoda ons altında 1.280 seviyelerinin önü açılabilir. Fed'in güvercin bir tutum sergilemesi halinde ise altını yükselişe taşıyabilecek önemli direnç seviyeleri olan 1.325-1.335 direnç bölgesi ön planda olacaktır. Gram altında, ons altında yaşanan hareketlere paralel fiyatlamanın hakim olduğunu görüyoruz.

Ons altın üzerindeki baskının kalkmasına neden olabilecek bir gelişmenin yaşanması gram altında da yükselişin önünü açabilir. 125,85 direncinin aşılması ile 127,70 önemli direnç seviyesi hedeflenebilir. 125,20 seviyesi altında görülebilecek fiyatlamalarda ise geri çekilme isteği devam edebilir ve 124 seviyesi gündeme gelebilir."

Yorumlar