Dolar/TL yeni rekorunu 3,3165'e taşıdı

- Dolar/TL, Fed'in aralıkta faiz artırımı yapacağı beklentisinin kuvvetlenmesiyle tüm zamanların rekoru olan 3,3165'i görmesinin ardından 3,30'un üzerinde dengelendi - Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Çekçen: - "Dolar/TL'de 3,30 direncinin aşılmasıyla teknik bir kırılım yaşandığını görüyoruz. Eğer bu seviye üzerinde kalıcılık sağlanırsa dolar/TL'de ilk hedef 3,33 olabilir. 3,2830-3,3000 yeni harekette teknik destek bölgesi olarak izlenebilir"

Google Haberlere Abone ol
Dolar/TL yeni rekorunu 3,3165'e taşıdı

İSTANBUL (AA) - Dolar/TL, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) aralık ayında faiz artırımı yapacağı beklentisinin kuvvetlenmesiyle 3,3165 ile tarihi zirvesini görmesinin ardından 3,30'un üzerinde dengelendi.

Geçen hafta Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump'ın ABD'nin yeni başkanlık seçimini kazanmasının ardından küresel piyasalarda oluşan belirsizliğin ve azalan risk iştahının etkisiyle 3,3041'i rekor seviyesine ulaşan dolar/TL, hafta boyunca 3,20'nin üzerinden işlem gördü.

Dolar, son bir haftada gelişmekte olan ve çoğu gelişmiş ülkenin para birimine karşı değer kazancını sürdürürken, Trump'ın maliye politikalarında genişlemeci adımlar atacağı, bunun enflasyonu yükselteceği ve Fed'in faiz artırımının hızlı olacağı beklentisiyle ABD 10 yıllık tahvil faizleri ve dolar endeksi yukarı yönlü sert yükseliş kaydetti.

Başkanlık seçimi sonrasında ABD 10 yıllık tahvil faizleri 50 baz puan artarak yüzde 2,30 ile bu yılın en yüksek seviyesine ulaşırken, dolar endeksi de 100,320 ile 11 ayın zirvesi gördü.

Dolardaki yükseliş karşısında haftalık bazda Brezilya reali yüzde 7, Güney Afrika randı yüzde 5,7, Japon yeni yüzde 3,4, Meksika pesosu yüzde 2,7 ve Rus rublesi yüzde 2,5 değer kaybetti.

Bugüne 3,29'un hemen altından başlayan dolar/TL, küresel piyasalarda Fed'in aralık ayında faiz artırım olasılığının yüzde 100'e ulaşması beklentisiyle gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısında değer kaybetmesine paralel yükseliş kaydetti.

Yeni tarihi zirvesi 3,3165'e çıkan dolar/TL, saat 12.45 itibarıyla 3,3092'den işlem görüyor. Avro/TL yüzde 0,6 artışla 3,5485'ten ve sterlin/TL yüzde 0,7 artışla 4,1265'ten alıcı buluyor.


- "Gelişmekte olan piyasalar Fed endişesini fiyatlıyor"


Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekçen, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, gelişmekte olan ülke piyasalarının dün bir miktar soluklanma yaşasa da, bugün yeniden Fed endişesini fiyatlamaya başladığını ifade etti.

Çekçen, dolar/TL'deki hareketin sadece TL varlıkların kırılganlığından değil, tüm gelişmekte olan ülkelerin para birimlerindeki baskıdan kaynaklandığına dikkati çekerek, geçen haftanın son işlem gününden itibaren ABD verilerinin beklentileri karşıladığını söyledi.

Bugün açıklanacak ABD sanayi üretimi ve ÜFE verisinin de olumlu gelmesinin beklendiğini ifade eden Çekçen, şunları kaydetti:

"Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, dün yaptığı değerlendirmede, Fed'in aralık ayında faiz artıracağını keskin bir ifadeyle belirtti. Küresel tahvil piyasalarında satış dalgası ise sürüyor. ABD 10 yıllık tahvil faizinde keskin yükseliş, Mayıs 2013'teki tahvil hareketini anımsatıyor. O dönemde Fed, varlık alım programının sonlandırılacağını ilk defa dile getirmişti ve o günden bugüne gelişmekte olan ülke piyasalarında oynaklık devam ediyor. Dolar/TL'de 3,30 direncinin aşılmasıyla beraber teknik bir kırılım yaşandığını görüyoruz. Eğer bu seviye üzerinde kalıcılık sağlanırsa dolar/TL'de ilk hedef 3,33 olabilir. 3,2830-3,3000 yeni harekette teknik destek bölgesi olarak izlenebilir. Yeni taban bölgesini yukarı çeken kurda bu seviyeler üzerinde kalıcılık sağlanması, yukarı denemelerin devamını getirebilir."

Yorumlar