Dolar/TL Yellen'ın açıklamalarıyla tarihi zirveyi gördü

-Dolar/TL, Fed Başkanı Yellen'ın açıklamalarının etkisiyle tüm zamanların zirvesi olan 3,3921'i gördü - Ziraat Bankası ekonomisti Yılmaz: - "Asıl fiyatları hareketlendiren yeni bilgi, Fed’in 2017 yılında, genelde kabul gören iki kere faiz artırımı yerine üç kere faiz artırma olasılığının ortaya çıkması"

Google Haberlere Abone ol
Dolar/TL Yellen'ın açıklamalarıyla tarihi zirveyi gördü

İSTANBUL (AA) - Dolar/TL, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'ın açıklamalarının etkisiyle tüm zamanların zirvesi olan 3,3921'i gördü.

ABD'de yeni başkan Donald Trump'ın ekonomi politikalarının enflasyon ve faizlerde yükselişe neden olacağı beklentileriyle dolarda yaşanan artış, dün ABD'den gelen pozitif enflasyon ve istihdam verileri ile Fed Başkanı Yellen'ın ABD Kongresindeki sunumu ve konuşması sonrasında ivme kazandı.

Dün güne 3,32'nin üzerinde başlayan dolar/TL, gün içinde 3,3093'e gerilese de ABD'de açıklanan veriler ve Fed Başkanı Yellen'ın açıklamalarının ardından 3,3779'a kadar yükseldi ve günü bu seviyeden tamamladı.

Dolar, hem Trump hem de Fed etkisi ile diğer para birimleri karşısında değer kazancını sürdürürken, dolar endeksi bugün 101,32 ile Nisan 2003'ten bu yana en yüksek seviyesine çıkarken, avro/dolar paritesi de 1,0582 ile yaklaşık 1 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Gelişmekte olan ülke para birimlerinin de dolar karşısındaki değer kaybı sürüyor. Güney Afrika randı dolar karşısında yüzde 1, Meksika pesosu yüzde 0,70, Güney Kore wonu yüzde 0,65, Endonezya rupisi yüzde 0,50 değer kaybetti.

Bugüne yükselişle başlayan dolar/TL, doların küresel piyasada değer kazancı ve ABD 10 yıllık tahvil faizinin yaklaşık son 1 yılın zirvesini görmesinin etkisiyle 3,3921 ile rekor kırdı. Dolar/TL saat 10.50 itibarıyla 3,39'un üzerinde işlem görürken, avro/TL artışla 3,5950'den ve sterlin/TL yüzde 0,23 primle 4,2030'dan alıcı buluyor.

Analistler, Yellen'ın açıklamalarını faizlerin gelecek ay artırılabileceğine dair ipucu olarak değerlendirilirken, son dönemde açıklanan verilerin de Fed'in faiz artırımını desteklediğini bildirdi. Tüm bunların dolara olan talebin artmasına yol açtığına vurgulayan analistler, bugün Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin, Fed yetkililerinden gelecek açıklamaların izleneceğini kaydetti.


- "TL'nin dolar karşısında istikrar kazanabilmesi için önce avronun durması gerekecek"


Ziraat Bankası ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, yaz aylarında, kriz öncesi trendini yakalayan konut piyasasının Fed'in faiz artırım trendini destekleyeceği görüşünde olduklarını anımsattı.

ABD'deki seçimler nedeniyle kısa süreli bir tereddüt yaşansa da tıpkı geçen yıl tecrübe edindiği üzere Fed'in piyasayı aralık hamlesine hazırladığını ifade eden Yılmaz, şu anda aralık ayında Fed'in faiz artırma olasılığının yüzde 96 düzeyinde bulunduğunu söyledi.

Asıl fiyatları hareketlendiren yeni bilginin, Fed'in 2017 yılında, genelde kabul gören (50 baz puana tekabül edecek) iki kere faiz artırımı yerine (75 baz puana tekabül edebilecek) üç kere faiz artırma olasılığının ortaya çıkması olduğunu vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Bu gelişmeyle birlikte ABD'de 10 yıllık devlet tahvil getirisi yüzde 2,25 eşiğinin üzerine yöneldi ve bu sabah itibarıyla yüzde 2,32 oranında. Böylece dolar endeksi de 100 eşiğini aştı ve bu sabah 101,2 değerinde. Küresel çapta kurlar dolar karşısında değer kaybediyor. 2015 yılının başında yaşadığımıza benzer bir süreci tekrarlıyoruz. Avronun dolar karşısında değer kaybı, Çin renminbisinin avro karşısında 7,30 seviyesine düşerek Avrupa'ya ihracat gerçekleştiren ülkelerin de kurlarının avroya karşı değer kaybetmesine neden oluyor.

Türk lirası, avro karşısında bu sabah 3,58 seviyesinde. Avro/renminbi için takip ettiğimiz eşik 7,40 idi. Takip ettiğimiz eşik seviyenin altındaki seyir Türk lirası için zayıflığın temel sebebi. Avroya karşı kendisini dengelemek durumunda kalan Türk lirası, avronun dolar karşısındaki değer kaybı ile dolara karşı çifte değer kaybı yaşamak durumunda kalıyor. Türk lirasının dolar karşısında istikrar kazanabilmesi için önce avronun durması gerekecek. Ana ihracat pazarı Avrupa olan Doğu Avrupa (Polonya, Macaristan) kurları da bu sabah ana ihracat pazarı Avrupa olan Türk lirası gibi değer kaybediyor."

Yorumlar