'Dolar/TL 2,88'e kadar gerileyebilir'

- Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Gözgör: - "Yurt içinde normalleşme süreci ve Fed'in yavaş faiz artışı gerçekleştireceği beklentisi TL varlıklarını olumlu etkilemeye devam edebilir" - "Dolar/TL için geri çekilmelerin devamında 2,90 -2,88 seviyeleri gündeme gelebilir"

Google Haberlere Abone ol
'Dolar/TL 2,88'e kadar gerileyebilir'

İSTANBUL (AA) - Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör, yurt içinde normalleşme süreci ve ABD Merkez Bankasının (Fed) yavaş faiz artışı gerçekleştireceği beklentisinin TL varlıklarını olumlu etkilemeye devam edeceğini belirterek, "Dolar/TL için geri çekilmelerin devamında 2,90 -2,88 seviyeleri gündeme gelebilir." dedi.

Gözgör yaptığı yazılı açıklamada, piyasaların merakla beklediği Fed'in temmuz ayı toplantı tutanaklarının açıklandığını anımsatarak, tutanakların detaylarında Fed'in faiz artışına yönelik önemli mesajlar yer aldığını kaydetti.

Tutanakların, Fed üyelerinin faiz artışı konusunda fikir ayrılığı yaşadığını ortaya koyduğuna dikkati çeken Gözgör, şunları ifade etti:

"Fed'in New York Şubesi Başkanı William Dudley'in salı günü yaptığı eylül ayında faiz artışı olabileceğine yönelik açıklamaları sonrasında tutanaklar daha önemli hale gelmiş ve diğer üyelerin de faiz artışını destekleyebileceğine yönelik beklentiler oluşmuştu. Ancak, çoğu Fed üyesinin enflasyon oranında kalıcı ve sürdürebilir bir yükselme yaşanmadığı sürece faiz artışı uygun olmayacağı ifadesi dikkati çekti. Aynı zamanda Fed daha öncesinde olduğu gibi ABD'de açıklanacak makro ekonomik verilere göre faiz artışı kararını vermeye devam edecek."

Gözgör, piyasaların Fed'in yıl boyunca en fazla bir faiz artışı yapabileceğini düşündüğünü aktararak, tutanaklar sonrası faiz artışı ihtimalinin eylül ayı için yüzde 10 seviyesine gerilediğini, aralıkta ise yüzde 49 düzeyinde göründüğünü dile getirdi.


- "BIST 100 endeksinde yükselişler 79.200 seviyesine doğru sürebilir"


Kutay Gözgör, Fed üyelerinin faiz artışı konusundaki tutarsız açıklamalarının, piyasalarda "Fed kısa vadede faiz yükseltmeyecek" algısını yarattığı için doların değer kayıplarının küresel olarak hızlandığını ifade etti.

Gelişmekte olan ülke para birimlerine fon akışının hızlandığını, dolar/TL'nin ise 2,93'ün altına indiğini belirten Gözgör, "Yurt içinde normalleşme süreci ve Fed'in yavaş faiz artışı gerçekleştireceği beklentisi TL varlıklarını olumlu etkilemeye devam edebilir. Dolar/TL için geri çekilmelerin devamında 2,90 -2,88 seviyeleri gündeme gelebilir." değerlendirmelerini yaptı.

Gözgör, yarın uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu korumasının da da TL varlıkları destekleyebileceğini vurgulayarak, BIST 100 endeksinde ise yükselişlerin önemli direnç olan 79.200 seviyesine doğru sürebileceği öngörüsünde bulundu.

Yorumlar