Doların Yükselişinin Sebebi Yurt Dışı Kaynaklı Çıktı

Türkiye'deki dolarda toplam işlem hacminin yüzde 64'ünü ise yurtdışı bankalar ve merkezler başta olmak üzere yabancılar gerçekleştiriyor

Google Haberlere Abone ol
Doların Yükselişinin Sebebi Yurt Dışı Kaynaklı Çıktı

Dolar/TL'nin kafa döndürücü yükselişi fiyatları 2.64'lü seviyelerin üstüne taşıdı. Merkez Bankası artan dolara karşı ilk önlemini almasına karşın ABD'de ziraat dışı istihdamın şubatta 295 bin yükseliş göstermesi kurun tekrardan yukarı yönlü devinim etmesine ve bütün zamanların en yükseğine çıkmasına sebep oldu.

TÜRKİYE'DE GÜNDE 24 MİLYARLIK DOLAR İŞLEM GÖRÜYOR

Bankalar arasındaki Türk Lirası karşılığı döviz muamele hacmine baktığımızda döviz piyasasında gündelik ortalama 24 milyar dolarlık muamele dönüyor. Bu işlemin yüzde 43'ü yani 10 milyar dolar spot piyasada gerçekleşirken yüzde 51'i swap, yüzde 6'sı ise vadeli piyasada gerçekleşiyor.

YERİ ALIP SATIYOR YABANCI SWAP'DA

Verilere baktığımızda yerli yatırımcıların spot piyasada al - sat yaptığını lakin yabancının swap ile nakit kazandıklarını görüyoruz. Bunu fazla fazla trading amacıyla değil de bizim bankaların TL yada döviz likidite ihtiyacına göre yapsalar da kur yukarı giderken daha düşük kurdan bağlanan swap pozisyonları bizim bankalara ziyan ve karşı tarafa kâr yazıyor.

SWAP NEDİR?

Swap sözcük manası ile takas etmek, değişimi anlamına geliyor. Swap kolay şekilde borçlanılan nakit ünitesi için ödenen faizle, borç verilen nakit biriminden tahsil edilen getiri geliri arasındaki net fark. Yabancılar yurtdışında getiri oranları sıfıra yakın olduğu, Türkiye bu şeklinde büyümekte bulunan devletlerde getiri oranları yüksek bulunduğu için parayı buraya getiriyor. Belli bir zaman için TL faizini alıyor.

ŞİRKETLER DÖVİZ ARIYOR

Dolarda yekün muamele hacmi kimler sebebi ile gerçekleştiriliyor diye baktığımızda bunun yüzde 52'sinin yurtdışı bankalar, yüzde 12'sinin ise yurtdışı merkez ve şubeler sebebi ile gerçekleştirildiğini görüyoruz. Yani yüzde 64'ü yabancılar sebebi ile gerçekleştiriliyor. Yüzde 24'ü ise yurtiçi alıcılar ve yüzde 12'si de yurtiçi İnterbank'ta gerçekleşiyor.

DÖVİZİN YÜKSELMESİNİN SEBEBİ

Kurun yükelmesinin bir başka sebebi de şirketlerden gelen döviz talebi. Şirketlerin ileri tarihli döviz borcu ödemeleri için döviz talebi yaratması yükselişe ivme kazandırıyor. Olası kur yükselişlarına karşı risk almak istemeyen firmalar döviz pozisyonlarını kapatmaya çalışıyor.

DOLARIN DİRENCİ

Gelişmelere bakılırsa dolar/TL'de ilk direnç 2.64'te. Bu seviyenin üstünde 2.75-2.80 seviyelerine doğru çıkış sürebilir. Elbette dalgalanmalar yaşanacak. Ancak bunun daha fazla fazla yurtdışı kaynaklı olduğu, yurtiçi gelişmelerin de ivme kazandırdığı unutulmamalı. Öte yandan Türkiye'nin risk primi 215 ile tırmanışını sürüdürüyor.

YATIRIMCILARIN DAVRANIŞI DEĞİŞTİ

Kutluğ Doğanay / İş Yatırım Bankacılık Sektörü Analisti
Yurtiçi yerleşikler daha evvela TL kıymet kaybederken (yurtdışından döviz talebi olurken) dövizlerini satıp TL'deki kıymet kaybını kısıtlı tutarlardı. Tarihte birkaç kere yurtiçi yerleşikler TL'nin kıymet kaybettiği yerde döviz satmak yerine müşteri oldu ve natürel dengeleyici rollerini üstlenmeyerek TL'deki kıymet kaybını artırdılar. Kasımdan beri TL'deki kıymet kaybına ilk tepkileri gene döviz ve altın satışı halinde oldu.
Kasım sonundan beri doların arttıği ilk iki ayda yurtiçi yerleşikler 12.5 milyar dolar kadar ABD doları ve altın sattı. Ancak şubatta döviz aldıklarını gördük. Ocak sonundan 20 Şubat haftasına kadar hem bireyseller hem de yurtiçi hukuksal bireyler dolar mevduatlarını 5 milyar kadar artırdı. 27 Şubat haftasında dolar düzeyi 2.50 TL'ye giderken ise yurtiçi yerleşiklerin döviz pozisyonlarını artırmadığını gördük. Martta ne reaksiyon verdiklerini henüz göremiyoruz. Bu naz değişikliği de TL'deki kıymet kaybı üstündeki etkenlerden biri.

Murat Eri / Gedik Yatırım Kaldıraçlı İşlemler Müdürü
Dövizdeki yükselişte bir fazla fazla etken var. Ancak Türkiye'nin ayrışmasında politikacılar ile Merkez Bankası arasındaki gerilimin etkisi büyük. Dövizde yurtiçi yatırımcılar daha fazla fazla spot piyasada muamele yapıyor. Swap riskten korunma aracı. Daha fazla fazla yabancılar kullanıyor. FED'in getiri indirimi ile başlayan düşük getiri ortamında Türkiye'de dövize yurtdışına nazaran daha yüksek getiri verilmesi ve yüksek TL faizi; yerli yatırımcılar da son 3 sene TL mevduatları ile döviz alıp, tıpkı anda forward muamele ile tahsil edilen dövizi ileri vadede satmak sureti ile oluşan bu arbitrajdan yararlandı. (Kaynak:Milliyet)

GÜNCEL DÖVİZ KURLARI İÇİN TIKLAYINGÜNCEL FAİZ ORANLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar