Doların Kaderini ABD'nin Enflasyon Verisi Belirleyecek

Dolarda bahar havası sürüyor. Kur 2.55`in altına gerilerken, uzmanlar yarın ABD'de açıklanacak enflasyon verisinin önemine dikkat çekiyor.

Google Haberlere Abone ol
Doların Kaderini ABD'nin Enflasyon Verisi Belirleyecek

Geçen hafta ABD Merkez Bankası'ndan (Fed) gelen güvercin tondaki izahat sonrasında büyümekte bulunan memleket nakit birimleri karşısında gevşeyen dolar haftanın ilk gününde dalgalı bir seyir izledikten sonra tarafını aşağı çevirdi ve 3 haftanın dibine geriledi. Haftaya 2.57 seviyesinde başladıktan sonra tüketici itimat endeksinin 6 senenin dibine gerilemesi sonucunda 2,59'u gören dolar/TL endeksteki düşüşe enlem şekilde yine 2,55'in altına kadar geriledi.

Dolar, dün saat 15:50 sebebi ile Türk Lirası karşısında yüzde 0.73 gerilerken, Brezilya Reali karşısında yüzde 1.47, Polonya Zlotisi karşısında yüzde 1.30, Çek Korunası karşısında yüzde 1.19, Rus Rublesi karşısında yüzde 0.87, Macar Forinti karşısında yüzde 0.63, Güney Afrika Randı karşısında yüzde 0.57 ve Meksika pezosu karşısında ise yüzde 0.50 paha kaybetti.

'SÜRPRİZ DEĞİL'

Dolardaki düşüşe ait izahatda bulunan ALB Menkul Değerler Analisti Rıdvan Baştürk, dolar/TL paritesinin aşağı yönlü hareketinin sürpriz olmadığını söyledi. Geçtiğimiz hafta yapılan Fed toplantısı ve Yellen konuşması sonrasında bir süredir çok değerlenen dolarda ilk evrede kar satışlarının devamında ise düzeltme hareketinin gelebileceğini hatırlatan Baştürk, şöyle konuştu:

GÖZLER ABD ENFLASYON VERİSİNDE

'10 gün öncesinde 100.00 düzeyinin üstüne kadar yükselen dolar endeksi bugün sebebi ile 97.30 seviyelerine kadar geriledi. Bu kapsamda büyümekte bulunan memleket nakit birimleri dolar karşısında paha kazanmaktadır.

Yarın ABD'den açıklanacak bulunan enflasyon ve Cuma günü açıklanacak bulunan gelişme rakamları yoğun şekilde mühim olacak. Bilindiği üzere Fed'in nema artırım sürecinde üstünde odaklandığı mühim verilerden bir tanesi enflasyon verisi. Yarın açıklanacak bulunan enflasyon rakamlarının müspet sinyaller vermemesi zorunda piyasalarda Fed'in nema artımını erteleyebileceğine dair beklentiler oluşabilir. Bu beklentilerin oluşması zorunda ise doların global bazda paha kaybının devamını bekleyebiliriz.'

'2.50 DE MÜMKÜN 2.60 DA...'

Bu kapsamda Dolar/TL'de 2,53 seviyesine kadar bulunan yolun ilk evrede açılabileceğini aktaran Baştürk, bu düzeyinin aşağısında ise 2,5180 ve 2,50 seviyelerinin olası göründüğünü söyledi. Ancak ABD'den açıklanacak verilerin müspet sinyaller vermesi zorunda ise yukarı yönlü hareketlerin yine canlanabileceğine vurgu oluşturan Baştürk 'Bu kapsamda 2,57-2,60 bandı yine hedeflenebilir. Fed'in nema artırımına yönelik beklentiler kurdaki yönü belirleyecektir' dedi. (Kaynak:Uzmanpara)

GÜNCEL FAİZ ORANLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar