'Doların değer kaybı sürebilir'

Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Gözgör: "Türkiye ile Rusya'nın normalleşen ticari ilişkileri, TCMB'nin ekonomiyi desteklemek için attığı adımlar ve Fed'in faiz yükseltme ihtimalinin azalması TL varlıklarını desteklemeye devam edebilir."

Google Haberlere Abone ol
'Doların değer kaybı sürebilir'
Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör, Türkiye ile Rusya'nın normalleşen ticari ilişkileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) ekonomiyi desteklemek için attığı adımlar ve Fed'in faiz yükseltme ihtimalinin azalmasının TL varlıklarını desteklemeye devam edebileceğini belirtti.

Haftanın önemli gelişmelerini ve beklentilerini değerlendiren Gözgör, kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin kredi notunda değişiklik yapmaması sonrası başlayan TL varlıklarının değer kazanımının geçen hafta boyunca da devam ettiğini dile getirdi.

Türkiye ile Rusya arasında geçen yılın kasım ayında yaşanan uçak krizinin ardından Rusya'nın başta turizm olmak üzere birçok konuda ticari yaptırımlar uyguladığını anımsatan Gözgör, geçen hafta iki ülke arasında ticari ilişkilerin düzenlenmesi adına atılan yeni adımların TL varlıklarının değerlenmesinde etkili olduğunu kaydetti.

Gözgör, enerji ve turizm sektörlerinde iki ülke arasında atılan adımlara değinerek, Akkuyu nükleer santralinin inşası ve Türk Akımı projesinin yeniden hayata geçirilmesinin Türkiye'nin enerji bağımlılığını azaltacak gelişmelerin başında geldiğine dikkati çekti.

Öte yandan Rusya'ya yapılan ihracatın yeniden eski seviyelerine gelmesinin öngörüldüğünü anlatan Gözgör, "Rusya'ya 2014 yılında 5 milyar 943 milyon dolar, 2013 yılında 6 milyar 94 milyon dolar, 2012 yılında 6 milyar 688 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğimizi görüyoruz. 2015 yılında ise bu rakam 3 milyar 588 milyon dolara geriledi. Normalleşen ticari ilişkiler sonrası Rusya'ya yapılan ihracatın önümüzdeki süreçte ortalama 2 milyar dolar yükselmesi beklenebilir. Aynı zamanda turizm gelirlerinin yeniden yükselmesi cari açığın finansmanını olumlu etkileyecektir." diye konuştu.

Rusya ile yaşanan gelişmelerin yanı sıra TCMB'nin bankalara uygulanan zorunlu karşılıkların faiz oranını 50 baz puan düşürmesi sonrası bankaların aylık konut kredisi faiz oranlarını yüzde 1'in altına indirdiğini belirten Gözgör, "Yaşanan gelişmeler TL varlıklarını olumlu etkiledi" dedi.
Gözgör, bu hafta ise gözlerin diğer bir kredi derecelendirme kuruluşu olan Fitch’de olacağını, Moody's sonrası Fitch’in de Türkiye'nin kredi notunda değişiklik yapmasının beklenmediğini ifade etti.

"Fed'in faiz yükseltme ihtimali azalmaya devam ediyor"

Küresel piyasalarda ise ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ne zaman faiz yükselteceğine yönelik fiyatlamaların sürdüğünü aktaran Gözgör, şunları kaydetti:

"ABD'den açıklanan son tarım dışı istihdam rakamları sonrası Fed'in faiz yükseltme ihtimali artsa da temmuz ayı makroekonomik verileri ABD ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğine iyi bir başlangıç yapamadığını gösteriyor. ABD'den açıklanan perakende satışlar verisinin temmuz ayında bir önceki aya göre artış göstermemesi sonrası Fed'in eylül ayında vadeli kontralara göre faiz yükseltme ihtimali yüzde 9 seviyelerine kadar geriledi. Bu hafta ABD'den Fed'in faiz artışının ne zaman gerçekleştirilebileceğine yönelik fikir edinmemizi sağlayacak Fed'in temmuz ayı para politikası toplantısının tutanakları açıklanacak. Tutanaklarda ABD ekonomisinin son durumu, İngiltere'nin Avrupa Bölgesi'nden ayrılmasının ABD ekonomisine etkileri gibi birçok önemli başlığın cevabı aranacak. Öte yandan yine ABD'den sanayi üretimi, enflasyon rakamları gibi makroekonomik verilerde takip edilecek."

"Doların değer kaybı sürebilir"

Gözgör, "Türkiye ile Rusya’nın normalleşen ticari ilişkileri, TCMB'nin ekonomiyi desteklemek için attığı adımlar ve Fed'in faiz yükseltme ihtimalinin azalması TL varlıklarını desteklemeye devam edebilir." dedi.

Dolar/TL paritesine bakıldığında teknik olarak 2,9850-3,0260 seviyelerinin önemli direnç bölgesi olarak öne çıktığını belirten Gözgör, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu seviyenin aşağısındaki hareketler dolar kurunun 2,9380-2,9160 destek bölgesine doğru gerilemesine neden olabilir. BIST 100 endeksi ise kritik direnç olan 80.000 seviyesine yaklaşması sonrası kar satışları gerçekleştirse de 77.800-76.600 destek bölgesinin üzerinde yükselişlerini tekrardan 80.000 seviyesine doğru taşıyabilir. Ancak yeni bir yükselen trendin oluşabilmesi için 80.000 seviyesinin aşılması önemli olabilecektir. ONS altın fiyatları üzerinde oynaklık devam ederken 1.310-1.330 bölgesi önemli destek noktaları olarak izlenebilir. Fed'in faiz yükseltme ihtimalinin azalması ve güvenli varlıklara olan talep ons altın fiyatının yeniden 1.357-1.370 direnç bölgesine doğru yönelmesine neden olabilir. Gram altın fiyatları TL'nin değer kazanımı sonrası 130 seviyesinin aşağısına gerilese de 125,500-123,300 önemli destek bölgesi olarak takip edilebilir. Ons altında yaşanabilecek yükselişlerle beraber gram altın da 131,500-133,000 seviyeleri yeniden gündeme gelebilir."

Yorumlar