Dolar İçin Korkutan Yorum

Risk primi arttı, euro/dolar paritesi 1.10'a indi. FED'in erken faiz artıracağı beklentisi dolarını tansiyonunu iyice yükselti. Analistler 2.80'e işaret ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Dolar İçin Korkutan Yorum

Dolar düzeyi yükselişinde sürat kesmiyor. Bir mesafe 2.62 TL'nin üstünü de gören dolar için hedefler arttı. Talebin yüksek olması fiyatların durdurulamamasına sebep oluyor.

PİYASADA PANİK VAR

Türkiye'nin risk priminin 211'lere tırmanması paniği de artırdı. 2 Aralık tarihinde 155 seviyesinde bulunan Türkiye'nin kredi risk primi (CDS) dün 211.5'e fırladı.

BORSADA DÜŞÜŞ

Bu vaziyet TL'nin dolar karşısında paha kaybında da tesirli oldu. Bist 100 Endeksi ise 1.000 puanın üstünde paha kaybederek 80.000'leri test etti.

UZMANLAR NE DİYOR?

Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, 'Belirsizlik yatırımcı gözünde risk demek. TL bazında bilhassa nakit politikasında yaşanan gerginlik ve ileriye dönük belirsizlik CDS yükselişında da esas oluşturuyor' diyor. Dünyada doların paha kazanmasıyla birlikte gelişen memleket nakit birimlerinde paha kaybı devam ederken riskler de kademeli yükseliyor. Fakat Türkiye ve Brezilya bu şeklinde devletlerin daha da menfi yönde ayrıştığını görüyoruz. Bunun da esas nedeni bu ekonomilerde belirsizliklerin öteki ekonomilere göre artmış olması.

MERKEZ ÖNGÖRÜSÜ KARIŞIK

Kurdaki katı devinim sonrası uzmanlar bölünmüş durumda. Bu seviyelerden sonra Merkez Bankası'ndan her çeşitli hareketin beklenebileceğini söyleyenler bulunduğu gibi, Saxo Capital Uluslararası Piyasalar Müdürü hür Hatipoğlu bu şeklinde müdahale beklemeyenler de var.
Hatipoğlu, 'Hem global olarak, hem de lokal şekilde dolar güçlülüğü bütün hızıyla devam ederken Merkez'in tüketicilere gelip düzeyi baskılaması aşırı da çok beklenmemeli, nitekim döviz satım ihaleleriyle yapılan denemelerin yakın geçmişte yarar etmediğini gördük' diyor.

MERKEZ NE YAPACAK?

Gelişmelere baktığımızda dolar bütün büyümekte bulunan nakit birimleri karşısında arttıği için Merkez Bankası piyasalardaki seyri ve daha evvela vurgulamış bulunduğu kriterleri göz önünde bulundurarak karar alacaktır.

MÜDAHALE GELEBİLİR

Bu noktada reel kur endeksi mühim olacak. Reel kur endeksi 120 düzeyinin üstüne çıkarsa Merkez Bankası'nın müdahalesi beklenebilir. Ancak reel kur endeksi henüz bu seviyenin altında bulunuyor.

2.64 TL AŞILIRSA

Son gelişmeler hedeflerin nerdeyse bütün analistler yönünden yenilenmesine yol açtı. Analist tavsiyelerine bakılınca hedefler yılsonu için 2.80'e yükseltilmiş durumda.
Teknik şekilde baktığımızda doların yükselen hareketini sürdürdüğünü 2,60'ın üstünde ilk direnç noktasının ise 2.62 ve 2.64'lü seviyeler olacağını söyleyebiliriz. 2,80 maksadı yurtdışı gelişmelere bağlı şekilde ivme kazanacak bu şeklinde gözüküyor.
Dolar için yurtdışından gelebilecek FED kaynaklı haberler ve ya Euro/Dolar paritesinin seyrinde yaşanabilecek katı dalgalanmalar aşağı yönlü hareketleri de yanında getirebilir. Ancak mühtemel dalgalanmalarda dahi bundan böyle 2.45'in altının görülmesi zor görünüyor.

PARİTE AŞAĞI GİDİYOR

Euro/Dolar paritesi düşüşte. Dün test ettiği 1.1035 ile son 11 senenin en düşük seviyelerini gördü. Paritedeki süratli paha kaybı ile gözler dün Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Draghi'deydi. Draghi ECB'nin maaş 60 milyar euro tutarında tahvil alımı yapmaktan ayrıcalıklı bir yol düşünmesi veya planlaması için bir sebep görmediğini söyledi. gereksinim olması şeklinde ise Eylül 2016 sonrasında da bu politikanın devam edebileceğine işaret etti. Bu vaziyet euro'nun paha kaybetmesine yol açtı. Parite 1.1035'lere geriledi

EKONOMİSTLER NE DİYOR?

Fatma Melek Akbank / Baş Ekonomist

'Sert arka çekilmeyecek'
Reel efektif döviz düzeyi endeksinin (REDK) seyri önemli. REDK, Türkiye'nin hariç ticaret yaptığı 36 ülkeye karşı enflasyondan arındırılmış ortalama fiyat değişiminin Türkiye'deki fiyat değişimine oranı. Bir ülkenin enflasyonu hariç ticaret yaptığı ülkelerden çok ise, enflasyonu çok bulunan ülkenin parasının aradaki enflasyon farkı kadar paha kaybetmesi görüşüne dayanır.

Yerel paranın paha kaybı bu endeksin gerilemesine sebep oluyor. Türkiye'de endeks uzun vadede kısıtlı yükseliş trendine sahip. Kurlardaki yükseliş sonrası reel efektif kur düzeyinin uzun vadeli trendi ile uyumlu bir seviyeye ulaşmış gözüküyor. Bu seviyelerden aşırı katı bir arka çekilme beklememekle beraber, ek süratli bir yükseliş de olmamalı.'

İbrahim Aksoy HSBC Türkiye / Stratejist

'Doları tasa yükseltiyor'
Son birkaç günde doların paha kazancının hızlandığını görüyoruz. Türkiye'de nakit politikası istiklaline yönelik kaygıların ocak sonundan itibaren liranın Brezilya Reali'nden sonra GOP nakit birimleri arasında azami paha kaybeden nakit ünitesi olmasına sebep olduğunu görüyoruz.

Para politikasına yönelik kaygılar Türkiye'nin azalma gösteren petrol fiyatlarıyla düzelen müspet makro görünümüne (düşmesi beklenen enflasyon ve cari açık) baskın gelmiş görünüyor. Bu kaygıları azaltabilecek bir büyüme olması mecburiyetinde müspet makro görünümün yine ön plana çıkabileceği ve liranın bir tutar stabilize olabildiği görüşündeyiz.'

Sengül Dağdeviren 4D Ekonomi / Yönetici Ortak

'Daha da yükselebilir'
'Euro/dolar paritesindeki düşüşte Avrupa Merkez Bankası'nın adımlarına bakılmalı. Parite düştüğü müddetçe dolar/TL seviyesi de yükselmeye devam edecektir. Türkiye'de kur baskısının azda olsa de artan risk primi hakkında olduğunu düşünecek olursak burada Merkez Bankası'nın panik yönetmeye devam edip edemeyeceği önemli.
Enflasyonun son iki ayda zararlı sürpriz yapması da kısa çağda TL'ye karşı pozisyon alınmasını desteklemiş olabilir. TL'de ocakta zinde reel değerlenme görmüştük fakat şubatta bu % arka alındı. Euro/dolar paritesinin de etkisiyle kısa vadede dolar/TL de biraz daha yüksek seviyeler görebileceğimizi düşünüyorum.' (Kaynak:Milliyet)

GÜNCEL DÖVİZ KURLARI İÇİN TIKLAYINGÜNCEL FAİZ ORANLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar