Dokuma, Kumaş, Tasarım Yarışması'nde ödüller sahiplerini buldu

Akdeniz Tekstil ve Hammadeleri ihracatçıları Birliği (ATHİB) tarafından bu yıl 2'incisi gerçekleştiren Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması'nda ödüller Sheraton Oteli’nde düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Büyükşehir Belediye Başkanı...

Google Haberlere Abone ol
Dokuma, Kumaş, Tasarım Yarışması'nde ödüller sahiplerini buldu

Akdeniz Tekstil ve Hammadeleri ihracatçıları Birliği (ATHİB) tarafından bu yıl 2'incisi gerçekleştiren Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması'nda ödüller Sheraton Oteli’nde düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, böyle bir programa Adana’nın ev sahipliği yapmasının gururunu yaşadığını söyledi. Yüksek hedeflere hizmet eden üretici ve ihracatçıları tebrik eden Sözlü, “Bereketli topraklar Çukurova ve onun incisi Adana’dır. Tekstil denildiğinde pamuk diyarı Adana göz ardı edilemez. Tekstil denildiğinde akla gelen pamuğun üreticisi bir ailenin çocuğuyum. Çukurova’nın sarı sıcağında pamuk sulamış, pamuk yetiştirmiş; bu konuda iddialı bir adamım.” dedi.

TAKLİT EDEN DEĞİL, TAKLİT EDİLEN OLMA HEDEFİ

Pamuk üreticilerinin yaşadığı sıkıntılara da değinen Sözlü, hammadde denildiğinde pamuğun bahtsızlığını ifade etmeden konuya girilmeyeceğini kaydetti. Moda, tasarım, tekstil, ihracatta bu hedefleri ortaya koyanların ‘yarı mamul iplik ve hammadde elde etme’ noktasındaki sıkıntılarına işaret eden Sözlü, pamuk üretiminden uzaklaştığı için Adanalı üreticilerin geçim sıkıntısı çektiğini dile getirdi. Cari açığın yaklaşık 4.5, 5 milyar dolarının pamuk ve tekstilin hammaddesiyle alakalı olduğunu ifade eden Sözlü, “Bunun maliyeti gerçek değildir. Yüksek vergili akaryakıttır. 1 dolar 20 sente açık denizlerde üretilen mazotu, 4.5, 5 liraya siz tarlada kullanırsanız bunu gerçek maliyet olarak yansıtamazsınız. Bunu giderirsek inşallah cari açığın kapanmasına, Çukurova’dan, Ege’den ve Güneydoğu’dan 5 milyar dolar katkı konulacaktır. Türkiye’nin cari açığını kapatma noktasında da ortaya konmuş bir hedeftir. Tabii ki burada yenilikçilik, inovasyon, ortaya konmuş yüksek bir hedef var. Taklit eden değil, taklit edilen olma hedefi ortaya konuldu. Bunun o kadar kolay olmadığını da biliyorum.” diye konuştu.

ATHİB ve Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Zeki Kıvanç, tekstil sektöründe dokuma kumaşın Türkiye ve Çukurova’da ayrı bir önemi olduğunu; toplam tekstil ihracatının yüzde 40’ını dokuma kumaşın oluşturduğunu ifade etti. Türk tekstil sektörünün, oluşturduğu katma değer ve istihdam ile önemini koruduğunu aktaran Kıvanç, "Artık uluslararası pazarda yer alabilmek için yenilikçi olmak gerekmektedir. Sektörümüzün devamlılığı ve başarısı için inovasyonu ve yenilikçiliği yakalayacağımıza inanıyoruz. Taklit eden değil, ürünleri taklit edilen bir ülke olduğumuz zaman önde olacağız." şeklinde konuştu.

HAZIR GİYİM VE TEKSTİL SEKTÖRÜ İHRACATIN LOKOMOTİFİ KONUMUNDA""

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Çukurova'nın, Türkiye'nin "tahıl ambarı" olduğunu ve her geçen gün gelişip değiştiğini belirtti. Adana'nın ihracatını geçen yıl 2,1 milyar dolara yükselttiğini anlatan Büyükekşi, şöyle devam etti: "Tekstil konusunda Adana çok önemli özelliklere sahip. Hazır giyimde de başarılara imza atıyor. Bu iki sektör Adana ve Türkiye Türkiye için çok önemli. Hazır giyim ve tekstil sektörü Türkiye'de ihracatın lokomotifi konumunda. 8 milyar dolarlık tekstil ve 17 milyar dolarlık hazır giyim ihracatı, 2023'te 20 milyar dolarlık tekstil ihracat hedefi ve 60 milyar dolarlık hazır giyim ihracat hedefi, Türkiye'nin 500 milyar dolarlık ihracat hedefinde çok önemli yer tutuyor."

Dokuma kumaş üretiminde tasarımcı kimliğinin güçlenmesine yardımcı olacak tasarımcı adayları ve tasarımcılara kendilerini ifade etme şansı vermek amacıyla hazırlanan ATHİB Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması’nın Profesyonel kategorisinde, Necla Çeven “Feza”, Grup Kategorisinde de Arif Mehmet, Ali Kara “Tepki” temasıyla birinci oldu. Öğrenci kategorisinde Eylül Serfice “İz Düşümü” temasıyla birinci olurken, “Structure” temasıyla Senem Kula ikinciliği, “Sonsuz Geometri” temasıyla Nergiz Şerifoğlu üçüncü oldu.

Profesyonel, grup ve öğrenci kategorilerinde birinciliği kazanan yarışmacılar 10’ar bin lira, öğrenci kategorisinde ikinci 7 bin, üçüncüye ise 4 bin lira para ödülü verildi. Ayrıca Ekonomi Bakanlığı’nca uygun görülen tasarımcılar 2 yıl süreyle yurtdışı eğitim imkanına kavuştu. Tüm finalistler ise Uluslararası Paris Premiere Vision Tekstil Fuarı’na katılmaya hak kazandı.

Adana Valisi Mustafa Büyük, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, Sanko Holding Onursal Başkanı Abdülakadir Konukoğlu, Adana Ticaret Borsası Borsası Meclis Başkanı Şahin Bilgiç, Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe’nin katıldığı programda koltuk, minder, giysi alanlarında hazırlanan 12 ayrı tasarım davetliler tarafından beğeniyle izlendi.

CİHAN

Yorumlar