Döküm sektöründen 190 ülkeye 3 milyar dolarlık ihracat

- İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Döküm Sektör Komitesi Başkanı Ayhan: - "Ocak-ağustos döneminde döküm sektörünün ihracatı 3 milyar doları geçti. 190 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Bu sayı zaman zaman 190'u geçiyor"

Google Haberlere Abone ol
Döküm sektöründen 190 ülkeye 3 milyar dolarlık ihracat

İSTANBUL (AA) - İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Döküm Sektör Komitesi Başkanı Aynur Ayhan, son yıllarda hızlı bir büyüme yakalayan döküm sektörünün ihracat yaptığı ülke sayısının 190'a çıkardığını belirterek, sektörün, yılın ilk 8 ayında 3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini kaydetti.

Ayhan, yaptığı yazılı açıklamada, 2023 ihracat hedefinin sektör açısından moral olduğunu, gelecek dönemde önemli projelerde Türkiye algısını arttıracak çalışmaların hız kazanacağını ifade ederek, bugün yılın ilk 8 ayında ihracatı 3 milyar doları geçen Türk döküm sektörünün dünyada bu alanda 10'uncu sırada bulunduğunu bildirdi.

En büyük rakiplerinin Avrupa'da Almanya ve İtalya olduğunu, dış ticaret açığını kapatacak çalışmalara imza attıklarını ve sektörün 190 ülkeye ihracat yaptığını anlatan Ayhan, şu bilgileri verdi:

"Bütün sektörlere ürün veriyoruz. Otomotiv, beyaz eşya, enerji, raylı sistemler, savunma sanayi, tarım, iş makineleri ürün verdiğimiz sektörlerden bazıları. Sektör aslında hemen hemen her şeyin temelini oluşturuyor. Türk döküm sektörü olarak Avrupa otomotiv sanayisinin temel taşlarındanız. Almanya'dan sonra döküm sektöründe Avrupa ikincisiyiz. Avrupa'nın en iyi dökümhanelerinin arasında Türk dökümhaneleri de bulunuyor. Yabancı sermayeli dökümhanelerin Türk sanayisine ilgisi artıyor. Genelde ihracat yapan dökümhaneler fason, yani proje bazında sipariş üzerine üretim yapmalarından dolayı Ar-Ge merkezlerinin kurulması ile ilgili şartları her dökümhanede yakalayamıyoruz. Türkiye'de üretim sıkıntısı yok, pazarlama sıkıntısı var. Dolayısı ile Türkiye algısını yükseltmemiz lazım. İhracat yaptığımız ülke sayısı zaman zaman 190'u geçiyor."


- "Tüm sıkıntılara rağmen sektör iyi durumda"


Ayhan, Türkiye'de ve yakın coğrafyada yaşanan gelişmelerin sektör açısından etkilerine değinerek, "2015 yılında yaşanan bölgesel siyasi ve ekonomik sıkıntılara rağmen sektör iyi durumda. 15-20 yıl önceki sektör ile şuan ki arasında çok büyük fark var. Kalite anlamında çok büyük atılımlar gerçekleştirdik. Bürokratların da bizlerle aynı dinamizme sahip olması çok önemli. Yerli malı kullanımı her platformda ısrarla vurgulamak zorundayız." ifadelerini kullandı.

Sektör açısından eğitim konusunun çok önemli olduğunu vurgulayan Ayhan, şu anda çalışacak eleman bulamadıklarını, meslek liselerinin öneminin arttırılması ve pratik ağırlıklı olması gerektiğini, meslek lisesi mezunu mesleğini icra edecek kişilere ihtiyaçları olduğunu aktardı.

Ayhan, birçok sektörde olduğu gibi erkek egemen bir yapı hakimiyetinde olan döküm sektöründe kadınların gerek is yapış şekilleri, gerekse çözümleri ile fark yaratmak istediklerini belirterek, "Bu işi yapmak için erkek olmak gerekmiyor. Bizim de fark yaratacağımız, sektörü daha ileriye taşıyabileceğimiz projelerimiz var. Biz bu alanda fark yaratmak için elimizden geleni yapacağız. Hem sektörün ihracatını ileriye taşıyacak, hem de Türk markası algısını geliştireceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar